Νέος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ απειλεί το κόμμα με διάλυση!

- Το «ερωτηματολόγιο» Στεφ. Κασσελάκη για ταυτότητα, όνομα και λογότυπο, πιθανόν να οδηγήσει σε πρόταση μομφής του

SYRIZA

«Πολεμικό» είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ δυο μέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος, μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη να αναρτήσει ερωτηματολόγιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ν’ αλλάξει το όνομα και το λογότυπο!

Η κίνηση αυτή προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων, με πρώτη την Αρτινιά αντιπρόεδρο της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε έκτακτη σύγκληση των οργάνων πριν το συνέδριο. Σημειώνεται πως η βουλευτής Άρτας θεώρησε χρέος της να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων, πριν, όπως είπε, το συνέδριο εξελιχθεί «ντεφάκτο» σε «συνέδριο διάλυσης» του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Έντονη φαγωμάρα…

Η εσωστρέφεια, η πόλωση και η φαγωμάρα καλά κρατούν τις τελευταίες μέρες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βρίσκεται ανιμέτωπο με τον κίνδυνο μιας νέας διάσπασης, τη στιγμή που σημειώνει κάθετη πτώση στις δημοσκοπήσεις, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει να του γυρίζουν την πλάτη ακόμη και τα κομματικά στελέχη που τον υποστήριξαν για την εκλογή προέδρου ή εκείνα που τον σεβάστηκαν θεσμικά και παρέμειναν στο κόμμα, όταν είχε κορυφωθεί το κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Νέα Αριστερά.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ξεκίνησε χθες μέσα σε βαρύ κλίμα, απόντος του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, διακόπηκε χθες το απόγευμα και θα συνεχιστεί σήμερα. Αντικείμενο της συζήτησης είναι το επίμαχο ερωτηματολόγιο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα του isyriza, με το οποίο ο πρόεδρος του κόμματος καλούσε τα μέλη να πάρουν θέση για την ταυτότητα, το όνομα και το λογότυπο του κόμματος. 

«Λάδι» στη φωτιά έριξε στην πρωτοβουλία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας να συνεδριάσουν, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέστειλε επιστολή, δηλώνοντας απογοητευμένος από τα κορυφαία κομματικά στελέχη. Δήλωσε συγκεκριμένα πως δεν έχει καμία διαφωνία με τη λειτουργία της Πολιτικής Γραμματείας και των Οργάνων γενικά, αλλά εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευση για τις επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγηθεί σε μία πρωτοφανή συνθήκη, να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του 4ου Συνεδρίου. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, ακόμη και την αμφισβήτηση του προέδρου (η Κ.Ε. είναι το μόνο όργανο που μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής) ή ακόμη και την αναβολή του Συνεδρίου.

Αναβρασμός  με την επιστολή

Παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη - Σπίρτζη - Ρήγα) για το επίμαχο ερωτηματολόγιο, το αυτί του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να… ιδρώνει και επιμένει πως με τον τρόπο αυτό το κόμμα δίνει φωνή στα μέλη του. 

Το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στη μεριά της Κουμουνδούρου το δυναμίτισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επιστολή - βόμβα που απέστειλε στα μέλη της Π.Γ., καλώντας τα να σταματήσουν να κυνηγούν χίμαιρες και να τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν, όπως λέει, θα φτιάξει Ι.Χ. κόμμα. 

«Γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα. Προσωπικά, θα ακούω τα μέλη, θα με συμβουλεύουν, θα κάνω όσα τους υποσχέθηκα για ένα ανοιχτό κόμμα των μελών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει! Θα είμαι εκεί. Όλοι μας θα είμαστε εκεί!».

Έρχεται πρόταση μομφής;

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει σαν να μη βλέπει το κλίμα φαγωμάρας που επικρατεί στο κόμμα του και να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο Συνέδριο της Πέμπτης, ωστόσο στα «κάγκελα» βρίσκονται αρκετά στελέχη που ζητούν να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, κίνηση που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της αμφισβήτησης του προέδρου. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Κατασταστικό, σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής. Μένει να φανεί εάν θα συγκεντρωθούν οι 75 υπογραφές που χρειάζονται, προκειμένου να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής -εκλεγμένος το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ- Στέλιος Κούλογλου, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», ενδεχομένως θα υπάρξει μεταβατική ηγεσία σε μια τέτοια συνθήκη. «Πάει να ανατραπεί ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί από τη βάση αλλά δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα στο οποίο εξελέγη», σημείωσε.