Με συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων ο 24ος Μπιζάνιος Δρόμος

Ξεκινούν αύριο οι εορτασμοί για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων!

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο και την Εθνική Οδό λόγω του αγώνα

• Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις • Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

IOANNINA ROLOI SHMAIA

 Συνολικά 111 χρόνια συμπληρώνονται από την Απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό, η οποία έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 1913. Η σημαντική αυτή Επέτειος θα τιμηθεί από την πόλη με την επισημότητα που της αρμόζει. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» ξεκινούν αύριο με τον 24ο Μπιζάνιο Δρόμο, με αφορμή τη διεξαγωγή του οποίου από το πρωί θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τόσο στο κέντρο όσο και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Αθηνών. Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη. Σ’ αυτές θα παραστούν, όπως είναι προγραμματισμένο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. 

O Μπιζάνιος Δρόμος

Με τον 24ο Μπιζάνιο Δρόμο που θα διεξαχθεί αύριο, Κυριακή ξεκινούν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. «Για τα σύγχρονα Γιάννενα, η διοργάνωση του Μπιζάνιου Δρόμου είναι η αφορμή για να θυμηθούμε ηρωικούς αγώνες, αιματηρές θυσίες και κυρίως η ευκαιρία για να καταστήσουμε τις νέες γενιές κοινωνούς του ηρωικού παρελθόντος της πόλης μας», αναφέρει σχετικά το Πνευματικό Κέντρο. Στον αγώνα αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 800 δρομείς. Συνδιοργανωτές που αγώνα είναι η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και τα Αθλητικά Σωματεία ΑΓΣΙ, ΕΚΑ Δωδώνη, Α.Ο. Σπάρτακος και Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η εκκίνηση της κύριας διαδρομής των 11.500 μ. θα δοθεί στο Μπιζάνι, στο ύψος του Ηρώου των Μπιζανομάχων στις 10.30 π.μ. αύριο και ο τερματισμός θα γίνει στην Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων. Οι απονομές θα λάβουν χώρα στις 12.15 μ.μ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της διεξαγωγής του αγώνα η κυκλοφορία οχημάτων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών, θα διακόπτεται αύριο το πρωί από την Τροχαία Ιωαννίνων από το ύψος της γέφυρας στο Μπιζάνι μέχρι την κεντρική πλατεία κατά τις ώρες 10 π.μ. έως 12 μ.

Εξάλλου, με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων απαγορεύεται αύριο, Κυριακή, από τις 7.30 π.μ. και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων για τον Μπιζάνιο Δρόμο η κυκλοφορία οχημάτων επί της λεωφόρου Δωδώνης και στα δύο ρεύματα, από τη διασταύρωση με την οδό 28ης Οκτωβρίου και μέχρι τον κυκλικό κόμβο στο Δικαστικό Μέγαρο, καθώς και στο επάνω τμήμα της, από την είσοδο της πόλης μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στα Τσερίτσανα

Το πρόγραμμα των επετειακών εορτασμών περιλαμβάνει αύριο, Κυριακή, εκτός από τον Μπιζάνιο Δρόμο Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων≥, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 12 μ. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Δωδώνης.

Δευτέρα και Τρίτη

Μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 11.15 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου του 1912 - 13 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου.

Την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, παραμονή της επετείου και ώρα 9.30 π.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου του 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά. Στις 11 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 12.15 μ.μ. θα ακολουθήσει η τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών, που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτη» την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στις 12.30 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων». Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Δωδώνης.

Εξάλλου, στη θέση «Εικονίσματα» της Μανωλιάσσας θα γίνει στη 1 μ.μ. εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.

Η εκδήλωση του Δήμου

Το πρόγραμμα της ημέρας θα συνεχιστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, όπου στις 7 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Μια συνηθισμένη μέρα...», η οποία περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή των Παύλου Σπουρέλα και Ευγενίας Σάλλα.

Η παραμονή της επετείου θα επισφραγιστεί με την πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία με ώρα έναρξης τις 8 μ.μ. Στην εκδήλωση θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα ξεκινήσει με χαιρετισμό της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Αναστασίας Γιογλή  και θα ακολουθήσει ομιλία του Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα «Απελευθέρωση των Ιωαννίνων: ένα μεγάλο επίτευγμα του ελληνισμού». Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσική εκδήλωση από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

Ανήμερα της Επετείου

Η ημέρα της Επετείου Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει στις 7 π.μ. με εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου και της Μπάντας της 8ης Μεραρχίας.

Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στις 11.10 π.μ. θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου Στις 12 μ. θα λάβει χώρα η καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Τέλος, ανήμερα της επετείου και ώρα 1 μ.μ. θα γίνουν στον εκθεσιακό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ησιόνη η Πρόνοια. Η προνοιακή πολιτική του ελληνικού κράτους στην  Ήπειρο κατά τον 20ο αιώνα».