Στη Βουλή προς ψήφιση εισάγεται αύριο το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Ανοίγουν οριστικά οι «πόρτες» για μη κρατικά Πανεπιστήμια!

- Θετική εμφανίζεται η κοινή γνώμη - Επί… ποδός πολέμου βρίσκονται οι φοιτητές και στα Γιάννενα

- ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Πάνω από 10 ξένα Πανεπιστήμια έτοιμα να έρθουν στην Ελλάδα…

FOITHTES MATHMA 1

Στο επίκεντρο βρίσκεται αυτές τις ημέρες το επίμαχο νομοσχέδιο με το οποίο ανοίγει η «πόρτα» της χώρας μας στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, το οποίο, αφού πέρασε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το σ/ν έχει προκαλέσει το τελευταίο δίμηνο έντονες αντιδράσεις από πλευράς φοιτητών και των δημόσιων Πανεπιστημίων, με την Κυβέρνηση να επιμένει όμως ότι θα στηριχθούν πολύπλευρα τα κρατικά ιδρύματα, ενώ και η κοινή γνώμη εμφανίζεται στην πλειοψηφία της θετική στις προβλέψεις του, θεωρώντας μάλιστα ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου των υπαρχόντων. Πάντως, τις αμέσως επόμενες ημέρες, παράλληλα με τη συζήτηση στη Βουλή, θα γίνουν νέες κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου, με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να είναι επί… ποδός πολέμου!

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι ήδη μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα όταν αυτό καταστεί εφικτό.

 Πάει Ολομέλεια

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Ναι» είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των Σπαρτιατών, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας. 

Η ψήφισή του θα γίνει την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, οπότε και θα αποτελέσει νόμο του κράτους. Πλην της κυβερνητικής παράταξης, ενδέχεται να λάβει ψήφους και από άλλα κόμματα. Για παράδειγμα, στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει δημιουργηθεί ρήγμα σχετικά με τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος γίνεται ο δεύτερος βουλευτής, μετά τη Νάντια Γιαννακοπούλου, που «καρφώνει» δημόσια τον Νίκο Ανδρουλάκη για την απόφαση του να το καταψηφίσει. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την θέση του κ. Ανδρουλάκη.

Ο Κυβερν/κός Εκπρόσωπος

Σε δηλώσεις του χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη θετική επίδραση που θα έχει το σ/ν στα δημόσια Πανεπιστήμια, τονίζοντας πως 176 από το 205 άρθρα του αφορούν στην αναβάθμισή τους. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που διέπουν τα ΑΕΙ, μέσω της επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, ενώ ενισχύεται το αυτοδιοίκητο και εκσυγχρονίζεται η διαδικασία προκήρυξης, εκλογής και διορισμού μελών ΔΕΠ, ενώ πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση του δημόσιου Πανεπιστημίου αυξάνεται σε ένα δις ευρώ. Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, με αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων. «Μέσω της ρύθμισης αυτής, Έλληνες φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα μπορούν να το κάνουν πλέον στη χώρα τους, δαπανώντας λιγότερα χρήματα, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πολλοί επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους εφόσον το επιθυμούν», κατέληξε. 

Θετική η κοινωνία

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με τους φοιτητές και μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας να τάσσεται εναντίον. Διαφωνίες και επιφυλάξεις έχει εκφράσει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο πολλά τμήματα τελούν υπό κατάληψη. Γι’ αυτό και με απόφαση της Διοίκησής του τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου θα ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση όπου λόγω καταλήψεων δεν μπορούν να γίνουν δια ζώσης.

Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία στην πλειοψηφία της εμφανίζεται να έχει διαφορετική γνώμη, θεωρώντας προφανώς ότι οι νέοι που επιθυμούν να σπουδάσουν θα πρέπει να έχουν και την επιλογή της φοίτησης σε μη κρατικά ΑΕΙ. Αυτό καταδεικνύει πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Σύμφωνα με αυτή, οι ψηφοφόροι της ΝΔ τάσσονται υπέρ του σ/ν σε ποσοστό 78,5%, όπως και το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ για εκείνους της Ελληνικής Λύσης το ποσοστό αποδοχής του νομοσχεδίου ανεβαίνει στο 60%. Μειοψηφικά, αλλά σημαντικά είναι τα ποσοστά εκείνων που συμφωνούν με το νομοσχέδιο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Μάλιστα, το 51,4% θεωρεί ότι η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων θα βελτιώσει και τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Επί ποδός… πολέμου!

Καθώς πλησιάζει η ώρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, φοιτητές σε όλη τη χώρα είναι κυριολεκτικά επί… ποδός πολέμου. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προαναγγέλλουν γενικές συνελεύσεις στα τμήματα και νέες κινητοποιήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες κατά του σ/ν. Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη και ώρα 12:00 έχουν προγραμματίσει να δημιουργήσουν ένα γιγαντοπανό στη Φοιτητική Λέσχη και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση. Την ερχόμενη Πέμπτη και ώρα 12.00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου και πικετοφορία που θα καταλήξει στο Κάστρο όπου θα κρεμάσουν το γιγαντοπανό. Θα ακολουθήσει εκδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων στο θεατράκι της Σκάλας. Οι Σύλλογοι ανακοίνωσαν πως στηρίζουν τις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στην Αθήνα.

Υπάρχει ενδιαφέρον…

Μεγάλο, πάντως, φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, παρόλο που ακόμα δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις καθώς δεν έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. 

«Χωρίς να μπορώ να πω πολλά ονόματα… υπάρχει ενδιαφέρον από πάνω από 10 πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή», είπε ο Υπουργός στο «Πρώτο Θέμα», ενώ αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως είναι η ίδρυση τουλάχιστον τριών σχολών και οι σύγχρονες υποδομές. Τα δίδακτρα θα καθορίζονται από το μητρικό Πανεπιστήμιο, ωστόσο το 10% των φοιτητών θα μπαίνει με υποτροφία όπως ορίζει ο νόμος που θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες.