Με νέα χρηματοδοτικά προϊόντα μέσω ΕΣΠΑ

Η Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα!

- Παρέχει χρηματοδότηση για λειτουργία νέων μικρομεσαίων, αλλά και τουριστικών επιχειρήσεων

EYRO KLEIDI

Η δυσκολία στην πρόσβαση χρηματοδότησης είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η λεγόμενη και «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς με την πλάτη στον τοίχο, λόγω και των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πληθωριστική κρίση. 

Το ΕΣΠΑ πάντως είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις για πρόσβαση σε ρευστότητα, η οποία δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η Τράπεζα Ηπείρου

Στις δύο νέες δράσεις του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»: την «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και την «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» συμμετέχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, στηρίζοντας τα επενδυτικά σχέδια των ΜμΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της, λειτουργώντας πάντα ως έμπιστος σύμβουλος και συνεργάτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους και προγράμματα, ώστε αυτές να εξελιχθούν ακολουθώντας βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. 

Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία των στελεχών της, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, τόσο για την υποβολή του αιτήματος, όσο και την υλοποίηση της επένδυσης, αρχομένης της έκδοσης Βεβαίωσης Πρόθεσης / Έγκρισης Χρηματοδότησης Επενδυτικού Σχεδίου για την υποβολή του αιτήματος του επενδυτή, με άμεση αξιολόγηση του αιτήματος, έκδοση της βεβαίωσης και των χρηματοδοτικών λύσεων:

- Μακροπρόθεσμο δάνειο για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής σύμφωνα με το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει υποβληθεί

- Βραχυπρόθεσμο δάνειο για την προεξόφληση της επιχορήγησης

- Βραχυπρόθεσμο δάνειο για την προεξόφληση πιστωτικού ΦΠΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Ιωάννης Βουγιούκας σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Τράπεζα Ηπείρου είναι η τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Λόγω της εντοπιότητάς μας, έχουμε το πλεονέκτημα της γνώσης της τοπικής οικονομίας και μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών μας, αξιολογώντας τη σκοπιμότητα και τα ευρύτερα οφέλη στις τοπικές ανάγκες και συνθήκες. Παρέχουμε συμβουλευτική τραπεζική, διευρύνοντας την πρόσβαση όλο και περισσότερων ΜμΕ σε πηγές χρηματοδότησης».

Ο Ν. Παπαθανάσης 

Στο μεταξύ, χθες ο αναπλ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, στη διάρκεια της τριμηνιαίας τακτικής ενημέρωσης για θέματα του χαρτοφυλακίου του, αναφέρθηκε στα μετρήσιμα αποτελέσματα που αφορούν στην υλοποίηση των επενδυτικών εργαλείων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη διεύρυνση και τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού κυρίως των ΜμΕ.

Σε δήλωσή του ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε: «Οι επενδυτικές δράσεις που υλοποιούμε, ταυτόχρονα με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για τη διεύρυνση της περιμέτρου του επιχειρηματικού δανεισμού, όπως τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και για τη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας  Γιώργος Ζαββός, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καλύπτει τα κενά της αγοράς, παρέχοντας τις αναγκαίες εγγυήσεις μαζί με χαμηλού κόστους χρηματοδότηση. Το 75% των δανείων της HDB κατευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 10 εργαζόμενους.

»Η φετινή χρονιά, ξεκινά με ένα «πρόγραμμα – ομπρέλα», το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες: το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Δανείων. Για πρώτη φορά συνδυάζεται η εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και η σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια…».