Με την άρνησή της να συμπεριλάβει τον Χρ. Ντακαλέτση…

Η εσωστρέφεια της Κεντροδεξιάς «χάρισε» την ΠΕΔ στην Κεντροαριστερά!

Εξασφαλίζει στο Δ.Σ 12 έδρες, έναντι 8, ενώ μια κερδίζει η μεμονωμένη υποψηφιότητα του δημάρχου Δωδώνης

PED EKLOGES 1 14 2 24

• Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην ΠΕΔ Ηπείρου, καθώς η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» που πρόσκειται στην κεντροαριστερά, έκοψε πρώτη το νήμα των εκλογών με διαφορά μόλις μίας ψήφου από τους «Ενωμένους Αυτοδιοικητικούς Ηπείρου» που ανήκουν στην κεντροδεξιά.

Ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η φαγωμάρα στον κεντροδεξιό χώρο, ήταν ο κύριος λόγος που δυνάμεις της κεντροαριστεράς επικράτησαν σε αρκετούς Δήμους και περιφέρειες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην ΠΕΔ Ηπείρου, καθώς η μεμονωμένη κάθοδος στις εκλογές την ύστατη στιγμή του απερχόμενου προέδρου της Ένωσης και δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση αποδείχτηκε καταλυτική για το τελικό αποτέλεσμα που έβγαλε οριακά κερδισμένη την παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» που ανήκει στην κεντροαριστερά. 

Η εσωστρέφεια και η πόλωση που υπήρχαν στο στρατόπεδο της κεντροδεξιάς τις προηγούμενες μέρες και η άρνηση να συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιο τον Χρήστο Ντακαλέτση, οδήγησαν τον δήμαρχο Δωδώνης να κατέβει με μεμονωμένο ψηφοδέλτιο στις εκλογές, να λάβει 13 ψήφους, να κερδίσει μία έδρα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στη ουσία να… δώσει την χαριστική βολή στον «γαλάζιο» σχηματισμό. Να σημειωθεί πως δεν επέτρεψαν δυο τουλάχιστον δήμαρχοι να κατέβει με την παράταξη του κεντροδεξιού χώρου ο Χρ. Ντακαλέτσης, κάτι που του το δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού και Δήμαρχος Αρταίων Χριστ. Σιαφάκας, απειλώντας μάλιστα οι δυο δήμαρχοι πως σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσουν από τον συνδυασμό.

Εξάλλου, οι έντονες παρασκηνιακές διεργασίες των τελευταίων ημερών συσπείρωσαν από ότι φάνηκε τον κεντροαριστερό χώρο που παρόλη την πόλωση στην κεντροδεξιά, κατάφερε τελικά να κερδίσει τις εκλογές με 56 ψήφους έναντι 55 των «Ενωμένων Αυτοδιοικητικών Ηπείρου». 

Πραγματικό ντέρμπι…

Παρουσία 131 αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε χθες στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα παλιά σφαγεία, η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου όπου τις διεργασίες άνοιξε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και στη συνέχεια ακολούθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., Εποπτικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Η εκλογή ήταν πραγματικό ντέρμπι με την «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» να κερδίζει την πρώτη θέση με μία μόλις ψήφο και τους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που πρόσκειται σε αυτή να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς, μετά από μια συναρπαστική εκλογική διαδικασία. Άνετα πήρε την έδρα στη νέα διοίκηση ο Χρήστος Ντακαλέτσης που κατήλθε ως μεμονωμένος υποψήφιος και έλαβε 13 ψήφους, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ συγκέντρωσε έξι ψήφους και δεν κατάφερε να πετύχει την εκπροσώπησή της στο νέο Δ.Σ.

Στο νέο Διοικητικό 21μελές Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου, η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» θα έχει 12 έδρες, οι «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί Ηπείρου» 8 έδρες και μία ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Τα μέλη του νέου Δ.Σ. θα συνέλθουν σε σώμα σύντομα για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου. 

Ποιοι εκλέγονται…

Από την «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» εκλέγονται  στο Διοικητικό Συμβούλιο 6 Δήμαρχοι και 6 δημοτικοί σύμβουλοι.

- Συγκεκριμένα οι έξι Δήμαρχοι που ήταν όλοι τους υποψήφιοι και εκλέγονται είναι οι: Π. Νταής Ηγουμενίτσας (49), Θ. Μπέγκας Ιωαννίνων (45), Β. Τσίγκος Φιλιατών (42), Ν. Ζαχαριάς Πάργας (40), Ν. Βαϊτσης Β. Τζουμέρκων (39) και Κ. Καψάλης Πωγωνίου (38).

Οι έξι πρώτοι σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι είναι οι Στ. Σίντος Ιωαννίνων (36),  Γ. Νίτσας Πρέβεζας (36), Ελ. Κοσσυβάκη Γ. Καραϊσκάκη (34), Σπ. Πάικας Ζίτσας (34), Γ. Παπαδιώτης Ιωαννίνων (33) και Γ. Καραγιάννης Σουλίου (33).

- Από την παράταξη της Κεντροδεξιάς «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί» εκλέγονται 4 από τους υποψήφιους Δημάρχους και 4 από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Οι Δήμαρχοι που εκλέγονται είναι οι Χρ. Σιαφάκας Αρταίων (45), Μ. Πλιάκος Ζίτσας (43), Γ. Σουκουβέλος Ζαγορίου (42), Π. Μίγδος Γ. Καραϊσκάκη (40).

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται είναι οι: Ελ. Ακονίδου Ιωαννίνων (39), Σπ. Βαλάκος Ηγουμενίτσας (36), Σπ. Κόκκαλης Πρέβεζας (35) και Ι. Τσώλης Ζηρού  (31).