Δέσμη μέτρων ετοιμάζει ο Δήμος για αντιμετώπιση του προβλήματος

Συστηματικοί έλεγχοι στα δεσποζόμενα για να μειωθούν επιτέλους τα αδέσποτα!

Π. ΠΑΛΑΣΧΑΣ (Αντιδήμαρχος): Είναι μεγάλο ζήτημα με κοινωνικές προεκτάσεις…

• Ζήτησε την αρωγή Αστυνομίας, Περιφέρειας, κτηνιάτρων, κυνηγών, κτηνοτρόφων, αλλά και των πολιτών

SKYLI BOLTA

• Σε μόνιμο πρόβλημα για τα Γιάννενα έχουν μεταβληθεί τα αδέσποτα ζώα, όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλές πόλεις ανά τη χώρα κι αυτό παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμος τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τον αριθμό τους.

Τις προσπάθειες αυτές αναγνώρισε χθες ο νέος Αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας, στην αρμοδιότητα του οποίου έχουν περάσει τα αδέσποτα. Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο, εκτίμησε ότι δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, δεσμεύτηκε όμως ότι από πλευράς Δήμου θα γίνει συστηματική προσπάθεια, η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει με ελέγχους καταρχήν στα δεσποζόμενα σκυλιά προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν τσιπ, ώστε σε περίπτωση που εγκαταλειφθούν να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης τους. Ο κ. Παλάσχας προανήγγειλε επίσης συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο και κτηνοτρόφους, ενώ έμφαση έδωσε και στην ατομική ευθύνη όσων διαθέτουν ζώα. 

Πάντως, για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα, εκτός από συστηματικούς ελέγχους από πλευράς των αρμόδιων φορέων -και εδώ ο ρόλος της Αστυνομίας είναι καίριος- θα πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα για τα σκυλιά τους.

 «Δε βοηθάει ο νόμος…»

Μεγάλες προσπάθειες έχουν γίνει από τον Δήμο Ιωαννιτών τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση των αδέσποτων, τόνισε χθες ο νέος Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας μάλιστα πως έχουν ξοδευτεί ποσά πολλαπλάσια από αυτά που ορίζει το κεντρικό κράτος για τη διαχείρισή τους και πολύ μεγαλύτερα από όσα δαπανούν άλλοι Δήμοι.

Όπως εξήγησε όμως ο κ. Παλάσχας το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο δεν διευκολύνει καθόλου τη λύση ενός προβλήματος που στην κυριολεξία το κεντρικό κράτος έχει μεταβιβάσει στους Δήμους μόνο και μόνο για να το…ξεφορτωθεί. «Μιλάμε για έναν νόμο από τον οποίο κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν είναι ικανοποιημένος», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες με την αναγκαστική στείρωση των σκύλων ή την λήψη και αποστολή δείγματος DNA, μια διαδικασία αρκετά κοστοβόρα, όπως είπε, ενέχουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν πολλοί ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος αυτό να παρατήσουν τα ζώα στους δρόμους.

 

Υπαρκτό το πρόβλημα

Ο Αντιδήμαρχος σχολίασε και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως μέσα σε 20 μέρες τα αδέσποτα στην πόλη πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αφήνονται υπόνοιες για κακή διαχείριση του θέματος από τη νέα Δημοτική Αρχή».

Όπως είπε, «φυσικά δεν υποστηρίζουμε ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει κανένα  πρόβλημα. Όμως η  ύπαρξη αδέσποτων στα Γιάννενα ήταν και δυστυχώς παραμένει ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Από το δεδομένο αυτό, όμως, μέχρι την απόδοση αποκλειστικών ευθυνών στη νέα Δημοτική Αρχή υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ένας τέτοιος ισχυρισμός, άλλωστε, είναι αβάσιμος, τη στιγμή που ο υπηρεσιακός μηχανισμός λειτουργεί ακριβώς όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια». 

Γιατί δεν μειώνονται

Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα που παρουσίασε ο κ. Παλάσχας όσον αφορά στον τομέα της διαχείρισης των αδέσποτων σκυλιών. Όπως ανέφερε, τον τελευταίο χρόνο έγιναν 505 στειρώσεις, 501 περισυλλογές ζώων, 690 υιοθεσίες και αναδοχές σε έναν πληθυσμό αδέσποτων που αγγίζει τα 1.800 σκυλιά σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Με άλλα λόγια, ο Δήμος μέσα σε ένα χρόνο έδωσε προς υιοθεσία το 40% του συνόλου των αδέσποτων ζώων του.

Ωστόσο, ο πληθυσμός των σκυλιών στα Γιάννενα δεν έχει μειωθεί κατά 40%, δηλαδή σχεδόν στο μισό. Αντίθετα, μοιάζει να έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με τον Αντιδήμαρχο να σημειώνει πως το πρόβλημα έχει τη ρίζα του τόσο στο λαθεμένο νομικό πλαίσιο, όσο και στην ανύπαρκτη ατομική ευθύνη ορισμένων ιδιοκτητών σκύλων, που με μεγάλη ευκολία εγκαταλείπουν στο δρόμο τα ζώα τους, με αποτέλεσμα αυτά να προστίθενται στα αδέσποτα. Μάλιστα, είπε ότι μέσα και μετά τις γιορτές εγκαταλείφθηκε σημαντικός αριθμός σκυλιών! Ευθύνες απέδωσε επίσης σε μία μερίδα κυνηγών που παρατούν τα κυνηγόσκυλα όταν αυτά παύουν να είναι αποδοτικά, καθώς και σε ορισμένους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν στειρώνουν τα ποιμενικά τους με αποτέλεσμα αυτά να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Για τους τελευταίους ανέφερε ότι μπορούν να κάνουν στείρωση στα σκυλιά χωρίς οικονομική επιβάρυνση στο Κυνοκομείο του Δήμου.

Τι θα κάνει ο Δήμος

«Δεσμευόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για την εξομάλυνση του ζητήματος και θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε σε δεύτερο χρόνο να το λύσουμε συνολικά», τόνισε ο κ. Παλάσχας και ζήτησε την αρωγή όλων των πολιτών στην προσπάθεια αυτή.

Όσον αφορά στον Δήμο, οι ενέργειες που προανήγγειλε για το αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν καταρχήν στα δεσποζόμενα ζώα, όπου βρίσκεται η βάση του ζητήματος με ενημέρωση και εντατικούς ελέγχους σε κατοικίδια, κυνηγόσκυλα και ποιμενικά σκυλιά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν τσιπ και αν είναι στειρωμένα. 

Επίσης, θα γίνει ενημέρωση κτηνιάτρων για την ενεργό συμμετοχή τους ώστε να μειωθεί το πρόβλημα, θα υπάρξει συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο, ενώ σχεδιάζεται προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας μέσα από δράσεις στα σχολεία καθώς και θεσμοθέτηση ημέρας υιοθεσίας. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος έκανε λόγο και για προώθηση ζώων για υιοθεσία στο εξωτερικό σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και φιλοζωικές οργανώσεις.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μαζί, Δήμος, Δημοτική Αστυνομία, Ελληνική Αστυνομία, Περιφέρεια Ηπείρου, φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουμε να συνεργαστούμε για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νέο πρόβλημα που δημιουργείται με την υποχρεωτική στείρωση και λήψη DNA στα αστείρωτα σκυλιά και εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων ιδιοκτητών για την κάλυψη των εξόδων δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία διερεύνησης της πιθανότητας χρηματοδότησης μέρους του κόστους αυτού με τη συνδρομή της Περιφέρειας.