Βήματα έχουν γίνει, όμως  Ήπειρος και Γιάννενα είναι ακόμα πίσω…

Ζητείται μία ειδική στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη!

Για υποδομές και στόχευση σε ειδικές κατηγορίες επισκεπτών συζήτησε χθες ο Θ. Μπέγκας με το Προεδρείο της Πανελλ. Ένωσης Ξενοδόχων

• Καχριμάνης: Μεγάλο «ατού» μας η ποιότητα…

GIANNENA PARALIMNIO

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα τους επιτρέψουν να μεταβληθούν σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας έχουν τόσο τα Γιάννενα με το σημαντικό πολιτιστικό τους απόθεμα, όσο και η Ήπειρος που συνδυάζει όσο λίγες άλλες περιοχές σ’ ολόκληρη την Ευρώπη το βουνό με τη θάλασσα.

Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει αρκετά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα μία σταδιακή αύξηση της επισκεψιμότητας και από το εξωτερικό. Ωστόσο, η περιοχή μας «πάσχει» σε επιμέρους δείκτες όπως η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών που επιλέγουν την Ήπειρο, όπου βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της χώρας. Για να βελτιωθεί η εικόνα πολλά μπορούν να γίνουν, όπως καλύτερες τουριστικές υποδομές αλλά και στόχευση σε επισκέπτες υψηλού επιπέδου που προσελκύονται από ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο πολιτιστικός, ο εναλλακτικός, ο θρησκευτικός κλπ. 

Όλα τα παραπάνω τέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις που είχε χθες κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. 

Υποδομές και προβολή

Πολλές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην περιοχή μας, όπως τονίστηκε χθες στο πλαίσιο της συνάντησης του Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννη Χατζή και μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, στην οποία παραβρέθηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι υποδομές και οι ενέργειες προβολής και διαχείρισης του τουριστικού μας προϊόντος.

Ακόμα, τέθηκαν οι βάσεις συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Ένωσης Ξενοδόχων με την οποία υπήρξε συνεργασία με μετρήσιμα αποτελέσματα για την ανάπτυξη του τουρισμού στα Γιάννενα κατά την προηγούμενη θητεία του κ. Μπέγκα.

Ζητείται σχέδιο δράσης

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τους ξενοδόχους ο Δήμαρχος έκανε λόγο για μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση στην οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τονίσαμε την αδιαπραγμάτευτη θέση της Δημοτικής Αρχής πως ο σχεδιασμός για το μέλλον του τουρισμού στον τόπο μας θα γίνει χέρι - χέρι με τους επαγγελματίες του κλάδου».

Στόχος του Δήμου, όπως πρόσθεσε ο κ. Μπέγκας, είναι να εκπονήσει, όπως έγινε και την περίοδο 2014 - 19 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, συνεχίζοντας στη λογική των συνεργειών. Σε αυτή την προσπάθεια ζήτησε τη συνδρομή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, η οποία κατέχει την απαραίτητη γνώση και διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για κάτι τέτοιο. «Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι τα Γιάννενα πρέπει να στοχεύσουν στην προσέλκυση τουριστών που ενδιαφέρονται κυρίως για τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του τόπου, να εστιάσουμε στο Πανεπιστήμιο και τον συνεδριακό τουρισμό, χωρίς να αμελούμε και άλλες μορφές, όπως ο θρησκευτικός, ο αθλητικός τουρισμός κ.α.», υπογράμμισε ο Δήμαρχος. 

Από την μεριά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι ο κλάδος ζητά από τους φορείς της Πολιτείας να αντιληφθούν τον ιδιωτικό τομέα ως ένα συνεργάτη στη χάραξη στρατηγικής. «Αυτή τη διάθεση την είδαμε σήμερα και ελπίζω πως ό,τι συζητήσαμε θα μετουσιωθεί σε στήριξη του τουριστικού κλάδου ως μια συνειδητή επιλογή και όχι ως αναγκαιότητα», τόνισε. 

Η χαμηλή δαπάνη

Ερωτηθείς δε για το γεγονός ότι η Ήπειρος, με βάση τα επίσημα στοιχεία, φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της χώρας όσον αφορά στα χρήματα που αφήνουν οι επισκέπτες της, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να γίνουν τουριστικές υποδομές στην περιοχή και φυσικά στην ύπαρξη τουριστικής συνείδησης από πλευράς των επαγγελματιών του κλάδου. «Πρέπει να κάτσουμε κάτω, να σηκώσουμε τα μανίκια και να προσεγγίσουμε τους δείκτες αυτούς ως σύνολο. Αν γίνει αυτό και πραγματοποιηθούν όσα συζητήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες), για τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, που είναι από τους σημαντικότερους δείκτες της τουριστικής κίνησης, θα μπορέσουμε να βρούμε ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθηθεί και στα Γιάννενα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ώστε να βελτιωθεί», σημείωσε ο κ. Χατζής. 

Αναπτυσσόμενος κλάδος

Θέματα που αφορούν τον κλάδο, όπως και γενικότερα ζητήματα για τις τουριστικές υποδομές συζήτησε το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον οποίο επίσης επισκέφθηκε χθες. 

Μετά την  ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας τόνισε με έμφαση πως  «τα Γιάννενα και γενικά η Περιφέρεια της Ηπείρου είναι εξαιρετικό παράδειγμα ανάπτυξης της ηπειρωτικής Ελλάδος. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που προσεγγίζουμε τον τουρισμό ως έναν ταχύ αναπτυσσόμενο κλάδο και θα χαρούμε να δούμε με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας την περιοχή να αποτελεί ένα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης». 

Από την πλευρά του ο κ. Καχριμάνης, χαρακτήρισε «μεγάλο ‘ατού’ αυτό που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, την ποιότητα και τον τουρισμό στα ορεινά και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, καθώς σε πολύ μικρό χρόνο, μπορεί να μεταβεί ένας από τη μια περιοχή στην άλλη» και συμπλήρωσε τα εξής: «Ξέρουμε τις αδυναμίες μας και τις ‘πολεμάμε’. Το μυστικό, όταν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, είναι να ξέρεις τι έχεις θετικά και τι αρνητικά και να προσπαθείς με τη συνεργασία όλων να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα».