Με την πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται νέα εκτίναξη των ρύπων

Η αιθαλομίχλη, ένας… αόρατος «εχθρός» πάνω από τα Γιάννενα!

Υπαρκτό το πρόβλημα, αλλά άμεση λύση δεν υπάρχει, είπε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θεοδ. Σκυλακάκης

• Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ζήτησε η Μερόπη Τζούφη

AITHALOMIXLH KAPNOS KAMINADA

• Την πιο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα σ’ όλη τη χώρα έχει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κάθε χειμώνα, καθώς σ’ αυτήν κυριαρχεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ειδικά τα βράδια που τζάκια και σόμπες παίρνουν… φωτιά, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Μέσα στις γιορτές η κατάσταση ήταν αφόρητη, με τις συγκεντρώσεις μοκροσωματιδίων στον αέρα να ξεπερνούν κατά πολύ το όριο ασφαλείας των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που έχει ορίσει ο ΠΟΥ, ενώ τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμα χειρότερα αυτές τις ημέρες εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας. Ωστόσο, ουσιαστικά μέτρα από την Πολιτεία δεν προβλέπεται να ληφθούν σύντομα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, την οποία προκάλεσε η Μερόπη Τζούφη. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης αναγνώρισε το πρόβλημα, είπε όμως ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί άμεσα και παρέπεμψε στο πρόγραμμα επιδότησης των αντλιών θερμότητας! 

Συζήτηση στη Βουλή

Χθες συζητήθηκε στη Βουλή το μείζον πρόβλημα της αιθαλομίχλης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Γιάννενα με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η Μερόπη Τζούφη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς παρέπεμψε στις ημέρες των γιορτών, λέγοντας ότι, ειδικά τα βράδια, οι τιμές των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης ξεπερνούσαν ακόμα και τα 200 μικρογραμμάρια, όταν το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Όπως είπε, το φαινόμενο προκαλείται λόγω της εκτεταμένης καύσης ξύλου στα τζάκια, σε συνδυασμό με την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ επισήμαινε ακόμα ότι πολλοί Γιαννιώτες αναγκάζονται να καίνε ακατάλληλες ύλες λόγω της ενεργειακής φτώχειας που βιώνουν. 

Άμεσα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε άμεσα μέτρα, όπως χαρτογράφηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές ρύπανσης και καταγραφή των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών. Επίσης, στοχευμένα προγράμματα επιδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, καθώς και αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας.

Ειδική δε αναφορά έκανε η κ. Τζούφη στην ανάγκη να στηριχθούν οι ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες καταγγέλλουν πως έχουν εγκλωβιστεί στις ασάφειες του νέου θεσμικού πλαισίου που ψήφισε η κυβέρνηση το 2023, με τα νέα έργα να έχουν παγώσει και τους προμηθευτές ενέργειες και τον ΔΕΔΔΗΕ να αθετούν τους όρους των συμβάσεων. Τέλος, ζήτησε να ιδρυθεί Παρατηρητήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με ενίσχυση του δικτύου συλλογής παραμέτρων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως και αναβάθμιση του προγράμματος ενημέρωσης των πολιτών. 

«Υπαρκτό θέμα, αλλά…»

Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά σε ηλικιωμένους πολίτες και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, το αρμόδιο υπουργείο δεν δείχνει διατεθειμένο να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα, αν όχι για την εξάλειψη, τουλάχιστον για τον περιορισμό της. Παραπέμπει δε σε βάθος… διετίας για ουσιαστική δράση!

Αυτό προκύπτει από την μάλλον… διεκπεραιωτική απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες στην κ. Τζούφη. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως όντως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα είναι υπαρκτό σε πολλές περιόδους, γεγονός, όπως είπε, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ειδική τοπογραφία της περιοχής, καθώς και στα τοπικά κλιματολογικά φαινόμενα. «Είναι αντικειμενικά ένα δύσκολο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί γιατί η καύση ξύλων στα τζάκια δεν είναι κάτι που μπορεί να προλάβει ή να απαγορεύσει η Πολιτεία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. 

Λύση οι αντλίες

Ως εκ τούτου, ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για μία πιο… μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, η οποία θα επιτευχθεί, όπως σημείωσε, με την προώθηση της ηλεκτρικής θέρμανσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο επίδομα που για πρώτη φορά καθιερώθηκε φέτος για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση (air condition, ηλεκτρικές σόμπες), ενώ ως δεύτερη σημαντική δράση παρουσίασε την ένταξη των αντλιών θερμότητας στο επόμενο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ». Δήλωσε δε πως θα εξεταστεί η πρόταση της κ. Τζούφη για αυξημένη επιδότηση στις αντλίες θερμότητας που θα τοποθετούνται στα Γιάννενα.

Αναφορικά με τις ενεργειακές κοινότητες, δεσμεύτηκε πως σύντομα θα διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις και παρέπεμψε στο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο θα θεσπιστεί επίσημα το επόμενο διάστημα. Μέσω αυτού, όπως ανέφερε, θα καλυφθούν ενεργειακά τόσο το σύνολο των ευάλωτων νοικοκυριών όσο και οι φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης  με πολύ χαμηλότερη τιμή ρεύματος από αυτή που πληρώνουν σήμερα. 

Στη δευτερολογία της, πάντως, η Γιαννιώτισσα βουλευτής σημείωσε πως το επίδομα είναι μικρό και αφορά πολύ λίγους δικαιούχους δεδομένης της αισχροκέρδειας και της διαρκούς αύξησης των τιμών, ενώ η επιδότηση για εγκατάσταση αντλιών πρόκειται να γίνει σε ορίζοντα διετίας, με τη ρύπανση και την αιθαλομίχλη να συνεχίζει να απειλεί το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Προσοχή στα τζάκια!..

Κινδύνους, τόσο για την υγεία των χρηστών αλλά και γενικότερα για τους πολίτες που εισπνέουν τον καπνό τον οποίο εκλύουν ενέχει η καύση τζακιών σύμφωνα με το «Meteo.gr», το οποίο σε ανάρτησή του δίνει χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες. Μεταξύ άλλων, συνιστά να μην ρίχνουμε στη φωτιά τμήματα επίπλων, βερνικωμένα - βαμμένα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επεξεργασμένα ξύλα, να μην καίμε χαρτιά εμποτισμένα με χρωστικές, εφημερίδες και περιοδικά, ούτε πλαστικά λάστιχα και πάσης φύσεως συνθετικά υλικά. Όπως αναφέρει, όλα τα παραπάνω εκλύουν άκρως τοξικές ουσίες. Επισημαίνεται δε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ουσιών εκλύεται στο εσωτερικό των σπιτιών, επιβαρύνοντας σε επικίνδυνο βαθμό την υγεία των ανθρώπων που μένουν σ’ αυτά. Παράλληλα επιβαρύνεται το ατμοσφαιρικό περιβάλλον των περιοχών όπου γίνεται έντονη χρήση τζακιών, δημιουργώντας το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Τέλος, το «Meteo» συνιστά, επειδή η αιθαλομίχλη κάνει εντονότερη την παρουσία της βράδια με άπνοια ή εξασθενημένους ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες, να περιορίζεται η χρήση τζακιών όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων.