Αποφασισμένο να εφαρμόσει τον νόμο του 2018 εμφανίζεται το ΥΠΑΑΤ

Επισημάνσεις και εντατικοί έλεγχοι για να μπει φρένο στη νοθεία του γάλακτος!

Σημαντικά τα οφέλη και για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, οι οποίοι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Θα χρειαστεί ακόμα πολλή δουλειά…

GALA MPOYKALIA PARAGOGH

• Εκτεταμένη νοθεία «μαστίζει» χρόνια τώρα την… πολύπαθη αγορά γάλακτος στη χώρα μας. Εξαιτίας της πλήττονται αφενός οι καταναλωτές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν με σιγουριά την προέλευση της πρώτης ύλης με την οποία φτιάχτηκαν τα προϊόντα που προμηθεύονται. 

Από την άλλη, ακόμα μεγαλύτερο είναι το πλήγμα για τους ντόπιους κτηνοτρόφους, καθώς το δικό τους προϊόν «παραμερίζεται» και οι τιμές πέφτουν λόγω των ελληνοποιήσεων μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος που έρχονται από το εξωτερικό, ενώ σε δύσκολη θέση έρχονται και οι βιομηχανίες που δεν κάνουν εισαγωγές, οι οποίες αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την εφαρμογή νόμου ψηφισμένου εδώ και χρόνια που προβλέπει επισημάνσεις προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και με τους εντατικούς ελέγχους που προτίθεται να ξεκινήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ προκάλεσε με υπόμνημά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως οι αποφάσεις του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως θα χρειαστεί πολλή δουλειά.

Νόμος… ανεφάρμοστος!

Από τα τέλη του 2017, δηλαδή εδώ και μία πενταετία, έχει ψηφιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νόμος ο οποίος προβλέπει ότι στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο θα πρέπει να αναγράφονται ξεχωριστά η χώρα αρμέγματος, η χώρα επεξεργασίας και η χώρα συσκευασίας εφόσον αυτές είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Σε περίπτωση που και τα τρία αυτά στάδια έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα, το προϊόν θα μπορεί να φέρει στην ετικέτα του την ελληνική σημαία, διαφορετικά όχι. 

Ο συγκεκριμένος νόμος όμως μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα οι γαλακτοβιομηχανίες να «βαφτίζουν» ελληνικά προϊόντα που παράγουν με ξένο γάλα, ενώ οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν ποτέ με βεβαιότητα τι προέλευσης είναι η πρώτη ύλη με την οποία έχει φτιαχτεί το γαλακτοκομικό προϊόν που αγοράζουν.

Πλήγμα για κτηνοτρόφους

Η εφαρμογή του νόμου του 2017 – 18 θα είχε σημαντικά οφέλη για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας και φυσικά και εκείνους της Ηπείρου, καθώς λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων τους. 

Για να βάλουν την ελληνική σημαία στις ετικέτες των προϊόντων τους οι γαλακτοβιομηχανίες θα αναγκάζονταν να προμηθεύονται πρώτα το γάλα των ντόπιων παραγωγών δίνοντας και τις αντίστοιχες τιμές. Η απουσία όμως ελέγχων για την εφαρμογή της νομοθεσίας έστρεψε αρκετές απ’ αυτές στην πρακτική της εισαγωγής γάλακτος από χώρες του εξωτερικού, το οποίο αγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια «βαφτίζουν» ανεξέλεγκτα ελληνικό. 

Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ο κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, κάτι που στην Ήπειρο είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανές Ωστόσο, έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια κάτι πάει να αλλάξει καθώς το αρμόδιο υπουργείο, βλέποντας τα… δύσκολα, επιχειρεί να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά.

 

Μία.. επανεκκίνηση!

Κωλυσιεργία γενικότερα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους καταλόγισε χθες σε δηλώσεις του ο Αλέκος Καχριμάνης όσον αφορά στην αγορά του γάλακτος, σημειώνοντας πάντως ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε εκ νέου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το συγκεκριμένο ζήτημα επανεκκινήθηκε, όπως ανέφερε, στις αρχές του μήνα έπειτα από έγγραφο υπόμνημα που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης, στο οποίο γίνονταν αναλυτική αναφορά για τη μη εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας. «Η επισήμανση σε κάθε προϊόν πρέπει να είναι σαφής και δεν πρέπει να οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του τροφίμου (φάση, ταυτότητα, ιδιότητες, τόπο παραγωγής, τρόπο παρασκευής)», επισήμαινε, μεταξύ άλλων. 

Η χώρα προέλευσης

Με αφορμή το έγγραφο του Περιφερειάρχη, ο Λευτ. Αυγενάκης συγκάλεσε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο κ. Καχριμάνης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου τέθηκαν τόσο το θέμα των επισημάνσεων, όσο και άλλα ζητήματα. 

Όπως υπογράμμισε χθες ο Περιφερειάρχης, «όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη “χώρα” προέλευσης του γάλακτος με τρόπο ανεξίτηλο». Συγκεκριμένα, ο κ. Καχριμάνης διευκρίνισε ότι πρέπει να υπάρχουν τρεις διαφορετικές επισημάνεις για την προέλευση του γάλακτος. Πρώτον, «Προέλευση γάλακτος Ε.Ε.» όταν αυτό προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ’ αυτή την περίπτωση, η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι Ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα, όπως είπε. Δεύτερον, «Προέλευση γάλακτος: Όνομα χώρας», στην περίπτωση που αυτό προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της Ε.Ε. ή εκτός αυτής. Τρίτον, «Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε.», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έγγραφα - έμποροι

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε υπόψη στην πρόσφατη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης, ήταν για τα συνοδευτικά έγγραφα του εισαγόμενου γάλακτος (CMR), τα οποία θα πρέπει να είναι μηχανογραφημένα, να αναφέρεται το είδος του και να μπορούν να γίνονται έλεγχοι, όπου και όταν ζητηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, με τη συμμετοχή και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών. 

Το τελευταίο ζήτημα που επισήμανε, ώστε να αποτρέπονται, όπως ανέφερε, οι τριγωνικές συναλλαγές, είναι ο παραλήπτης του γάλακτος, ο οποίος πρέπει να είναι έμπορος εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο Αλ. Καχριμάνης πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει να απαγορευτεί στα τυροκομεία που παράγουν φέτα ΠΟΠ να διαθέτουν στον ίδιο χώρο μηχανήματα παραγωγής ανθότυρου, ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή τυριού μέσω της μεθόδου της υπερδιήθησης. Καταλήγοντας, τόνισε πως «από το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί ο Νόμος και κάποιοι δεν έκαναν ελέγχους. Ήδη ο Υπουργός και γενικά το υπουργείο κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά». Έκανε δε γνωστό ότι σήμερα θα γίνει νέα σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ, στην οποία επίσης έχει κληθεί να παραστεί.