Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι πληρότητες

Σε… πρώτο πλάνο η Ήπειρος για τα τριήμερα και το Πάσχα!

Πόλος έλξης οι 72 (!) τζαμάλες της Κυριακής στα Γιάννενα Αντιδράσεις για το κόψιμο της πρωινής πτήσης της Aegean

TZAMALA

• Μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών της χώρας βρίσκεται  τα τελευταία χρόνια η Ήπειρος, χτίζοντας ένα «brand name», ώστε να αποτελεί για τους επισκέπτες επιλογή 12 μήνες το χρόνο! Εξάλλου, αυτός είναι και ο στόχος των τοπικών φορέων, Περιφέρειας, Δήμων, αλλά και επαγγελματιών τουρισμού, ποντάροντας στην προσέλκυση επισκεπτών καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Αρνητική εξέλιξη…

Βέβαια, η είδηση ότι η Aegean από 1η Ιουνίου θα κόψει την πρωινή πτήση από την Αθήνα είναι μια εξέλιξη που… έπιασε στον ύπνο τους τοπικούς φορείς, υποβαθμίζοντας με κάποιον τρόπο τον προορισμό, τουλάχιστον από αέρος, ενώ την ίδια ώρα κάνει αδύνατο ένα αυθημερόν ταξίδι στην Αθήνα! Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων Σπ. Σουρέλης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι οι αεροπορικές εταιρίες δεν αφουγκράζονται τα αιτήματα των φορέων και τις ανάγκες των περιοχών, προσθέτοντας ότι η παραχώρηση του Αεροδρομίου μοιάζει πλέον μονόδρομος…

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τονίζοντας ότι «ως Δημοτική Αρχή, πιστή στη λογική της ‘’ισχύος εν τη ενώσει’’ θα αναλάβουμε πρωτοβουλία σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, περιφέρεια, επιμελητήρια, ένωση ξενοδόχων κτλ. προκείμενου να διερευνήσουμε το θέμα και να υπάρξει μια ηχηρή και αποτελεσματική αντίδραση». 

Τριήμερα και Πάσχα…

Πάντως, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που η επισκεψιμότητα στην περιοχή μας άγγιξε το απόλυτο, σειρά παίρνουν τα δυο συνεχόμενα τριήμερα (Αποκριάς και 25ης Μαρτίου) και στη συνέχεια το Πάσχα, που όντας αργά φέτος (5 Μαΐου) θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς απόδημους να έρθουν στα χωριά τους και να γιορτάσουν πατροπαράδοτα με ανοιξιάτικο καιρό! 

Σε ρυθμούς Αποκριάς…

Σε πρώτη φάση, η Ήπειρος κινείται σε ρυθμούς Αποκριάς, καθώς για το ερχόμενο τριήμερο Δήμοι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι έχουν ετοιμάσει πλούσιες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Και μπορεί το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στην Πάτρα, με το γνωστό Καρναβάλι που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, ωστόσο και άλλες περιοχές της χώρας τα τελευταία χρόνια διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις, προσελκύοντας τους επισκέπτες που δεν μπορούν να διαθέσουν μια μικρή περιουσία για να διασκεδάσουν στο Καρναβάλι της Πάτρας. Μια από αυτές φυσικά είναι και η Ήπειρος, όπου μπορεί κανείς να περάσει ένα όμορφο αποκριάτικο τριήμερο! 

Υψηλές πληρότητες!

Μάλιστα στα Γιάννενα οι πληρότητες κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς το έθιμο με τις δεκάδες τζαμάλες που ανάβουν σε κάθε γειτονιά την Κυριακή της Τυρινής, αποτελεί πόλο έλξης και για πολλούς επισκέπτες, βγάζοντας στους δρόμους χιλιάδες πολίτες μασκαρεμένους και μη για ξέφρενη διασκέδαση, με αποτέλεσμα όλη η πόλη να είναι στο… πόδι  μέχρι το πρωί! 

Μετά το τριήμερο της Αποκριάς, η πόλη των Ιωαννίνων θα δεχτεί νέο κύμα επισκεπτών το αμέσως επόμενο τριήμερο της 25ης Μαρτίου!  Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου αγγίζουν το 85%, ενώ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αριθμούν πλέον τα 62. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 432 ευρώ.

Πλούσιες εκδηλώσεις…

Πάντως, οι γιορτινές εκδηλώσεις του Δήμου ξεκίνησαν από προχθές Κυριακή, στα «Λιθαρίτσια» όπου πολιτιστικοί σύλλογοι χόρεψαν το παραδοσιακό γαϊτανάκι, παρουσιάζοντας και άλλα αποκριάτικα δρώμενα. 

Σήμερα, Τρίτη και ώρα 8 μ.μ. στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, δίπλα στην Περιφέρεια Ηπείρου, η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής του Δήμου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ρυθμούς λάτιν. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Χρήστος Γεωργάνος. 

Βέβαια, το αποκορύφωμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα είναι την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου, με παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, χορό και κέφι στο Καρναβάλι του Κατσικά (ώρα έναρξης 12 μ.), που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος. 

Το απόγευμα (4 μ.μ.) θα ξεκινήσει και το Καρναβάλι των Λογγάδων, που διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λογγάδων και η Κοινότητα Λογγάδων, ενώ από νωρίς το απόγευμα σε όλες τις συνοικίες της πόλης θα ανάψουν οι παραδοσιακές τζαμάλες με τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών, που προσφέρει σε όλους τους συλλόγους άφθονο κρασί και ξύλα. Μικροί και μεγάλοι θα χορέψουν, μεταμφιεσμένοι ή όχι, σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω από τις φωτιές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Αργά το βράδυ, θα σερβιριστεί και παραδοσιακή φασολάδα. Σύμφωνα με τον Δήμο φέτος, σε όλο το λεκανοπέδιο θα ανάψουν 72 τζαμάλες!

…Και τα Κούλουμα

Όσο για τα Κούλουμα, αυτά θα γιορταστούν στο Πάρκο Λιθαρίτσια την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου. Από τις 12 το μεσημέρι ο Δήμος θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, όπως φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ελιές, τουρσί και άφθονο κρασί.