Διαδήλωσαν μαζικά για τα προβλήματα του κλάδου

Σείστηκε το κέντρο της Αθήνας από τις διαμαρτυρίες των αγροτών!

Συνεχίστηκε και χθες, κατά διαστήματα, ο αποκλεισμός του κόμβου Καλπακίου

TRAKTER SYGKENTROSH ATHNA 20 2 24

Χιλιάδες αγρότες, που έφτασαν με κάθε μέσο, απ’ ολόκληρη της χώρα (και από την Ήπειρο) κατέκλυσαν χθες το απόγευμα το κέντρο της Αθήνας, διαδηλώνοντας μαζικά στο Σύνταγμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα οποία απειλούν την βιωσιμότητά του. 

«Χωρίς εμάς, τι θα φας;» - «Σήμερα πέθανε η κτηνοτροφία» - «Αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» - «Όχι στην υποβάθμιση των Ελλήνων αγροτών», είναι μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους!

Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε η είσοδος δεκάδων τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, γι’ αυτό και η Τροχαία είχε προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και συγκεκριμένα περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Συντάγματος έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, οι αγρότες που δεν κατέβηκαν στην Αθήνα συνέχισαν τις συμβολικές κινητοποιήσεις στα διάφορα μπλόκα της χώρας. 

Στην Ήπειρο συνεχίστηκε και χθες, κατά διαστήματα, ο αποκλεισμός του κόμβου Καλπακίου, διακόπτοντας την κυκλοφορία προς Κόνιτσα και Κακαβιά, με την ΕΛ.ΑΣ. να κατευθύνει τα οχήματα μέσω παρακαπτηρίων. 

Το Επιμελητήριο Αθηνών 

Στο πλευρό των αγροτών στέκεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στηρίζοντας τον αγώνα τους, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρός του Γιάννης Χατζηθεοδοσίου «και αυτός ο επαγγελματικός κλάδος πλήττεται βάναυσα από το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής, από τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων, από τη μείωση των επιδοτήσεων και από την άνιση αντιμετώπιση που έχουν τα προϊόντα τους σχετικά με αυτά που προέρχονται από τρίτες χώρες».

Και σε άλλο σημείο τονίζει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει σημαντικό ρόλο, στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχει τριπλάσια συμμετοχή στο ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., και στηρίζοντας πάνω από το 10% της συνολικής απασχόλησης. Είναι ο βασικός πυλώνας, μαζί με τον επαγγελματικό κόσμο, για τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην περιφέρεια και τη διατροφική επάρκεια των Ελλήνων πολιτών.

»Οπότε, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αποτελέσει εθνική στρατηγική η αναβάθμισή του, ενώ η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να εντείνει τις πιέσεις της προς τις Βρυξέλλες για την όσο το δυνατόν πιο ήπια πράσινη μετάβαση. 

»Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενίσχυση των αγροτών στο μέτρο του δυνατού και στοχευμένες πολιτικές που θα εστιάσουν στην αλλαγή κουλτούρας των επαγγελματιών, στη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών και στην ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων, είναι κινήσεις που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, προς όφελος συνολικά της ελληνικής οικονομίας».

Στο επίκεντρο οι αλλαγές της ΚΑΠ

Εν μέσω δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9, εκφράζουν τη δέσμευσή τους για κοινή δράση και ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι εννέα υπουργοί (Ελλάδας, Κροατίας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας και Ισπανίας) θα συνεδριάσουν και πάλι το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες  για να συντονίσουν τη δράση τους εν όψει της πρωτοβουλίας της Βελγικής Προεδρίας να τεθεί το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, το οποίο έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στην κοινή δήλωση των υπουργών της EU MED-9, η οποία εκδόθηκε χθες, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Συζητώντας για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι αλιείς και ολόκληρος ο τομέας τροφίμων, εν μέσω της υφιστάμενης κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τη Μεσογειακή περιοχή, επαναβεβαιώνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναγνωρίζουμε την επιδεινούμενη συχνότητα και ένταση φαινομένων, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στις χώρες μας. Αναγνωρίζοντας το ευρύτερο φάσμα επιπτώσεων στο εισόδημα των αγροτών και στο βιοτικό τους επίπεδο, δηλώνουμε εδώ και τώρα τη συλλογική μας δέσμευση για την ενίσχυση της συνεργασίας, την ενθάρρυνση σχετικών πρωτοβουλιών και την υποστήριξη διαλόγων για την κλιματική κρίση και για άλλα κοινά ζητήματα, όπως η ανάγκη απλούστευσης της ΚAΠ. Ο κύριος στόχος μας είναι η ενίσχυση του τομέα τροφίμων, μέσω συλλογικών προσπαθειών και συντονισμένων δράσεων που στοχεύουν στη στήριξη των αγροτών μας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας»...