Παράνομη πράξη οι καταλήψεις, λέει ο Πρωθυπουργός

Τολμηρά μέτρα ΤΩΡΑ για να μη χαθεί το εξάμηνο στα ΑΕΙ!

- Κλειστά σχεδόν όλα τα τμήματα στο Πανεπ. Ιωαννίνων

- Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 12 μ.

PANEPISTHMIO GLYPTO

«Μπουρλότο» έχουν βάλει στη τρέχουσα εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από φοιτητικούς συλλόγους, φορείς, παρατάξεις εκπαιδευτικών και άλλων οργανώσεων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έχει φέρει σε απόγνωση την πλειοψηφία των φοιτητών που αγωνιούν για το πότε θα δώσουν τα εξεταζόμενα μαθήματά τους έστω και ψηφιακά στα τμήματα που είναι κλειστά. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξεταστικών στα ΑΕΙ και πως δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο, ο φόβος για την απώλεια της εξεταστικής συνεχίζει να επισκιάζει τους σπουδαστές που βλέπουν οι ευθύνες να μετατοπίζονται από τον ένα φορέα στον άλλο και μοναδικοί χαμένοι σε όλη την εκρηκτική κατάσταση να είναι οι ίδιοι. 

Μεγάλο πανικό έχει προκαλέσει η κατάσταση σε όλους τους φοιτητές που έχουν προετοιμαστεί για την εξεταστική αλλά και σε εκείνους που είναι επί πτυχίω και χρωστούν κάποιο ή κάποια μαθήματα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Εξίσου μεγάλη είναι η αναστάτωση και στις οικογένειες των φοιτητών που πέρα από τις καθημερινές τους οικονομικές υποχρεώσεις, καλούνται να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή που διαμένουν, ενώ αυτή τη στιγμή έχει νεκρώσει κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. 

Σε κλοιό καταλήψεων…

Ευθύνη στην κατάσταση αυτή φέρουν οι πρυτάνεις, οι σύγκλητοι των ιδρυμάτων αλλά και τα τμήματα των καθηγητών που δεν αφουγκράζονται στην πράξη τις ανησυχίες των φοιτητών ώστε να κινηθούν άμεσα για την έναρξη της ψηφιακής εξέτασης ή δεν παίρνουν πρωτοβουλίες όπως να παρέμβει η αστυνομία εκεί που συντελούνται παράνομες πράξεις και πρέπει οι καταλήψεις να εκκενωθούν. 

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει αντί να περιορίζεται το κύμα των καταλήψεων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς μετά και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που έλαβαν χώρα χθες, πάνω από δεκατρία τμήματα στο τοπικό ίδρυμα τελούν υπό κατάληψη. 

Να σημειωθεί ότι αρκετές σχολές όπως η Ψυχολογία, το Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, η Φιλολογία και η Φιλοσοφία που ήταν ανοιχτές το προηγούμενο διάστημα, έκλεισαν χτες μετά από απόφαση των φοιτητικών συνελεύσεων. Το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των τμημάτων του Πανεπιστημίου τελεί υπό κατάληψη, κορυφώνει την αγωνία των σπουδαστών όχι μόνο για την τρέχουσα εξεταστική περίοδο αλλά και την ομαλή έναρξη του εαρινού εξαμήνου, μιας και είναι αβέβαιο πότε θα ανοίξουν οι σχολές για να συνεχίσει η εύρυθμη λειτουργία του ακαδημαϊκού έργου.

Νέα κινητοποίηση στα Γιάννενα 

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις  των φοιτητικών συλλόγων και των φορέων, ενόψει της επικείμενης  ψήφισης του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο πλαίσιο αυτό σήμερα στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί νέα κινητοποίηση μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου. Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που οι οργανώσεις, φορείς και φοιτητές, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο, προβαίνουν σε κινητοποιήσεις στα Γιάννενα. 

Παράλληλα, την κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο στηρίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο συκοφάντησης των αγώνων, παρομοιάζοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών εναντία στα ιδιωτικά ΑΕΙ με «ληστεία», ενώ τάσσεται ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που –όπως σημειώνει- θα οδηγήσει στην αποσάθρωση και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης συνολικά. Επιπλέον, το Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει με γενναία χρηματοδότηση συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο πανεπιστήμιο του οποίου οι απόφοιτοι συνεχίζουν είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός 

«Παράνομη πράξη» χαρακτήρισε τις καταλήψεις ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι καταλήψεις δεν μπορεί να είναι κατ' έθιμο ανεκτές και δεν καθρεφτίζουν την πραγματική θέληση των φοιτητών. «Και οι πρυτάνεις έχουν μία ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις, έτσι ώστε να μπορεί η αστυνομία να παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται και να μπορεί να εκκενώνει τέτοιες καταλήψεις» είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια. Επανέλαβε πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου που -όπως είπε- «είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια».