Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ενισχύει φέτος τον στόλο τους

Πιο πολλά τα εναέρια μέσα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών!

Ευρεία σύσκεψη έγινε χθες στα Γιάννενα • ΕΥΑΓΓ. ΤΟΥΡΝΑΣ (Υφυπουργός): Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ελλείψεις…

• Προχωρά η ίδρυση 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων

PYROSBESTIKO CANADER

 Μπορεί πέρυσι η Ήπειρος ως περιφέρεια να τη… γλίτωσε φθηνά όσον αφορά σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές και καταστροφές, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η φετινή χρονιά να είναι διαφορετική, με δεδομένο το γεγονός ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν αστειεύεται.

Χρειάζεται επομένως έγκαιρη προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο και κυρίως η ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με πρώτο και καλύτερο το Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που έγινε χθες στα Γιάννενα υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, ο οποίος σε δηλώσεις του προανήγγειλε αφενός την αποφασιστική ενίσχυση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, εξαγγελία ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή μας με τα πλούσια δάση και το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο. Αφετέρου, έκανε λόγο για προσλήψεις στην Πυροσβεστική, ενώ τόνισε πως προχωράει με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα ίδρυσης 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων, ένα εκ των οποίων όλα δείχνουν πως θα είναι στα Γιάννενα. 

«Να συστρατευθούμε…»

«Η κλιματική κρίση τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και μας έχει προσπεράσει. Χρειάζεται λοιπόν κι εμείς να ενισχύσουμε τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε χθες σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο περιθώριο των συσκέψεων που είχε στην έδρα της Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου στα Γιάννενα. Όπως είπε, το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί τον βασικό επιχειρησιακό βραχίονα αυτού του μηχανισμού, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς όπως είναι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και των Δήμων, οι δασικές υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας και οι εθελοντές που πρέπει να κινητοποιηθούν.

«Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Θα πρέπει όλοι να συστρατευθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που πολλές φορές είναι απρόβλεπτες και μας αιφνιδιάζουν. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς», σημείωσε ο κ. Τουρνάς. Αναφέρθηκε δε στο πρόγραμμα για την ενίσχυση του μηχανισμού, το ‘ΑΙΓΙΣ’, με 39 υποπρογράμματα, τονίζοντας πως ήδη έχουν υπογραφεί δύο και προχωράει η υπογραφή και των υπόλοιπων συμβάσεων ώστε να τρέξουν. «Μέχρι τότε όμως πρέπει να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, να τις συντονίσουμε με καλύτερο τρόπο έτσι ώστε στο πεδίο να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», είπε με έμφαση. 

Ελλείψεις  προσωπικού

Το Πυροσβεστικό Σώμα πάντως αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω ελλείψεων προσωπικού και αυτό ισχύει και για την Ήπειρο. Χρειάζεται λοιπόν ενίσχυση για να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του. 

Ο Ευάγγελος Τουρνάς παραδέχθηκε χθες πως «πράγματι, υπάρχουν ελλείψεις σε όλους τους τομείς και προσπαθούμε να τις καλύψουμε». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για ένα στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξεκινήσαμε πρόπερσι με 13.500 άτομα προσωπικό, πέρυσι φτάσαμε στους 14.400 και με τις φετινές προσλήψεις θα φτάσουμε στους 15.100. Στόχος μας να φτάσουμε περίπου στa 17.000 άτομα όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που προωθήσαμε και εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2022». 

Έσπευσε δε να υπενθυμίσει τις προσλήψεις πέρυσι 500 δασοκομάντος, τονίζοντας πως φέτος θα προσληφθούν άλλοι 650 με τους οποίους θα συγκροτηθούν 16 μονάδες σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε συμβάν.

Τα Επιχειρησιακά Κέντρα

Στο μεταξύ, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δρομολογεί την ίδρυση και λειτουργία 13 Κινητών Κέντρων Διοίκησης και Επιτόπιου Ελέγχου. Θα λειτουργήσει ένα σε κάθε Περιφέρεια, πράγμα που σημαίνει ότι και η Ήπειρος θα διαθέτει σύντομα ένα ΠΕΚΕΠΠ.

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο Υφυπουργός, τόνισε πως «είμαστε σε καλό δρόμο και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για να βρούμε τους 13 χώρους που χρειαζόμαστε. Έχουμε βρει μέχρι στιγμής επτά σε βιομηχανικές περιοχές. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσα από το ‘ΑΙΓΙΣ’ και εκτιμούμε ότι σύντομα θα έχουμε βρει τους χώρους για να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό για τη δημιουργία των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων». 

Αυξημένα εναέρια

Καίριο ρόλο σε περιοχές με δύσκολο ανάγλυφο όπως είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της Ηπείρου παίζουν τα εναέρια μέσα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Στον τομέα αυτό ο κ. Τουρνάς έκανε λόγο για την υλοποίηση «ενός σημαντικού προγράμματος που θα ενισχύσει τον μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πυρκαγιών».

Όπως ανέφερε, το υπουργείο είναι αυτή τη στιγμή σε φάση μίσθωσης συνολικά 49 εναέριων μέσων. Ανάμεσά τους 14 ελικόπτερα από οκτώ πέρυσι και 20 υδροπλάνα από 12 πέρυσι, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν δασοκομάντος και αφού τους κατεβάσουν, εκείνοι να προλάβουν στη συνέχεια άμεσα τη φωτιά. «Εκτιμούμε ότι φέτος θα υπάρξει σημαντική βοήθεια όσον αφορά στην εναέρια επιτήρηση, την έγκαιρη προειδοποίηση και την άμεση προσβολή ενδεχόμενης φωτιάς. Υπάρχει ένα ποιοτικό πλεονέκτημα σε όσα μέσα θα έχουμε», σημείωσε.

Ενισχύεται ο στόλος

Γενικότερα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης του στόχου των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας μας. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Yφυπουργός, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘ΑΙΓΙΣ’ προωθείται αυτή την περίοδο η υπογραφή συμβάσεων για τρία νέα ελικόπτερα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Παράλληλα, ανέφερε πως «έχουμε πρόγραμμα για απόκτηση 25 ελαφρών αμφίβιων αεροσκαφών που είναι επίσης ώριμο και από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε. Είμαστε δε σε διαβούλευση με τον Καναδά για να αποκτήσουμε επτά νέα σύγχρονα αεροσκάφη Canandair, εκ των οποίων τα δύο χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ». Φυσικά, αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, όπως αναγνώρισε ο κ. Τουρνάς, ο οποίος, καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι θα αποκτηθούν και τρία αεροσκάφη για την εναέρια επιτήρηση και έγκαιρη προειδοποίηση για επερχόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς.