Πορείες με τρακτέρ και συλλαλητήριο σήμερα και στα Γιάννενα

«Φουντώνουν» οι κινητοποιήσεις των αγροτών σ’ ολόκληρη τη χώρα!

Εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία

• Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης): Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και κατανοούμε την αγωνία τους…

TRAKTER DROMOS 1

• «Θεσμός» έχουν γίνει πλέον οι κινητοποιήσεις που οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας πραγματοποιούν κάθε χρόνο στην καρδιά του χειμώνα, κατεβαίνοντας με τα τρακτέρ τους και κλείνοντας δρόμους. 

Μπορεί να διαφωνεί κανείς με την συγκεκριμένη πρακτική, δεν γίνεται όμως να μην αναγνωρίσει ότι τα αιτήματά τους, ειδικά αυτή τη φορά, είναι ίσως πιο δίκαια από ποτέ άλλοτε, καθώς το κόστος παραγωγής παραμένει πολύ υψηλό, ενώ οι τιμές διάθεσης των προϊόντων που παράγουν διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή τους. Παράλληλα, προβλήματα αντιμετωπίζουν στην είσπραξη των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ. Οι συγκεντρώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και σήμερα θα γίνει ένα πρώτο συλλαλητήριο και στα Γιάννενα. Με αφορμή τα παραπάνω, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε χθες ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες, εκφράζοντας κατανόηση για τους λόγους που τους κάνουν να βγουν στους δρόμους.

Στο μεταξύ, καταβλήθηκαν επιτέλους σε χιλιάδες δικαιούχους από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για ζημιές στην φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες είχαν προκληθεί μέσα στο 2022.

Ξανά στους δρόμους!

Την… πατροπαράδοτη πρακτική των μπλόκων με τα τρακτέρ τους σε εθνικές οδούς και αυτοκινητόδρομους είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν για μία ακόμη φορά οι αγρότες της χώρας, οι οποίοι βγαίνουν ήδη στους δρόμους. 

Χθες μπήκαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο των Γρεβενών, ενώ πραγματοποίησαν και πορεία μέσα στην Εγνατία Οδό κλείνοντας συμβολικά για περίπου μία ώρα τον ανατολικό κόμβο που οδηγεί στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Αντίστοιχα, επρόκειτο να στηθεί μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας από αγρότες της περιοχής.

Στην Επανομή Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, ενώ θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα, με πορεία προς τον κόμβο του Αεροδρομίου. Στο μεταξύ, συμπλοκή αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκε στην Καρδίτσα, όπου ένας αγρότης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ υπήρξε και μία προσαγωγή. Χθες πάλι ένταση επικράτησε μεταξύ αγροτών και Αστυνομίας στον Αλμυρό Βόλου, καθώς οι Αρχές εμφανίστηκαν αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στους αγρότες να κλείσουν την Εθνική Οδό. Οι αγρότες «κατέβηκαν» με γεωργικά μηχανήματα και η δύναμή τους μπορεί να μην είναι ισχυρή, αλλά οι συνδικαλιστές του Αλμυρού θεωρούνται από τους δυναμικότερους στη Θεσσαλία. 

Kαι στα Γιάννενα…

Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», σειρά στις κινητοποιήσεις παίρνουν σήμερα, Παρασκευή οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν πορείες και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ. έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου όπου θα γίνουν ομιλίες από τους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων για τα προβλήματα του κλάδου και τις προτεινόμενες λύσεις. Προσυγκέντρωση θα γίνει μία ώρα νωρίτερα σε δύο σημεία εκτός πόλης, στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και στο Πανηπειρωτικό Στάδιο και θα ακολουθήσουν πορείες με τρακτέρ προς το κέντρο.

Το σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στηρίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ. Όπως σημειώνει σε χθεσινή του ανακοίνωση, «τα χρόνια προβλήματα όπως το κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων σε συνδυασμό με τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ καθώς και την δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια  σε αφανισμό τους αγροτοκτηνοτρόφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την τοπική αλλά και Εθνική οικονομία». 

«Ανοιχτοί στο διάλογο…»

Ανοιχτός στον διάλογο δήλωσε χθες, με αφορμή την έναρξη των κινητοποιήσεων των αγροτών, ο Υπουργός Αγροτικές Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, προφανώς σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα. «Κατανοούμε πλήρως την αγωνία, την ανασφάλεια που οδηγεί πολλούς από τους αγρότες μας στους δρόμους. Οι εικόνες που είδαμε μας θλίβουν όλους, δεν θέλουμε να επαναληφθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι «είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε διάλογο, δεν κρυφτήκαμε ποτέ, δεν αποποιηθήκαμε των ευθυνών μας, ούτε αποφύγαμε να ασχοληθούμε με θέματα που είναι για πολλά χρόνια στάσιμα. Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα τους. Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και δεν θα διστάσουμε και να συζητήσουμε και να συγκρουστούμε για να λύσουμε προβλήματα και να αποβάλλουμε άγχος, αγωνίες και ανασφάλεια από τους Έλληνες αγρότες». 

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι ξέρουν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα.  Μέσα από τον διάλογο λύνονται προβλήματα και στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας».

Πληρώθηκαν αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, μία καλή εξέλιξη έλαβε χώρα χθες για τους αγρότες, καθώς σε συνολικά 3.436 παραγωγούς καταβλήθηκαν 4,7 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για την εξόφληση αποζημιώσεων του 2022. Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και απώλειες ζωικού κεφαλαίου. Με την πληρωμή αυτή, η οποία πάντως έρχεται με αξιοσημείωτη καθυστέρηση, ολοκληρώνονται ουσιαστικά οι υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ για την εξόφληση των αποζημιώσεων για το έτος 2022.