Πάνω από 40 μέρες οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Όχι παιχνίδια σε βάρος των πραγματικών φοιτητών!

Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου θα συζητηθεί το νέο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

PAPAZOGLEIOS KATALHPSH

• Εκρηκτική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για έβδομη πλέον εβδομάδα, με τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται με αφορμή την ψήφιση στις 8 Μαρτίου του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Μεγάλη αναστάτωση αλλά και ταυτόχρονα εκνευρισμός έχει δημιουργηθεί στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τις καταλήψεις διαρκείας και κινητοποιήσεις από εκείνους που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, οι οποίοι ακόμη και ετσιθελικά  κλείνουν τις πόρτες ερμητικά στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που έχουν ως προτεραιότητα τη συνέχιση ή την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι ότι εκείνοι που… ευαγγελίζονται το συμφέρον του δημόσιου πανεπιστημίου, την ίδια στιγμή στερούν από τους φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια να σπουδάσουν ομαλά και μπλοκάρουν παράλληλα το πλούσιο διδακτικό και ερευνητικό έργο που επιτελείτε σε αυτά. 

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι διαφωνούντες με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εργαλειοποιούν τους φοιτητικούς συλλόγους των τμημάτων και να εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους που «στενάζουν» οικονομικά για να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτό τον τρόπο είναι πολέμιοι και όχι υπερασπιστές του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καθώς με το μπάχαλο που προκαλούν με τις ενέργειές τους στα δημόσια ΑΕΙ, «σπρώχνουν» τους μελλοντικούς φοιτητές στο να σπουδάσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τέτοια τριτοκοσμικά φαινόμενα.

Αποφασίζουν οι μειοψηφίες

Όσον αφορά πάντως τις καταλήψεις πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών και τις κινητοποιήσεις, φαίνεται πως τον πρώτο λόγο έχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι… παραβλέπουν τις ενστάσεις της πλειοψηφίας των φοιτητών. Χαρακτηριστική του τρόπου που αποφασίζονται οι καταλήψεις σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι και η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε στον «Π.Λ.» φοιτητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών που είχε καταγγείλει ότι ουσιαστικά μεθοδεύτηκε η συνέχιση της κινητοποίησης στο πλαίσιο συνέλευσης των φοιτητών και ψηφοφορίας που έγινε από αυτούς, τονίζοντας ότι ήταν διαφορετική η άποψη της πλειοψηφίας. 

Να σημειωθεί πως σε όλες σχεδόν τις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι εξετάσεις διενεργήθηκαν εξ’ αποστάσεως, ενώ με την ίδια μέθοδο ξεκίνησε σε κάποιες σχολές η έναρξη του εαρινού εξαμήνου με τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά.

Παρόλο που το Υπουργείο και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διευκόλυναν τους φοιτητές να δώσουν την εξεταστική τους ακόμη και ψηφιακά, κάποια μέλη ΔΕΠ αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων και με πρόσχημα τη συμμετοχή τους σε απεργία, δεν πραγματοποίησαν την εξέταση μαθημάτων. 

Μάλιστα, κάποιοι καθηγητές σε τμήμα του Πανεπιστημίου απέστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα στους φοιτητές, με το οποίο έκαναν γνωστό ότι δεν θα κάνουν την εξέταση λόγω της συμμετοχής τους σε στάση εργασίας που προκήρυξε ομόφωνα το 16ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) αλλά και το Διοικητικό  Συμβούλιο του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο μεταξύ, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζουν και αυτοί τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το σχετικό νομοσχέδιο πιθανότατα θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ στις 7 Μαρτίου στην Ολομέλεια. Το θέμα κατόπιν αιτήματος του συλλόγου τους θα συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στις 2 μ.μ. με τον τίτλο: «Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων: Επιπτώσεις και κίνδυνοι για τα δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». 

Χάνουν τα Γιάννενα!

Με δεδομένο το άνευ τέλος μπάχαλο που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τις καταλήψεις διαρκείας, αρκετές είναι οι επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία των Ιωαννίνων. Οι φοιτητές διαχρονικά αποτελούν ένα κομμάτι της γιαννιώτικης κοινωνίας που δίνουν ζωντάνια στην πόλη και κατακλύζουν τα καταστήματα εστίασης και άλλα μαγαζιά με αποτέλεσμα τη σημαντική τους ενίσχυση σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής συγκυρίας. Το γεγονός ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης δεν έχει επιστρέψει ακόμη στους κανονικούς της ρυθμούς έχει οδηγήσει αρκετούς φοιτητές να μετακομίσουν προσωρινά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να παρακολουθούν από εκεί τα μαθήματα διαδικτυακά, ώστε να μην επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Επίσης, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει δυσκολέψει πολύ και τους πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν στις ακαδημαϊκές συνθήκες αλλά και στην πόλη.

Στις 8 Μαρτίου ο νόμος για μη κρατικά ΑΕΙ…

Η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  στην Ολομέλεια της Βουλής  θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση την επόμενη ημέρα Παρασκευή, 8 Μαρτίου.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει σήμερα και  θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει το διάλογο με τους Φορείς και τους πολίτες. Μέσα από το νομοσχέδιο από το οποίο το 70% αφορά στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο παρέχονται ελευθερίες στα Δημόσια ΑΕΙ και η χρηματοδότησή τους μέσα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τι έκτακτες ενισχύσεις θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ», είχε αναφέρει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ρήγμα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προεξοφλεί στην τελευταία του τοποθέτηση την καταψήφισή του, και με τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου να διαφωνεί με την απόφαση του προέδρου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει αποφασίσει να μην καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, δήλωσε στο ένθετο Secret των «Παραπολιτικών» πως «τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω».