Με επιτυχία πέρασε χθες τη δοκιμασία η ΠΕΔ Ηπείρου

Κόπηκε ο «γόρδιος δεσμός» με τις μελέτες των 2,5 εκατ. ευρώ!

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανακάλεσε τις αποφάσεις της τελευταίας συνεδρίασης του 2023

• Αποφασιστικός ο ρόλος του Π. Νταή • «Πονοκέφαλος» η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης

PED HPEIROY

• Ένας νέος… άνεμος πνέει στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου μετά την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, παρόλο που σ’ αυτό παραμένει σημαντικός αριθμός από τα μέλη της προηγούμενης Διοίκησης.

Με επικεφαλής τον νέο Πρόεδρο και Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή, το Δ.Σ. προχώρησε χθες στην αποφασιστική επίλυση του «γόρδιου δεσμού» των μελετών του «Θησέα», ανακαλώντας τις ετεροχρονισμένες αποφάσεις για την αποδοχή τους και την καταβολή ενός υπέρογκου για τα σημερινά δεδομένα ποσού στον τεχνικό σύμβουλο που τις εκπόνησε. 

Αυτό ήταν το πιο «καυτό» από τα θέματα που είχε η ΠΕΔ στην ημερήσια διάταξη και η αντιμετώπισή του αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου η νέα της Διοίκηση να απαλλαγεί από ένα μεγάλο βάρος και να μπορέσει να αφοσιωθεί χωρίς περισπασμούς στο έργο της. 

Ανάκληση απόφασης

Αντιμέτωπος με το φλέγον για την ΠΕΔ Ηπείρου ζήτημα της πληρωμής ή μη ποσού της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου για τις μελέτες που είχε εκπονήσει ιδιώτης τεχνικός σύμβουλος προ του 2012 αλλά δεν είχαν παραληφθεί εγκαίρως βρέθηκε ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ηπείρου Παναγιώτης Νταής κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. 

Ο κ. Νταής δεν απέφυγε το θέμα αλλά προκάλεσε συζήτηση, προειδοποιώντας ότι μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την ΠΕΔ, καθώς το ποσό είναι υπέρογκο και η ίδια δεν διαθέτει προϋπολογισμό. 

Κατάφερε δε να περάσει με επιτυχία την πρώτη αυτή δοκιμασία, καθώς τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο, έπειτα από εκτεταμένη διαβούλευση, αποφάσισε να ανακληθεί η απόφαση για την καταβολή των 2,5 εκατ. στον τεχνικό σύμβουλο, γεγονός που προφανώς δυσαρέστησε τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. τα οποία είχαν πρωτοστατήσει, προκειμένου να ληφθούν θετικές για τον ιδιώτη μελετητή αποφάσεις σε συνεδρίαση, από την οποία όμως απουσίαζε η προβλεπόμενη από τον νόμο απαρτία. 

Δύο «στρατόπεδα»

Δύο αντιμαχόμενα «στρατόπεδα» αναφορικά με τις μελέτες του «Θησέα» διαμορφώθηκαν στους κόλπους της ΠΕΔ Ηπείρου ήδη από την προηγούμενη χρονιά και πριν αλλάξει η σύνθεσή της, τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα. Στο ένα πρωταγωνιστής είναι ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ. Ο κ. Καψάλης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία παραλαβής των επίμαχων μελετών της εποχής του «Θησέα» και κατά συνέπεια να καταβληθούν τα χρήματα στον ιδιώτη μελετητή. Στο άλλο «στρατόπεδο» πρωταγωνιστεί ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ και νυν μέλος της Διοίκησής της, ο οποίος από την προηγούμενη θέση του επιχείρησε τρεις φορές να ανακληθούν οι μελέτες χωρίς όμως να τα καταφέρει, κυρίως λόγω έλλειψης απαρτίας στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε αντιπαράθεση…

Οι κ.κ. Καψάλης και Ντακαλέτσης ήρθαν και χθες σε αντιπαράθεση για το θέμα των μελετών του τεχνικού συμβούλου της ΠΕΔ, οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί ως το 2012 και επανήλθαν πρόσφατα στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Epiruspost.gr», ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκε στις ανεπιτυχείς προσπάθειες που κατέβαλε για την ανάκληση των μελετών, τονίζοντας πως έχει προσφύγει σχετικά στη δικαιοσύνη, με τον Δήμαρχο Πωγωνίου να τον κατηγορεί για μεθοδεύσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η υλοποίηση των αποφάσεων για την αποδοχή και πληρωμή των μελετών. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου προέκυψε πρόβλημα νομιμότητας, επειδή συμμετείχε ο Γιάννης Γόγολος, ο οποίος δεν είχε πλέον την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου Ηγουμενίτσας, καθώς είχε παραιτηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, με τον Παναγιώτη Νταή να αναγνωρίζει χθες ότι κακώς έλαβε μέρος σ’ αυτήν.

Οι Υπηρεσίες Δόμησης

Εκτενώς ασχολήθηκε χθες το Δ.Σ. της ΠΕΔ με το ζήτημα των Υπηρεσιών Δόμησης οι οποίες παραμένουν υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ο κ. Νταής έκανε λόγο για «αλχημείες» από πλευράς του Κράτους με δάνεια στελέχη από τον ένα Δήμο στον άλλο ελλείψει προσωπικού και πρότεινε να γίνει παρέμβαση προκειμένου το τεχνικό στελεχιακό δυναμικό να έχει προτεραιότητα στις προσλήψεις. 

Από την πλευρά του ο Θωμάς Μπέγκας σημείωσε πως ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και σκέφτεται να επανασυστήσει τις ΥΔΟΜ στις Περιφέρειες, ενώ τόνισε πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο δε Χρ. Ντακαλέτσης σημείωσε πως λύση μπορεί να δοθεί σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκε, τέλος, στον νέο νόμο για τον αιγιαλό, λέγοντας ότι μειώνονται τα έσοδα για τους Δήμους, οι οποίοι χάνουν πλέον το δικαίωμα παραχώρησης απλής χρήσης στις παραλίες.