Αυξανόμενα βαίνουν και στα Γιάννενα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

- Ανησυχητικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων…

EKDHLOSH GIA TH BIA GYNAIKWN

  Τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας και κακοποίησης γυναικών που έρχονται στο προσκήνιο σε καθημερινή σχεδόν βάση, δείχνουν ότι ως κοινωνία έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να πεισθούν τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή και να καταγγείλουν τους θύτες! Πολλά από αυτά καταγράφονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος και το χειρότερο είναι ότι συχνά μάρτυρες αυτής της αρρωστημένης κατάστασης μπορεί να είναι και ανήλικα παιδιά! 

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι μια θλιβερή πραγματικότητα και στην περιοχή μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων (ΕΑΥΝΙ), με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, θέτοντας όχι μόνο τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και την ίδια την κοινωνία προ των ευθυνών τους!

Ενίσχυση της πρόληψης… 

Όπως τονίστηκε, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τελευταία έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, γι’ αυτό και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΥΝΙ Αν. Κωνσταντινίδη θα πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας της πρόληψης με ημερίδες σε σχολεία κλπ, αλλά και οι κοινωνικές δομές, όπου η γυναίκα θα αποτανθεί μετά την Αστυνομία…

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία…

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποκαλυπτικά μιας θλιβερής πραγματικότητας, στην οποία θα πρέπει να σκύψει ολόκληρη η κοινωνία: Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων στους 17 μήνες λειτουργίας του έχει ασχοληθεί με 241 υποθέσεις! Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2023 οι αστυνομικοί χειρίστηκαν 203 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ από τις αρχές του 2024 και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 18 υποθέσεις. Όπως ανέφερε η Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Γεωργία – Μαρία Τζαμάκου «στο Γραφείο μας έρχονται γυναίκες που έχουν διλήμματα: “να καταγγείλω ή να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία;”. Κι εμείς, ως Γραφείο, καλούμαστε να τις ακούσουμε, να βρεθούμε δίπλα τους, κατά κάποιο τρόπο να συμπαρασταθούμε στο δράμα που βιώνουν». 

Και πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, αυτά τα περιστατικά δεν βαίνουν μειωμένα, αλλά αυξάνονται, με αποτέλεσμα να τελούνται και με μεγαλύτερη σφοδρότητα και να φτάνουμε ακόμη και στις γυναικοκτονίες! 

Στην Περιφέρεια Ηπείρου οι ιατροδικαστικές πράξεις διενεργούνται στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπ. Ιωαννίνων και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ημερίδα η επικ. Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Κλειώ – Ευαγγελία Φραγκούλη, το 2020 36 γυναίκες κατήγγειλαν περιστατικό βίας και πήγαν να εξεταστούν 33, ένα ποσοστό 90%. Το 2021 ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλε τετραπλασιάστηκε, όμως μόνο οι μισές πήγαν να εξεταστούν, κάτι, που όπως ανέφερε η κ. Φραγκούλη αποτελεί τροφή για σκέψη. Οι πιθανοί λόγοι που δεν πήγαν για εξέταση είναι ενδεχομένως οι επιφυλάξεις που είχαν μετά τις διαστάσεις που πήρε η καταγγελία, φοβούμενες ίσως το κοινωνικό στίγμα.

Για την ενδοοικογενειακή βία και τον τρόπο που η γυναίκα μετατρέπεται σε θύμα μίλησε η Κλινική Ψυχολόγος- Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Σοφία Σακκά. «Μια κακοποιημένη γυναίκα δεν είναι ένα παθητικό θύμα, αλλά στην πραγματικότητα ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε κίνδυνο και αναζητά βοήθεια, δείχνοντας εξαιρετική δύναμη να αντέξει την κακοποιητική σχέση», ανέφερε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται από εμάς είναι η υποστήριξη έτσι ώστε να μετατοπίσει τη δύναμή της από το να αντέχει στο να απομακρυνθεί από την κακοποιητική σχέση. Σύμφωνα με την κ. Σακκά η συντροφική βία αποτελεί την πιο δόλια μορφή κακοποίησης, γιατί συμβαίνει στο πλαίσιο μιας στενής διαπροσωπικής σχέσης. 

Για τον ρόλο των Συμβουλευτικών Κέντρων στα περιστατικά βίας μίλησε η νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Ιωαννίνων Ελένη Χριστόγερου, ενώ για τους Ξενώνες Φιλοξενίας η Ψυχολόγος,  Σύμβουλος Ψυχολογικής Υποστήριξης στον ξενώνα του Δήμου Ιωαννιτών Βίκη Αρίδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η οποία στον χαιρετισμό της τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ας δράσουμε ως πολίτες πριν να είναι αργά», ενώ αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές πολιτικές που υλοποιούνται. 

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Βασίλης Μουσελίμης ευχαρίστησε και συνεχάρη την γυναίκα αστυνομικό, η οποία με την δυσκολία που έχει το επάγγελμά της μπορεί και στέκεται!

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.