Ο Πρωθυπουργός σε χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη…

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στην ακρίβεια απαντάμε με σειρά μέτρων και αύξηση μισθών!

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα Μπελέρη θα λυθεί, ενώ ειδική αναφορά έκανε για το δυστύχημα στα Τέμπη, τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, το ΕΣΥ κ.α.

ATM EYRO

• Η ακρίβεια αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, κάτι που παραδέχεται η Κυβέρνηση, αν και μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να την αντιμετωπίσει, αφού οι τιμές δεν λένε να πέσουν, αντίθετα ειδικά σε βασικά προϊόντα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία!

Πάντως σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα μέχρι το τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί ο νέος αναβαθμισμένος e-katanalotis, ενώ έκανε γνωστό πως σήμερα, Τετάρτη τα σούπερ μάρκετ θα ανακοινώσουν τα προϊόντα που θα συμπεριλάβουν στο «σαρακοστιανό καλάθι».

Στο καυτό θέμα της ακρίβειας, που απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά έκανε ιδιαίτερη αναφορά χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ενώ τοποθετήθηκε τόσο για θέματα εξωτερικής πολιτικής (υπόθεση Μπελέρη – ελληνοτουρκικά), όσο και για άλλες σοβαρές υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, το Εθνικό Σύστημα Υγείας κ.α.

 Οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις μισθών και σειρά μέτρων κατά των ανατιμήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ξεπερνά τα 800 ευρώ και θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα Πάσχα!

Σχετικά με την ακρίβεια, ανέφερε πως οι τιμές αυξήθηκαν επειδή ανέβηκαν οι συντελεστές κόστους. «Δεν υπάρχει όμως λόγος να υπάρχουν όταν οι συντελεστές κόστους πέφτουν», σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους ελέγχους και τα πρόστιμα τονίζοντας ότι «όποιος παραβιάζει τον νόμο θα πάρει πρόστιμο. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα 16 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα εισπράττονται και η πληρωμή του προστίμου αμέσως συνιστά μόνιμη αναγνώριση της παρανομίας που διαπράχθηκε»!

Κ. Μητσοτάκης για Μπελέρη

Από την χθεσινή συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά σ’ ένα θέμα που καίει την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και όχι μόνο και δεν είναι άλλο από την υπόθεση Μπελέρη. 

«Έχουμε εκφράσει τις εντονότατες επιφυλάξεις μας για το γεγονός ότι δεν του επετράπη να ορκιστεί όσο ήταν προφυλακισμένος αλλά και το αν ήταν μια δίκαιη δίκη. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση αλλά πρωτόδικη. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Ελλάδα και δεν είναι κάτι το οποίο το θέλουμε», τόνισε Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα ότι το θέμα αυτό θα λυθεί!

Για τα ελληνοτουρκικά…

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχουν περάσει από… σαράντα κύματα ο Κ. Μητσοτάκης βλέπει ειλικρινή διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας να γεφυρωθούν οι εντάσεις. Και έκανε γνωστό ότι εντός του Μαΐου θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Το μεγάλο αγκάθι σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ. 

Για το δυστύχημα στα Τέμπη

Όσον αφορά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που εξακολουθεί να συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία, η οποία ζητά να δικαιωθούν τα θύματα ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η δικαιοσύνη θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Είναι σημαντικό ότι ορίστηκε δεύτερος πραγματογνώμονας από τη δικαιοσύνη»!

Όπως είπε, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συζήτηση λέγοντας: «Τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων, που έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες… Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη και μπορεί να τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη, διότι και η διαδικασία της Βουλής από τη φύση της είναι λογικό να πολιτικοποιηθεί». Και πρόσθεσε πως είναι «αναμενόμενο η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει κομματικά οφέλη».

Τα μη Κρατικά ΑΕΙ

Σχετικά με τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16. Όπως είπε «αυτή τη στιγμή κινούμαστε εντός των δυνατοτήτων που μας δίνει το άρθρο 16, επιτρέπουμε δηλαδή εγκατάσταση παραρτημάτων. Αν εσείς και εγώ θέλουμε να ιδρύσουμε εξαρχής ένα πανεπιστήμιο μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά μπορεί ένα ξένο πανεπιστήμιο να έρθει και να φτιάξει ένα παράρτημα με πολύ αυστηρές προδιαγραφές».