Για όσα απαράδεκτα έπραξε και πράττει η Αλβανία

Προ των ευθυνών της η Ελλάδα για την υπόθεση Μπελέρη!

ΑΝΔΡΕΑΣ (Μητροπολίτης): Στοχοποιείται ολόκληρη η Β. Ήπειρος…

Η «Ομόνοια» εφιστά την προσοχή του διεθνούς παράγοντα

XIMARA PANO MPELERHS

• «Στο πρόσωπο του Μπελέρη στοχοποιείται και κινδυνεύει ολόκληρη η Βόρειος Ήπειρος», τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, με αφορμή τη δίκη – παρωδία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας! 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η καταδίκη Μπελέρη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που στηλιτεύουν και τη στάση της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για χαλαρά αντανακλαστικά! Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με πρωτοβουλία της Ν.Δ., υιοθέτησε ψήφισμα κατά της Αλβανίας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «Ομόνοια».

 Ηχηρή παρέμβαση Ανδρέα

Βέβαια, η πιο ηχηρή παρέμβαση, θέτοντας προ των ευθυνών της και την ελληνική Κυβέρνηση, ήταν αυτή του ακρίτα Ιεράρχη Ανδρέα, ο οποίος χαρακτήρισε εξοργιστική την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που ανέφερε ότι θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και ότι προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. 

«Μα πού ζῇ τό Ὑπουργεῖο; Δέν εἶδε, δέν παρακολούθησε τά ὅσα ἀπαράδεκτα ἔπραξε καί πράττει ἡ Ἀλβανία σέ βάρος τοῦ ἐκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας; Στ’ ἀλήθεια, περιμένει κάτι διαφορετικό «στόν δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας»; Κύριοι, εἶναι καιρός νά ξυπνήσετε καί νά καταλάβετε, ὅτι στό πρόσωπο τοῦ Μπελέρη στοχοποιεῖται καί κινδυνεύει ὁλόκληρη ἡ Βόρειος Ἤπειρος. Ἀφῆστε, ἐπί τέλους, καί σεῖς καί ὅλα τά κόμματα τίς ἀνούσιες συζητήσεις καί τίς λεκτικές ἁψιμαχίες καί σκεφθῆτε σοβαρά τόν Ἑλληνισμό τῆς Βορείου Ἠπείρου, πού κινδυνεύει τά ἔσχατα. Τά γεγονότα μᾶς προκαταλαμβάνουν καί οἱ καιροί τρέχουν. «Ὥρα ἡμᾶς ἤδη ἐξ ὕπνου ἐγερθῆναι» (Ρωμ. ιγ΄ 11). Σᾶς παρακαλῶ καί σᾶς ἱκετεύω. Ἐνεργήσατε ὅ,τι πρέπει γιά τούς δοκιμαζομένους ἀδελφούς. Τώρα. Ὄχι αὔριο ἤ ἀργότερα. Διότι τότε ἴσως θά εἶναι ἀργά», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης. 

«Παράσημο δόξης…»

Στην ίδια ανακοίνωση ο Μητροπολίτης αναφερόμενος στον Φρ. Μπελέρη τον χαρακτήρισε γενναίο και ατρόμητο αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Τά δυό χρόνια πού τοῦ ἐπέβαλε τό Δικαστήριο εἶναι ἕνα παράσημο δόξης γιά τόν Μπελέρη. Καί θά διαλαλῇ, ὅτι στήν Ἀλβανία συνεχίζεται ἡ δικτατορική νοοτροπία τοῦ ἀλήστου μνήμης κομμουνιστῆ δικτάτορα Ἐνβέρ Χότζα. Γιατί, ὅπως ἐκείνη τήν φοβερή ἐποχή, μιά ψεύτικη καί ἀνυπόστατη κατηγορία ἀρκοῦσε γιά νά καταδικασθῇ ὁ οἱοσδήποτε, καί μάλιστα Ἕλληνας, στήν πιό ἐξοντωτική ποινή, τό ἴδιο ἀκριβῶς – τηρουμένων τῶν ἀναλογιῶν – συμβαίνει καί σήμερα στήν γειτονική χώρα».

Απευθυνόμενος στην γειτονική χώρα χαρακτήρισε εξοργιστικό ότι ενώ από το ένα μέρος ζητάει να ενταχθεί στην Ε.Ε., από το άλλο προκαλεί και κοροϊδεύει τούς πάντες με τα καμώματά της.

Η «Ομόνοια»

Στο μεταξύ, διπλά εκτεθειμένο βλέπει το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης στην Αλβανία η Οργάνωση «Ομόνοια», καθώς όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της «επιβεβαίωσε την απουσία ανεξαρτησίας αφενός και αφετέρου την συμπεριφορά του με προκαταλήψεις και δύο μέτρων και σταθμών».

Παράλληλα σημειώνει ότι «η όλη υπόθεση απ’ την αρχή της και ως την δημοσίευση της απόφασης είναι μια σκευωρία και δικαστική πλάνη που εξυπηρετεί στοχεύσεις του ενορχηστρωτή της, Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, ο οποίος παραβιάζοντας βίαια της ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας της Χιμάρας στοχεύει την συνέχεια της λεηλασίας στην περιοχή. Η δίωξη εις βάρος του εκλεγμένου Δημάρχου και του συνεργάτη του δεν αφορά μόνο σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει παρενέργειες και επιπτώσεις σε πολλά άλλα πεδία και μάλλον αυτό είναι το επιδιωκόμενο από πλευράς του ενορχηστρωτή της  όλης σκευωρίας. Η καταπίεση της κοινωνίας και η υποταγή της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας». Η «Ομόνοια» εφιστά για άλλη μια φορά την προσοχή του διεθνούς παράγοντα στο καθεστώς καταπίεσης που ασκείται σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Το ψήφισμα ΕΛΚ 

Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Βουκουρέστι, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου παρουσίασε στην Ολομέλεια έκτακτο ψήφισμα της ΝΔ, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα γκρίζα σημεία της υπόθεσης Μπελέρη και επισημαίνεται ότι μετά από 10 μήνες φυλάκισης, το αλβανικό δικαστήριο τον καταδίκασε με ποινή δύο ετών, χωρίς να λάβει υπόψη την ομολογία του κύριου μάρτυρα της υπόθεσης, ο οποίος δήλωσε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να κατηγορήσει ψευδώς τον Μπελέρη. Κάτι που, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, δεν θα συνέβαινε ποτέ σε κανένα δικαστήριο κράτους της Ε.Ε.

Επίσης, στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η Αλβανία, ως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., οφείλει να σέβεται τα αποτελέσματα των εκλογών, να διαφυλάττει το δικαίωμα των πολιτών για δίκαιη δίκη και να προστατεύει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Επισημαίνεται επίσης, ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά ευρωπαϊκό, καθώς πρόκειται για την εφαρμογή του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.