Όπως πολλοί ερμηνεύουν τη στάση παρατάξεων στο Δημ. Συμβούλιο…

Ανίερες συμμαχίες στο Δήμο Ιωαννιτών;

Η Τ. Καλογιάννη στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου με πρόταση του Θ. Μπέγκα!

Νέος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ο Γιώργος Παπαδιώτης

DHMOTIKO SYMBOYLIO 29 1 24

• Άκρως ενδιαφέρουσα και με εκπλήξεις προβλέπεται η νέα αυτοδιοικητική περίοδος στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως διαφάνηκε από τις δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, χθες και προχθές. 

Μετά τις αντεγκλήσεις μεταξύ νυν και πρ. Δημοτικής Αρχής για τα δημοτικά τέλη και για το ποιος ευθύνεται για την αύξησή τους, στη χθεσινή συνεδρίαση έκπληξη προκάλεσε η πρόταση του δημάρχου Θ. Μπέγκα να προτείνει την Τ. Καλογιάννη για να αναλάβει μια από τις θέσεις των αντιπροσώπων στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου. Αν και ο δήμαρχος επιχείρησε να δικαιολογήσει την πρότασή του, μιλώντας για πλουραλιστική εκπροσώπηση και ότι η κ. Καλογιάννη είχε ασχοληθεί ως αντιπεριφερειάρχης με τα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων, από κάποιους αυτή η κίνηση ερμηνεύεται ως άτυπη σύμπραξη μεταξύ των δυο παρατάξεων. 

Εξάλλου, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη του τ. δημάρχου Δημ. Παπαγεωργίου «η Δημοτική Αρχή χέρι χέρι με την παράταξη «Ιωάννινα_2023» εγκαινιάζουν μια νέα σελίδα στη λειτουργία των δημοτικών πραγμάτων»!

Ας σημειωθεί ότι εκτός από την Τατ. Καλογιάννη, πρόταση της πλειοψηφίας ήταν οι άλλες δυο θέσεις να καλυφθούν από τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο Μάκη Χρυσοστόμου. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης προτάθηκε εκ μέρους του κ. Παπαγεωργίου ο Γιώργος Αρλέτος. 

Τα μέλη στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ

Στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ορίστηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ. Το θέμα είχε αναβληθεί στην προχθεσινή συνεδρίαση μετά από διαφωνία για τον τρόπο εκλογής – ορισμού των μελών της αντιπολίτευσης. Ύστερα από έγγραφη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, η οποία διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά. Έτσι, με απόφαση του δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ορίστηκε ο Γιώργος Παπαδιώτης.

Τακτικά μέλη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ορίστηκαν οι: Ευάγγελος Γιαννούλας, Αλέκα Βακαλοπούλου, Βάσω Μέγα και Δημήτρης Μπούτσης, με αναπληρωματικούς τους Κωνσταντίνο Κρικώνη, Γεωργία Γιώτη, Σοφία Μαρκούλα και Γιώργο Παππά.

Από την αντιπολίτευση ορίστηκαν μετά από ψηφοφορία οι Φίλιππας Φίλιος και Βασίλης Κοσμάς, με αναπληρωματικούς τους Γιώργο Αρλέτο και Γιώργο Λαδιά.

Στο Δ.Σ. προβλέπεται η συμμετοχή δύο πολιτών με τους Παναγιώτη Σιαχούλη και Παρασκευή Τσίλη να ορίζονται από το δήμαρχο.

Τέλος, το Σώμα αποφάσισε να ορίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου ως τον φορέα που θα συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. της Επιχείρησης.

 Ενημέρωση δημάρχου

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας ενημέρωσε το σώμα για τις συναντήσεις που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και τους δημάρχους της Π.Ε. Ιωαννίνων σχετικά με τη λειτουργία της πολεοδομίας.

-Τα προβλήματα της πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών είναι τεράστια, καθώς είναι η μοναδική υπηρεσία που καλύπτει τις ανάγκες όλου του νομού, ενώ ταυτόχρονα είναι υποστελεχωμένη. Οι υπόλοιποι Δήμοι δεν κατάφεραν να ιδρύσουν Υπηρεσίες Δόμησης εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κι έτσι η κατάσταση είναι οριακή στην υπηρεσία των Ιωαννίνων. Στη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Μπέγκας, συμφωνήθηκε η διάθεση προσωπικού από τους υπόλοιπους Δήμους, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, προκειμένου να συνδράμουν τις υποθέσεις της Πολεοδομίας με προτεραιότητα όμως τις υποθέσεις των Δήμων από τους οποίους προέρχονται.

2 Στη συνέχεια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σύσκεψη με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η επιτάχυνση των έργων, τα οποία είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου. Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας, προτεραιότητα για το υπουργείο και το Δήμο αποτελεί η εμπρόθεσμη υλοποίηση του έργου που αφορά στις υποδομές προσβασιμότητας της βορειοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων, έργου ενταγμένου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα χρηματοδότησης το ΥΠΠΟ και υλοποίησης των Δήμο Ιωαννιτών και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000€. Για το δήμο Ιωαννιτών, όπως είπε ο κ. Μπέγκας, στόχος είναι να προτεραιοποιηθούν τα έργα του μάστερ πλαν για το πάρκο πολιτισμού στο Κάστρο που θα ενταχτούν στη Β.Α.Α. η οποία όμως έχει ήδη δεσμεύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ λόγω έργων που δεν ολοκληρώθηκαν στην προηγούμενη περίοδο και πρέπει να περάσουν ως «γέφυρα» για να χρηματοδοτηθούν στην τρέχουσα.

2 Αναφερόμενος στη φιλοξενία του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε), η οποία με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, επισκέφτηκε τα Γιάννενα, έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει θετικά για τον τόπο μας ο οποίος απέκτησε καινούργιους και πολύ σημαντικούς πρεσβευτές σε χώρες του εξωτερικού για την προώθηση θεμάτων όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι επενδύσεις κ.α.

 

Για τον Μ. Δακτύλιο

Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Καλογιάννη σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο Μ. Δακτύλιο, ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι η υπόθεση που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το δημοτικό συμβούλιο και έχει να κάνει με το επίχωμα σε οδικό τμήμα 400 μ. στον υγρότοπο για την αντιμετώπιση των γεωλογικών προβλημάτων δεν μπορεί τελικά να προχωρήσει όπως περιγράφεται στην μελέτη. Θα χρειαστεί δηλαδή άλλου τύπου θεμελίωση κι άρα επιπλέον πόρους προκειμένου να κατασκευαστεί με ασφάλεια, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό επιστήμονα που ήρθε στα Γιάννενα και είδε μελέτες αλλά και το σημείο της παρέμβασης και ήταν ξεκάθαρος.

Οι συντελεστές των τελών

Όπως έγραψε χθες ο «Π.Λ» στην προχθεσινή συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία τα νέα αυξημένα δημοτικά τέλη για το 2024. Οι συντελεστές των δημοτικών τελών καθορίζονται ως εξής: 

Οικίες

Ιωάννινα 1,95 ευρώ • Μάρμαρα Εξοχή 1,22 ευρώ • Σταυράκι 1,22 ευρώ • Νεοχωρόπουλο 1,22 ευρώ • Ανατολής 1,10 ευρώ • Ανατολή (Μπάφρα) 0,51 ευρώ • Μπιζανίου (Πεδινής) 1,10 ευρώ • Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) 0,67 ευρώ • Νήσου 0,90 ευρώ • Παμβώτιδος (Κατσικά) 1,10 ευρώ • Παμβώτιδος (Ανατολική - Κράψη) 0,42 ευρώ • Παμβώτιδος (Κουτσελιό και Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,80 ευρώ • Περάματος 1,10 ευρώ • Περάματος (Λοιπές Κοινότητες) 0,80 ευρώ • Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς Ενιαίος σε όλες οι Δ.Ε. Δήμου Ιωαννιτών 1,70. 

Καταστήματα – επιχειρήσεις κτλ.

Ιωάννινα 3,93 ευρώ • Μάρμαρα Εξοχή 3,31 ευρώ • Σταυράκι 3,31 ευρώ • Νεοχωρόπουλο 3,31 ευρώ • Ανατολής 1,65 ευρώ • Ανατολή (Μπάφρα) 0,65 ευρώ • Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι) 1,65 ευρώ • Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ 0,65 ευρώ • Νήσου 1,10 ευρώ • Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό) 1,65 ευρώ • Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη) 0,50 ευρώ • Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,40 ευρώ • Περάματος & (Λοιπές Κοινότητες Περάματος) 1,65 ευρώ.

Μειωμένα σε ευπαθείς ομάδες

Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2024 παραμένουν προς τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες αφορούν, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άπορους και οικογένειες με δύο συζύγους μακροχρόνια άνεργους.

Οι εκπρόσωποι στην ΠΕΔ Ηπείρου

Στην προχθεσινή συνεδρίαση εξελέγησαν και οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στην Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου με τριάντα εννέα εκπροσώπους, ήτοι το Δήμαρχο και τριάντα οκτώ Δημοτικούς Συμβούλους.

Από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, πέραν του δημάρχου, εκλέγονται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι (23), ενώ από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκλέγονται οι: Ελένη Ακονίδου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Γιάννης Αϊβατίδης, Φίλιππας Φίλιος, Γιώργος Αρλέτος, Καλογιάννη Τατιάνα, Βασίλης Κοσμάς, Γιώργος Παππάς, Λούλα Βέρμπη, Γιώργος Λαδιάς, Νίκος Γκόντας, Στέφανος Μάντζιος, Νίκος Τσόλης, Παντελής Κολόκας και Όλυ Τσουμάνη.