Εβδομάδα κινητοποιήσεων σ’ όλους σχεδόν τους κλάδους!

- Αγρότες, φοιτητές, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ, ΟΛΜΕ κ.ά. εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους με συγκεντρώσεις και πορείες…

SYLLALHTHRIO TRENA TEMPH 2 16 3 23

• Να κλείσει άμεσα τα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί, κυρίως με το αγροτικό ζήτημα και το επικείμενο νομοσχέδιο με την ιδιωτική εκπαίδευση, καλείται η κυβέρνηση τη στιγμή που η κοινωνία παραμένει ανάστατη από το συνεχές μπαράζ κινητοποιήσεων, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα, με την απεργία της Τετάρτης.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει με τα ελληνικά νοικοκυριά να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει βάση στην κορυφαία μεταρρύθμιση της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων, κάτι που αποτελεί προεκλογική δέσμευση και αναμένεται με το επικείμενο νομοσχέδιο να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών. Πάντως, μπορεί να πρόκειται για ένα σπουδαίο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο στο χώρο της Παιδείας, ωστόσο… ο κόμπος έφτασε στο χτένι και στα Γιάννενα με τις περισσότερες σχολές να τελούν υπό κατάληψη και παραμένει άγνωστο πότε η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται,πάντως,  να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Οι αγρότες

Κλιμακώνονται σήμερα σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενόψει της σημερινής συζήτησης στις Βρυξέλλες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). 

Οι Αγρότες συνεχίζουν με την ίδια ένταση τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσουν μπλόκο στα σύνορα στη Νίκη Φλώρινας. 

Στα Γιάννενα, μετά τους συμβολικούς αποκλεισμούς στον κόμβο του Καλπακίου που είχε ως αποτέλεσμα τη δύσκολη πρόσβαση στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων ετοιμάζονται για τη σημερινή κινητοποίηση στην πόλη με αφορμή την πανευρωπαική κινητοποίηση. Στο μεταξύ, νέα συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11 Μαρτίου, την ώρα που οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Για την ώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ή στη Θεσσαλία, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πληγείσα περιοχή.

Νέα μέτρα για τις ελληνοποιήσεις…

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση νέα μέτρα κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων, με στόχο την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Αυτό που δεν χωρά αμφιβολίας είναι ότι με τις νέες παρεμβάσεις θα γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις για όσους παρανομούν, κάνοντας έτσι πιο ισχυρή την προστασία των ελληνικών προϊόντων από τις ελληνοποιήσεις.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με βάση την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ). 

Παράλληλα, με τη νέα νομοθετική της πρωτοβουλία, η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο αναφορικά με τη λειτουργία των ελεγκτικών οργάνων, τους ελέγχους, τις παραβάσεις, τα διοικητικά μέτρα, τις κυρώσεις και την διαδικασία επιβολής τους.

Σε απεργιακό κλοιό 

Σε ρυθμούς απεργίας μεθαύριο Τετάρτη κινούνται αρκετοί κλάδοι πανελλαδικά αλλά και στην Ήπειρο, με την απεργία να έχει προγραμματιστεί στις 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πολύνεκρη τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη.

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων προκήρυξε για την Τετάρτη απεργία και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το παρών με την προγραμματισμένη συγκέντρωση να είναι στις 10.30 το πρωί έξω από το Ε.Κ.Ι. στη Γιοσέφ Ελιγιά. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν διάφοροι κλάδοι, όπως η ΟΛΜΕ αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Στο μεταξύ, την  προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 28 Φεβρουαρίου 2024 και τη συμμετοχή του κλάδου στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων και της ΑΔΕΔΥ σε όλη τη χώρα, αποφάσισε και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ). 

Στις 8 Μαρτίου ο νόμος για μη κρατικά ΑΕΙ…

Η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  στην Ολομέλεια της Βουλής  θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση την επόμενη ημέρα Παρασκευή, 8 Μαρτίου.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει αύριο και  θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει το διάλογο με τους Φορείς και τους πολίτες. Μέσα από το νομοσχέδιο από το οποίο το 70% αφορά στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο παρέχονται ελευθερίες στα Δημόσια ΑΕΙ και η χρηματοδότησή τους μέσα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τι έκτακτες ενισχύσεις θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ», είχε αναφέρει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.