Ομαλά κύλησαν οι χθεσινές αρχαιρεσίες για την εκλογή Προεδρείου

Η ΠΕΔ να έχει τον πρώτο λόγο στα ζητήματα της Ηπείρου!

- Κρίσιμη για τους ΟΤΑ η περίοδος που διανύουμε - Νέος Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παν. Νταής

- «Προέχει ο αγώνας για την πρόοδο της περιοχής μας», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του

PED HPEIROY SYNEDRIASH 23 2 24

Την ευθύνη της εκπροσώπησης των 18 Δήμων της Ηπείρου σε κεντρικό επίπεδο και της διεκδίκησης καλύτερης «μεταχείρισής» τους από πλευράς του Κράτους, καθώς τα προβλήματα είναι πολύπλευρα, αναλαμβάνει το νέο Προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων το οποίο εξελέγη χθες.

Η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά και νέος Πρόεδρος της ΠΕΔ αναδείχθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, ο οποίος απέσπασε την ομόφωνη στήριξη των συναδέλφων του. Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Νταής εμφανίστηκε συναινετικός, ζητώντας τη συνεργασία όλων στον αγώνα για την πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής μας, ενώ πρόθυμοι για συνεργασία εμφανίστηκαν τόσο ο επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας Χριστόφορος Σιαφάκας όσο και ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Κρίσιμος ρόλος

Κρίσιμη είναι η εποχή που διανύουμε για όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της χώρας, οι οποίοι από τη μία καλούνται να ενσωματώσουν στους οργανισμούς τους τα μέχρι πρότινος αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ από την άλλη αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης πόρων και υποστελέχωσης ακόμα και των πιο κρίσιμων υπηρεσιών τους. Μάλιστα, με την παρακράτηση ποσών από τις ΚΑΠ αναδρομικά για τέλος ταφής που αποφασίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εσωτερικών, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες κρίσιμο ρόλο καλείται να παίξει η ΠΕΔ Ηπείρου ως ο κύριος συλλογικός εκπρόσωπος των τοπικών Δήμων, καθώς έχει ισχυρότερη φωνή από κάθε ΟΤΑ ξεχωριστά, η οποία μπορεί να ακουστεί σε κεντρικό επίπεδο. Θα κληθεί λοιπόν η Ένωση να διεκδικήσει για λογαριασμό των 18 Δήμων που εκπροσωπεί χρηματοδότηση και προσωπικό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να πετύχει είναι να πορευτεί η Διοίκησή της με συναίνεση και να ξεπεράσει εμπόδια και… αγκάθια όπως αυτό που προέκυψε πρόσφατα με τη μελέτη των 2,6 εκατ. ευρώ και την πληρωμή του τεχνικού συμβούλου που την εκπόνησε. 

Το νέο Προεδρείο

Προερχόμενο αμιγώς από την παράταξη της κεντροαριστεράς «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Ηπείρου» είναι το νέο Προεδρείο της ΠΕΔ Ηπείρου, καθώς δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση που κατατέθηκε για διαπαραταξιακό όργανο με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της μειοψηφίας Χριστόφορου Σιαφάκα και του ανεξάρτητου μέλους της Ένωσης Χρήστου Ντακαλέτση.

Στο πλαίσιο αυτό, επομένως νέος Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, ο οποίος έλαβε 20 ψήφους, όσοι δηλαδή και οι παρόντες στη συνεδρίαση, καθώς απουσίαζε ο Δήμαρχος Σουλίου. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο οποίος έλαβε 19 ψήφους και Γραμματέας ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης, ο οποίος έλαβε 20 ψήφους. Η Προεδρεία της ΠΕΔ επιστρέφει λοιπόν ξανά στην Ηγουμενίτσα, καθώς πριν τη θητεία Ντακαλέτση, επικεφαλής της ήταν ο πρ. δήμαρχος της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας Γιάννης Λώλος. 

Στην Εκτελεστική Επιτροπή αναδείχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Νίτσας από την Πρέβεζα και Ελευθερία Κοσσυβάκη από τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη Άρτας.

Ενωτικός ο Π. Νταής

Ενωτικός εμφανίστηκε ο νέος Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου στις πρώτες του δηλώσεις χθες αμέσως μετά τις αρχαιρεσίες. Έκανε λόγο για επικράτηση ενός συναινετικού κλίματος στη διαδικασία, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «προτάσσει το συμφέρον και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και της προόδου της Ηπείρου».

Ο Παναγιώτης Νταής τόνισε πως «είναι μεγάλη τιμή η εμπιστοσύνη που μου έδειξε το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Έχω την ευθύνη πλέον να ασκήσω τα καθήκοντα του προέδρου τα ΠΕΔ για τα επόμενα πέντε χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο ήταν οριακό, αλλά και τη σημερινή ομόφωνη εκλογή, όχι μόνο για τη θέση τη δική μου αλλά και για τον Κώστα Καψάλη στη θέση του Αντιπροέδρου, τον Γιώργο Παπαδιώτη στη θέση του Γραμματέα και τους Γ. Νίτσα και Ελ. Κοσσυβάκη στην Εκτελεστική Επιτροπή». 

Καταλήγοντας, ο κ. Νταής τόνισε με έμφαση πως «προχωράμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να διεκδικήσουμε την ενδυνάμωση των Δήμων της Ηπείρου, να διεκδικήσουμε εν τέλει σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τα υπουργεία, με όλους τους κρατικούς φορείς την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ηπείρου. Κανένας δεν περισσεύει από αυτή την προσπάθεια». Υποσχέθηκε δε ότι θα στηριχθούν και οι μικρότεροι Δήμοι, τόσο οι ορεινοί όσο και εκείνοι που βρίσκονται στα παράλια της Ηπείρου.

Άλλες δηλώσεις

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Άρτας Χριστόφορος Σιαφάκας μίλησε για ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα και ξεκαθάρισε πως η παράταξη της μειοψηφίας στην ΠΕΔ θα είναι κοντά στη Διοίκηση και θα εργαστεί μαζί της για το καλό του τόπου. Ο δε πρώην πλέον πρόεδρος του φορέα και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητος υποψήφιος, διαβεβαίωσε πως η συμμετοχή του στην ΠΕΔ δεν θα είναι συμβολική αλλά ουσιαστική συνδράμοντας το έργο της νέας Διοίκησης χωρίς να επιθυμεί ο ίδιος κάποια θέση ευθύνης.