Εκατοντάδες δρομείς έτρεξαν χθες στον 24ο Μπιζάνιο Δρόμο

- Κορυφώνονται την Τετάρτη οι εορτασμοί για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

MPIZANIOS DROMOS TERMATISMOS 18 2 24

• Την 111η επέτειο απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό ετοιμάζεται να γιορτάσει η πρωτεύουσα της Ηπείρου με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων ξεκίνησαν χθες  με τον 24ο Μπιζάνιο Δρόμο, και θα κορυφωθούν μεθαύριο, Τετάρτη με την μεγαλειώδη παρέλαση στην κεντρική πλατεία, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια, καθώς και του Γιαννιώτη Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα. 

Εκατοντάδες δρομείς…

Εκατοντάδες δρομείς απ΄ όλη τη χώρα έτρεξαν χθες στον Μπιζάνιο Δρόμο, στη μνήμη των μπιζανομάχων που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης, ανοίγοντας έτσι την αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων.

Η εκκίνηση της κύριας διαδρομής των 11.500 μ. δόθηκε στο Μπιζάνι, στο ύψος του Ηρώου των Μπιζανομάχων, ενώ ο τερματισμός έγινε στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, όπου πλήθος πολιτών χάρισε το πιο θερμό χειροκρότημα στους αθλητές.

«Ο Μπιζάνιος Δρόμος είναι από τα πιο σημαντικά δρομικά γεγονότα για τον Δήμο Ιωαννιτών. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι είναι και συνυφασμένος με τις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια, αποκτά  μια πιο συμβολική σημασία», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή.

Οι νικητές

Στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Γιώργος Γιαννούλης, δεύτερος ήταν ο Βασίλης Μπάκας και τρίτος ο Γιώργος Γκόγκος.

Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέλαβε η Μαρία Παπαποστόλου, δεύτερη τερμάτισε η Δήμητρα Τσαλοκώστα και τρίτη η Αλεξάνδρα Γκίκου. 

Συνδιοργανωτές του αγώνα ήταν η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και τα Αθλητικά Σωματεία ΑΓΣΙ, ΕΚΑ Δωδώνη, Α.Ο. Σπάρτακος και Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων. 

Στα Τσερίτσανα

Mε μία λιτή τελετή στα ιστορικά Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης, τιμήθηκαν χθες οι «Άντρισσες Γυναίκες», οι οποίες έγραψαν την δική τους ηρωική σελίδα ιστορίας το 1912-13, σκαρφαλώνοντας στα βουνά της Ολύτσικας για να κουβαλήσουν κανόνια και πολεμοφόδια.

Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων» από τον δήμαρχο Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτση, τον Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Βαγγ. Πρέντζα και από εκπροσώπους του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Κοινότητας, Συλλόγων και φορέων.

Σήμερα και αύριο

Σήμερα, Δευτέρα και ώρα 11.15 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου του 1912 - 13 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου.

Αύριο, Τρίτη, παραμονή της επετείου και ώρα 9.30 π.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου του 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά. Στις 11 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 12.15 μ.μ. θα ακολουθήσει η τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών, που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτη» την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Ομιλήτρια θα είναι η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου  με θέμα: «Άλλος ύπνος δεν εγίνη, πάρεξ θάνατου πικρός: Η θυσία των παλληκαριών στη Δουρούτη». (Στις 11.50, το πανεπιστημιακό λεωφορείο θα αναχωρήσει από την είσοδο του Μεταβατικού Κτηρίου για τον Λόφο Δουρούτη).

Στις 12.30 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων».

Εξάλλου, στη θέση «Εικονίσματα» της Μανωλιάσσας θα γίνει στη 1 μ.μ. εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.

Η εκδήλωση του Δήμου

Το πρόγραμμα της ημέρας θα συνεχιστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, όπου στις 7 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Μια συνηθισμένη μέρα...», η οποία περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή των Παύλου Σπουρέλα και Ευγενίας Σάλλα.

Η παραμονή της επετείου θα επισφραγιστεί με την πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία με ώρα έναρξης τις 8 μ.μ. Στην εκδήλωση θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Θα ξεκινήσει με χαιρετισμό της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Αναστασίας Γιογλή  και θα ακολουθήσει ομιλία του Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα «Απελευθέρωση των Ιωαννίνων: ένα μεγάλο επίτευγμα του ελληνισμού». 

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσική εκδήλωση από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

Ανήμερα της Επετείου

Η ημέρα της Επετείου Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, μεθαύριο, Τετάρτη θα ξεκινήσει στις 7 π.μ. με εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου και της Μπάντας της 8ης Μεραρχίας.

Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στις 11.10 π.μ. θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου Στις 12 μ. θα λάβει χώρα η καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Τέλος, ανήμερα της επετείου και ώρα 1 μ.μ. θα γίνουν στον εκθεσιακό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ησιόνη η Πρόνοια. Η προνοιακή πολιτική του ελληνικού κράτους στην  Ήπειρο κατά τον 20ο αιώνα».