Εξηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας ζητούν οι γιατροί

Αγανάκτηση για την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα

Από δωρεάν η ένεση για προστάτη πήγε ξαφνικά στα 20 ευρώ!

FARMAKA

  Την αγανάκτηση των πολιτών και την αναστάτωση γιατρών και φαρμακοποιών προκαλεί ο νέος τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής στα φάρμακα, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων  για την αγορά τους.

Φυσικά, η αποκλειστική ευθύνη για τις αυξήσεις αυτές βαραίνει το Υπουργείο Υγείας και όχι τους γιατρούς που συνταγογραφούν και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι προμηθεύουν τα σκευάσματα στους ασθενείς και γίνονται αποδέκτες οργισμένων αντιδράσεων, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι είναι πολύ αυξημένη. 

Οι ενέσεις για προστάτη

Μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση «καπέλου» σε σκευάσματα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι αυτή που έχει να κάνει με τις ενέσεις τις οποίες κάνουν σε τακτική βάση άνδρες οι οποίοι υποφέρουν από καρκίνο του προστάτη. Μέχρι πρόσφατα το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγούνταν δωρεάν. Πλέον η προμήθειά του χρεώνεται 20 ευρώ στον ασθενή, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» η Γιαννιώτισσα ιατρός ουρολόγος Άννα Γρίβα, Εκτελεστική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών Κέντρων Υγείας. 

Η κ. Γρίβα λέει ότι ήδη παρατηρούνται αυξήσεις της συμμετοχής που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και σε σκευάσματα για καρδιολογικές και άλλες παθήσεις, επισημαίνοντας πως το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα τους γιατρούς ώστε να μπορούν να απαντούν στις επίμονες ερωτήσεις των ασθενών τους. 

Οι εξετάσεις

Παράλληλα, αναφέρει πως το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να διευκρινίσει και τι θα γίνεται με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, οι οποίοι πηγαίνουν στις δημόσιες δομές Υγείας για εξετάσεις διαφόρων ειδών όπως αιματολογικές, υπερήχους, αξονικές κλπ.. Αν δηλαδή θα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή από αυτή που ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Πάντως, η περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών στα φάρμακά τους σε μία εποχή που όλα ακριβαίνουν είναι λογικό να προκαλεί οργή. Σύμφωνα με την Εκτελεστική Γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιατρών Κέντρων Υγείας, «οι άνθρωποι που λαμβάνουν κυρίως φαρμακευτικά σκευάσματα είναι μεγάλης ηλικίας και οι περισσότεροι παίρνουν μικρές γενικά συντάξεις. Αν είναι να πληρώνουν αυξημένη συμμετοχή σε όλα, θα δυσκολευτούν ακόμα πιο πολύ να τα βγάλουν πέρα». 

Υψηλές οι αυξήσεις

Στο θέμα της αύξησης στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι για φάρμακα αναφέρθηκε πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καθώς οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 80%, εξηγώντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ποσό που θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται πως το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ή υπουργείο Υγείας). Πάντως, ο ΦΣΑ έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

Θ’ αλλάξει η διάταξη

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανακοίνωσε ότι θα τροποποιηθεί η διάταξη για τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Όπως είπε, μίλησε με τον Υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και πήρε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν αλλαγές στο νόμο, καθώς αυτή τη στιγμή η συμμετοχή υπολογίζεται με βάση το φτηνότερο φάρμακο ολόκληρης της θεραπευτικής κατηγορίας και όχι με βάση τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας που είναι το σωστό. Εφόσον αυτό αλλάξει, πάλι θα υπάρχουν αυξήσεις στις συμμετοχές, αλλά δεν θα είναι του μεγέθους που έχουν παρατηρηθεί σήμερα, όπως διευκρίνισε ο κ. Βαλτάς. Επισήμανε όμως για άλλη μία φορά ότι προκειμένου να έχει την επιλογή ο ασθενής να λάβει την αγωγή του όσο το δυνατόν φτηνότερα, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις που ο γιατρός υποδεικνύει φάρμακο με εμπορική ονομασία.