Στο παρελθόν έγιναν λάθη, ενώ η καλή θέληση εκλαμβάνεται ως αδυναμία

Η στάση της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας δεν έχει πάντα συνέχεια και σταθερότητα!

Ενδιαφέρουσες απόψεις διατυπώθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγ. Παπαχρήστου στην Αθήνα

• Τι ανέφεραν Αγγ. Συρίγος, Αν. Λοβέρδος, ο πρέσβης ε.τ. Αλ. Μαλλιάς και ο ίδιος ο συγγραφέας

PAPAXRHSTOS BIBLIO 1 15 2 24

• Σημαντική ιστορική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές όσον αφορά στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και τις περιπέτειες που αυτός έζησε τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί το ογκώδες βιβλίο του Βαγγέλη Παπαχρήστου με τίτλο «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία - Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021».

Σημαίνων στέλεχος της Ελληνικής Μειονότητας ο ίδιος ο συγγραφέας – τακτικός αρθρογράφος και του «Π.Λ.» - περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τους αγώνες της, τις νίκες που κατά καιρούς πέτυχε μέσω της «Ομόνοιας», αλλά και τα δεινά που υπέστη από το αλβανικό κράτος, το οποίο έχει μοναδικό του στόχο την εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου από τα πατρογονικά εδάφη. Για το βιβλίο αλλά και την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της γειτονικής χώρας, η οποία δεν είναι πάντα σταθερή και συνεπής, μίλησαν διακεκριμένοι πολιτικοί και διπλωμάτες στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασής του στην Αθήνα. Μία εκδήλωση στην οποία κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις.

Με πλήθος κόσμου…

Παρουσία πλήθους κόσμου ο οποίος κατέκλυσε την αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην  Αλβανία - Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», του Βαγγέλη Παπαχρήστου. Παρέστησαν όχι μόνο Βορειοηπειρώτες της πρωτεύουσας αλλά και πολλοί πολίτες, οι οποίοι διατηρούν ζωηρό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στον Βορειοηπειρωτικό χώρο. Εξάλλου, τον συγγραφέα τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο πάνελ της παρουσίασης σημαντικά ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου μας και του ακαδημαϊκού χώρου. Συγκεκριμένα, ομιλητές ήταν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Α΄ Αθηνών, Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής της Αλβανίας Ευάγγελος Ντούλες. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρύτης. 

Ιστορία 30 ετών

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Βαγγέλη Παπαχρήστου περνάει η νεότερη ιστορία του Βορειοηπειρωτικού χώρου, ιδιαίτερα αυτή των 30 τελευταίων χρόνων, η οποία στιγματίστηκε από πολύ σημαντικά γεγονότα. Πρόκειται για μία ιστορία που ο συγγραφέας όχι μόνο έζησε από κοντά, αλλά υπήρξε και εκ των πρωταγωνιστών της, καθώς ήταν ένας από τους «πέντε» της περίφημης δίκης – παρωδίας των Τιράνων. 

Όπως επισημάνθηκε, ο κ. Παπαχρήστος αφηγείται με λεπτομέρειες μία ιστορία που σχετίζεται με όλο το γίγνεσθαι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας τα χρόνια αυτά, και όπου παρελαύνουν, από την μία πλευρά οι δημοκρατικές μορφές απαιτήσεων για τα δικαιώματα  και την προστασία των συμφερόντων της ΕΕΜ, στη βάση των Διεθνών Συμβάσεων, με πρωτοστάτη την πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «Ομόνοια». Από την άλλη, αποτυπώνεται η εθνικιστική ρητορική των αλβανικών κυβερνήσεων, οι οποίες επιχειρούσαν πάντα και επιχειρούν και σήμερα να εφαρμόσουν τη δική τους πολιτική. Πρόκειται για μία πολιτική  η οποία στοχεύει στην αφομοίωση και τη συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου μέσω της δίωξής του από τον χώρο στον οποίο κατοικεί εδώ και πολλούς αιώνες και γενικότερα από τη γειτονική χώρα. 

