Αλήθεια, πόσο ανταποδοτικά είναι τα δημοτικά τέλη στα Γιάννενα;

- Πρέπει να επανεξεταστούν, προτείνει ο ειδικός συνεργάτης του «Π.Λ.» Δημ. Μακρής, με αφορμή την σημερινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

DHMARXEIO IOANNINON1

• Τα νέα δημοτικά τέλη για την καθαριότητα και τον οδοφωτισμό, θα είναι αυξημένα, για την πόλη των Ιωαννίνων και για τις άλλες περιφερειακές περιοχές του Δήμου, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά στον τοπικό Τύπο. Όμως σήμερα σε λίγες ώρες (6 μ.μ.) συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. 

Πριν από οποιονδήποτε σχολιασμό για το θέμα αυτό, ο ειδικός συνεργάτης του «Π.Λ.» Δημήτρης Μακρής (πολιτικός μηχανικός Τ.Ε.) αναφέρεται,για όσους δεν γνωρίζουν, στην σημασία των τελών: Σύμφωνα με την νομοθεσία μας, το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των Δήμων και προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και κάθε άλλης, παγίως παρεχόμενης από τους Δήμους, υπηρεσίας, που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές.

Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού υπολογίζεται επί της επιφάνειας του εκάστοτε ακινήτου και προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων αυτής επί του συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους, ο οποίος ορίζεται, ανά κατηγορία χρήσεως των ακινήτων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το δημοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού (Δ.Τ.), (Δ.Φ.), όπως και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), εισπράττονται μέσω των λογαριασμών του παρόχου ρεύματος από όλους τους καταναλωτές και αποδίδεται στον εκάστοτε Δήμο. Για να είναι ανταποδοτικά τα τέλη θα πρέπει να πληρούν και τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Να αποτελούν αντάλλαγμα μιας ειδικής παροχής που προσφέρεται αποκλειστικά στους βαρυνόμενους με αυτά και β) Το ύψος τους να είναι ανάλογο προς το ύψος της αντιπαροχής, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση ο δημότης.

Πόσο ανταποδοτικά είναι; 

Με βάση τα παραπάνω τίθεται το ερώτημα: Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά, με την έννοια ότι αποτελούν αντιπαροχή για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχει ο Δήμος μας;

Και σημειώνει ο κ. Μακρής: «Προσωπικά θέλω να αναφέρω ότι στην περιοχή που κατοικώ εδώ και πολλά χρόνια (Απολλωνίας & Κρήτης), μόνο τέσσερις φορές είδα να έρχονται υπάλληλοι για καθαριότητα των οδών, με την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής των κάδων δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά γενικά στην πόλη όλοι παρατηρούμε, ότι η εικόνα της καθαριότητας δεν είναι καλή.

»Με τον ηλεκτροφωτισμό των αναφερόμενων οδών (Δ.Φ.), αν και είναι αραιός και χαμηλός τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα, σε αντίθεση με το 2023 όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων, γενικά στην περιοχή μας το σύνολο ηλεκτροφωτισμού των κοινοχρήστων χώρων δεν είναι επαρκές».

Τι προτείνει…

Στη συνέχεια θέτει μια σειρά ζητημάτων, τα οποία πρέπει να επανεξετασθούν και να ρυθμιστούν με κριτήριο το όφελος τόσο των Δήμων, όσο και των δημοτών:

-Για την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, το τέλος ταφής και τα έξοδα ΦΟΔΣΑ, που θα επιβαρύνουν και τον Δήμο μας, πρότασή του είναι ότι: Θα πρέπει να μειωθούν οι όγκοι των παραγόμενων σκουπιδιών, γιατί το κόστος θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια και απαιτείται πλήρης αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, καθώς είναι τελείως λάθος τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητος να υπολογίζονται βάσει των τετραγωνικών των ακινήτων. Τα ακίνητα δεν παράγουν σκουπίδια αλλά οι άνθρωποι και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί η μέθοδος, να πληρώνεις ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, ανάλογα με τα απορρίμματα που παράγεις. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4819/2021) παρέχει σοβαρό κίνητρο για την ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση - ανάκτηση ενέργειας των απορριμμάτων μας, τα οποία τα τελευταία χρόνια υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο με σοβαρά οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Είναι αναγκαία η εφαρμογή και  παροχή κινήτρων για ανακύκλωση απορριμμάτων εκ μέρους του Δήμου μας, για τις περιπτώσεις που οι δημότες, (κατοικία –επιχειρήσεις), θα επέλεγαν την ανακύκλωση ως τρόπο διάθεσης των απορριμμάτων τους, καθώς προκύπτει, ότι όσο περισσότερη είναι η ανακύκλωση τόσο μικρότερο είναι το κόστος των υπηρεσιών και τα δημοτικά τέλη. Μείωση της ετήσιας εισφοράς των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και ανάλογα των δημοτών στην διαχείρισης των απορριμμάτων, θα ισχύσει και θα δουν όφελος, οποίοι Δήμοι εφαρμόζουν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» ή  «κερδίζω όσο διαχωρίζω».

-Για τον ηλεκτροφωτισμό των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινοχρήστων χώρων, απαιτείται άμεση αντικατάσταση του απαρχαιωμένου πλέον σημερινού φωτισμού, ώστε να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος του Δήμου μας το οποίο έχει αυξηθεί, με αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος των υποδομών.  Αποτελεί πλέον αναγκαιότητα επιβολής ενός σύγχρονου ανταποδοτικού καθεστώτος στα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού, που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες και τις ενεργειακές στρατηγικές των Δήμων (φώτα leb – φωτοβολταϊκοί συλλέκτες) κ.λ.π.

-Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Μακρής επισημαίνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα που προβληματίζει τους δημότες πολλών Δήμων είναι, πως μπορούν να καλυτερεύσουν οι συνθήκες για τη μείωση του κόστους των τελών αυτών (Δ.Τ. - Δ.Φ) και ανάλογα του τέλους των δημοτών. Πιστεύω ότι, αν όλα τα παραπάνω κολλάνε σε αντιμαχίες των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, πάντα τα δημοτικά τέλη θα κάνουν τη ζωή των πολιτών ακόμα πιο ακριβή, γιατί εμείς οι δημότες επιβαρυνόμαστε με τα τέλη. Δεν διαφωνώ ότι το ύψος τους, θα πρέπει να είναι ανάλογο του κόστους παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών και ελπίζω οι νέες προσπάθειες να μην πέσουν στο κενό και  πάλι, γιατί εμείς οι δημότες θα «πληρώνουμε την νύφη» και φωτίζοντας τον σκοτεινό Δήμο μας, να μην χρειαστεί να μας “αλλάξουν και τα φώτα”».