Με Τζαμάλες, καρναβάλια και άλλα δρώμενα…

«Μαγνήτης» η Ήπειρος και το τριήμερο της Αποκριάς!

- Στο Πάρκο Λιθαρίτσια θα γιορταστούν τα Κούλουμα…

- Επί ποδός από σήμερα η Τροχαία με αυξημένα μέτρα…

APOKRIES KATSIKA KARNABALI 28 2 23

Πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες αποτελεί και για το τριήμερο της Αποκριάς- Καθαράς Δευτέρας η Ήπειρος, με τους Δήμους και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους σε κάθε γωνιά της περιφέρειας να διοργανώνουν πλούσιες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Στα Γιάννενα οι πληρότητες κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς το έθιμο με τις δεκάδες τζαμάλες που ανάβουν σε κάθε γειτονιά την Κυριακή της Τυρινής προσελκύει και πολλούς επισκέπτες, βγάζοντας στους δρόμους χιλιάδες πολίτες μασκαρεμένους και μη για ξέφρενη διασκέδαση! Άλλωστε, οι ποικίλες αποκριάτικες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε Δήμο της Ηπείρου, σε συνδυασμό με τις υψηλές παροχές υπηρεσιών σε εστίαση, καταλύματα, μετατρέπουν την περιοχή σε ελκυστικό προορισμό και το προσεχές τριήμερο. 

Στο Νομό Ιωαννίνων, πέρα από το Λεκανοπέδιο, αρκετός κόσμος αναμένεται να βρεθεί στα Βόρεια Τζουμέρκα, στο Μέτσοβο, στο Ζαγόρι και στην Κόνιτσα, όπου θα πραγματοποιηθούν διάφορα αποκριάτικα δρώμενα στις έδρες των Δήμων αλλά και σε κάθε χωριό. Όσο για τον καιρό του τριημέρου, για την Κυριακή αναμένεται βροχόπτωση κατά το μεσημέρι, ενώ με αίθριο καιρό θα εορταστούν τα κούλουμα την Καθαρά Δευτέρας.

Καρναβάλι στον Κατσικά…

Το αποκορύφωμα των αποκριάτικών εκδηλώσεων θα είναι μεθαύριο, Κυριακή με την παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, με χορό και κέφι στο Καρναβάλι του Κατσικά (ώρα έναρξης 12 μ.), που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, με συνδιοργανωτές τη Δ.Ε. Κατσικά και το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Η παρέλαση θα περιλαμβάνει οχήματα και πεζούς καρναβαλιστές, ενώ το γλέντι θα συνεχιστεί γύρω από τη Τζαμάλα που θ’ ανάψει στην πλατεία του Κατσικά, με χορό, κρασί, μεζέδες και παραδοσιακά δρώμενα. 

Το απόγευμα (4 μ.μ.) θα ξεκινήσει και το Καρναβάλι των Λογγάδων, που διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λογγάδων και η Κοινότητα.

72 τζαμάλες!

Παράλληλα εντείνονται οι προετοιμασίες των Πολιτιστικών Συλλόγων στις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου Ιωαννιτών, για το άναμμα της παραδοσιακής τζαμάλας από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Ο Δήμος διαθέτει σε όλους τους συλλόγους άφθονο κρασί και ξύλα. Μικροί και μεγάλοι μεταμφιεσμένοι και μη θα χορέψουν γύρω από τις φωτιές μέχρι το πρωί, ενώ αργά το βράδυ, θα προσφερθεί και παραδοσιακή φασολάδα. Σύμφωνα με τον Δήμο φέτος σε όλο το Λεκανοπέδιο θ’ ανάψουν 72 τζαμάλες! Ξεχωριστές εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας την Κυριακή στη πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους, ενώ στο Κουτσελιό ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος από τις 6 το απόγευμα θα ανάψει τη φωτιά στη πλατεία του χωριού, όπου θα γίνουν διάφορα λαϊκά δρώμενα κατά τη διάρκεια του χορού (παραδοσιακός γάμος, βαλμάς, χάψαρη κ.α.).

Τα Κούλουμα

Όσο για τα Κούλουμα, αυτά θα γιορταστούν από το Δήμο Ιωαννιτών στο Πάρκο Λιθαρίτσια την Καθαρά Δευτέρα. Από τις 12 το μεσημέρι ο Δήμος θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, όπως φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ελιές, τουρσί και άφθονο κρασί.

Το Πραμαντιώτικο καρναβάλι…

Όπως προαναφέρθηκε, σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται ολόκληρος ο Νομός Ιωαννίνων.

Έτοιμος να υποδεχτεί ντόπιους και επισκέπτες είναι ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, όπου θ’ ανάψει η παραδοσιακή τζαμάλα ή Δέπω, όπως ονομάζεται σε πολλά χωριά των Κατσανοχωρίων. Το πραμαντιώτικο καρναβάλι θα γίνει την Κυριακή με την παρέλαση να ξεκινάει στις 3 μ.μ. από τη συνοικία «Μπούγα» για να καταλήξει μία ώρα αργότερα στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων, όπου θα αναβιώσουν παραδοσιακά δρώμενα, όπως το γαϊτανάκι και ο «καλατζής». Θα υπάρχει και μουσικό πρόγραμμα με Dj, ενώ παράλληλα θα προσφερθούν παραδοσιακά κεράσματα. Στις 7 το απόγευμα θα ανάψει στην πλατεία η τζαμάλα και τη σκυτάλη θα πάρει η «The Band Instrument» με latin και ελληνικά τραγούδια και μετά παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα. Ο Σύλλογος Γυναικών Πραμάντων θα ετοιμάσει μπουφέ με παραδοσιακές πίτες. Το γλέντι θα συνεχιστεί την Καθαρά Δευτέρα, με τα Κούλουμα να γιορτάζονται στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια μέρα, στις 11 το πρωί, στους Καλαρρύτες, θα γίνει αναβίωση του «Τέγου» (Καρνάβαλος), με περιφορά στα καλντερίμια του χωριού. Θα ακολουθήσει το κάψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία του χωριού.

Τέλος, η Αδελφότητα Σκλιβανιτών του Δήμου Δωδώνης θα ανάψει και φέτος την αποκριάτική φωτιά της Σκλίβανης στις 8 μ.μ. στη πλατεία του χωριού.

Πρέβεζα - Άρτα

Δυναμικά στο «χάρτη» των αποκριάτικων εκδηλώσεων έχουν μπει τα τελευταία χρόνια και οι υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου.

Παρέες από διάφορα μέρη της χώρας έρχονται για να παρελάσουν στην μεγάλη με Άρματα Αποκριάτικη παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας. Η παρέλαση θα γίνει αύριο στις 6 το απόγευμα (τόπος συνάντησης στη Λ. Ειρήνης στο ύψος που στεγάζονταν παλιότερα οι υπηρεσίες του ΚΤΕΛ νομού Πρέβεζας) και θα συμμετέχουν, μόνοι, μόνες ή με τις παρέες τους, καρναβαλιστές και καρναβαλίστριες που θα φορέσουν όποια αποκριάτικη στολή έχουν ή θέλουν και θα παρελάσουν ελεύθερα, ζώντας αυτή την υπέροχη και μοναδική γιορτή.

Στην Άρτα, μετά το πετυχημένο Καρναβάλι Γυναικών την προηγούμενη Κυριακή, οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζονται για το άναμμα της τζαμάλας, ενώ για αύριο στις 11 π.μ. είναι προγραμματισμένο να γίνει το Γαϊτανάκι των Συλλόγων στον πεζόδρομο Σκουφά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Κούλουμα φέτος από τον Δήμο Αρταίων θα γίνουν στην Κορωνησία. 

Τέλος, στην Παραλία της Πάργας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Επί ποδός η τροχαία…

Στο μεταξύ, αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας ενόψει του εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων. 

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. 

Στο πλαίσιο της μείωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας και της αύξησης του βαθμού οδικής ασφάλειας, κατά την περίοδο των εορτών εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή, από ώρα 16:00 έως 21:00, και αύριο, Σάββατο από ώρα 08:00 έως 13:00 για ρεύματα εξόδου: Ειδικότερα, σε τοπικό επίπεδο, η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών ισχύει για τον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) έως το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα, Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, από ώρα 15:00 έως 21:00, η απαγόρευση ισχύει για το ρεύμα εισόδου για την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.