Οι μεθοδεύσεις

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, έχουν χρησιμοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια ποικίλες μεθοδεύσεις όπως βιαιότητες και εκφοβισμοί, μετακινήσεις αλβανικών οικογενειών προς τον βορειοηπειρωτικό χώρο, λεηλασίες, κλοπές, ψυχολογική βία, απελάσεις διπλωματών και θρησκευτικών παραγόντων, καταστροφές γραφείων της «Ομόνοιας» και ελληνικών καταστημάτων.

Δεν λείπουν φυσικά οι φυλακίσεις ηγετών των Βορειοηπειρωτών, όπως εκείνη των πέντε ηγετών της Ομόνοιας, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε δίκη, στο τέλος όμως το κατηγορητήριο κατέρρευσε, ενώ σήμερα η Μειονότητα αντιμετωπίζει, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, την φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη. Ειδική δε αναφορά έγινε και στις εν ψυχρώ δολοφονίες του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, οι οποίες στόχευαν στον εκφοβισμό της Μειονότητας.

Οι νίκες της ΕΕΜ

Στο βιβλίο του ο Β. Παπαχρήστος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών της αλβανικής πλευράς, κάνοντας εκτενή αναφορά στις νίκες που πέτυχαν η Εθνική Ελληνική Μειονότητα και η «Ομόνοια» στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 1992, στο άνοιγμα ελληνικών σχολείων στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, του Δέλβινου και του Αργυροκάστρου, καθώς και στα χωριά με μεικτό πληθυσμό. Ιδιαίτερη δε μνεία γίνεται στο ψήφισμα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πολιτιστική και θρησκευτική αυτονομία της Ελληνόφωνης Μειονότητας στην Αλβανία, καθώς και στις επισημάνσεις που έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης  πως «στη Χιμάρα που ζει ελληνόφωνη Μειονότητα, η καμπάνια των εκλογών σημαδεύτηκε από εθνικιστικές ρητορικές κι έλαβαν χώρο σοβαρές παρατυπίες».

«Ως υπενθύμιση…»

• Συνοπτικά, ο συγγραφέας ανέφερε ότι «όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν και καταγράφηκαν, ώστε να μείνουν ως υπενθύμιση γι’ αυτούς που τα έζησαν και ως παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, για να μάθουν την ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, να είναι υπερήφανοι για τους αγώνες των πατεράδων και των προγόνων τους και για να συνειδητοποιήσουν πως αυτός ο αγώνας συνεχίζεται».

• Ο Πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς υπογράμμισε με έμφαση ότι η χώρα μας έχει ευθύνες για όσα έχουν συμβεί σχετικά με την γείτονα καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει συνέχεια και σταθερότητα στην ελληνική πολιτική σε σχέση με την Αλβανία, τονίζοντας ότι ο τρόπος που την αντιμετωπίζουμε μοιάζει με εκκρεμές.

• Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως η Ελλάδα διατηρεί μία εθνική στρατηγική για την Αλβανία αλλά στα επιμέρους θέματα φοβάται να αντιδράσει δυναμικά και να υψώσει τους τόνους, ενώ, όπως είπε, συχνά ακόμα και ανάμεσα στους υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης παρατηρείται το φαινόμενο της ασυνέπειας. 

• Ο Άγγελος Συρίγος από την πλευρά του αναφέρθηκε στις περιπέτειες της χώρας μας με την Αλβανία όσον αφορά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και στα λάθη που έγιναν από ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Όταν δίνεις κάτι, πρέπει να παίρνεις αντάλλαγμα», σημείωσε προσθέτοντας πως κινήσεις καλής θέλησης που έχουν γίνει κατά καιρούς εκ μέρους της χώρας μας λαμβάνονται ως αδυναμία. Τέλος, τόνισε πως «τα αλβανικά πισωγυρίσματα πρέπει να έχουν συνέπειες», κάνοντας λόγο για υιοθέτηση μίας λογικής πιέσεων με πολιτισμένο, και ευρωπαϊκό τρόπο.