Κλείνουν σταδιακά οι «πληγές» από την ασθένεια των πλατάνων

Η Παραλίμνιος των Ιωαννίνων πρέπει να βρει την παλιά της φυσιογνωμία!

Σφένδαμους φύτεψε χθες το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου στα κενά που προέκυψαν από κοπές άρρωστων δέντρων

• Π. ΠΑΛΑΣΧΑΣ (Αντιδήμαρχος): Θα εντείνουμε τις παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο…

PARALIMNIO DENTRA FYTEYSH 1 21 3 24

• Στην αποκατάσταση της περίφημης συστάδας με τα πλατάνια που «στεφανώνουν» την Παραλίμνιο περιοχή προχωράει ο Δήμος Ιωαννιτών, καθώς τα μεγάλα αυτά δέντρα αποτελούν σήμα κατατεθέν των Ιωαννίνων, όμως δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών, που ήταν παράλληλα και η πρώτη μέρα της άνοιξης, το Τμήμα Πρασίνου προχώρησε στη φύτευση νέων δέντρων στα σημεία όπου είχαν κοπεί άρρωστα πλατάνια αφήνοντας μεγάλα κενά και αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της Παραλιμνίου. 

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας αναφέρθηκε στα οφέλη των δενδροφυτεύσεων για το περιβάλλον, προαναγγέλλοντας σειρά παρεμβάσεων στο αστικό πράσινο των Ιωαννίνων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και αφού ενισχυθεί με προσωπικό ο Δήμος καθώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει. 

Πάντως, πέρα από την αντικατάσταση των νεκρών πλατάνων ο Δήμος θα πρέπει, ενόψει καλοκαιριού, να εντείνει γενικότερα τις παρεμβάσεις του στην Παραλίμνιο φροντίζοντας το πράσινο με κλαδέματα, τακτική κοπή θάμνων και χόρτων, καθώς αποτελεί «καθρέφτη» της πόλης. 

Πλήγμα στην Παραλίμνιο

Περίπου 20 μεγάλα πλατάνια έχασε την τελευταία διετία η Παραλίμνιος περιοχή εξαιτίας της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «τρύπες» στη συστάδα των δέντρων που επί δεκαετίες χαρακτηρίζει όλη την περιοχή δίπλα στη λίμνη και περιμετρικά του Κάστρου. Οι μεγαλύτερες απώλειες πλατάνων καταγράφηκαν λίγο μετά την «Κυρά Φροσύνη» προς την πλευρά του «Δώδεκα» και κυρίως στην ευθεία που οδηγεί προς τη Σκάλα, ενώ άρρωστα δέντρα κόπηκαν και μέσα στο Κάστρο.   

Πάντως, φαίνεται πως επιβραδύνθηκε η μετάδοση της ασθένειας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Π.Λ.» στέλεχος του Τμήματος Πρασίνου, φέτος χάθηκαν τέσσερα δέντρα, ενώ πέρυσι ήταν πάνω από 20 σε όλα τα Γιάννενα. 

Συνολικά κόπηκαν περίπου 40 δέντρα τα δύο – τρία τελευταία χρόνια στην πόλη. Αρκετά από τα κομμένα δέντρα της Παραλιμνίου αντικαταστάθηκαν εδώ και καιρό, αφού ο Δήμος έριξε τα απαραίτητα φάρμακα στις ρίζες τους για να εμποδίσει τη μετάδοση της ασθένειας. Στη θέση των πλατάνων φυτεύτηκαν σφένδαμοι και βελανιδιές. 

Χθες το Τμήμα Πρασίνου προχώρησε στη φύτευση οκτώ ακόμη νέων δέντρων τα οποία είναι ηλικίας πέντε ετών, με στόχο να αναπτυχθούν γρήγορα και να κλείσουν τα κενά που άφησε η απώλεια των πλατάνων. Θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες και άλλα δέντρα, αφού πρώτα διαπιστωθεί αν το μεταχρωματικό έλκος έπληξε και άλλα πλατάνια. 

Ο Πέτρος Παλάσχας

«Οι καιροί που ζούμε είναι κρίσιμοι. Η αλλαγή του κλίματος, η ρύπανση του αέρα και του νερού, καθώς και η αποψίλωση των δασών, απειλούν την ύπαρξη πολλών ειδών και την ισορροπία των οικοσυστημάτων μας. Ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, ορισμένες από τις οποίες τις βιώνουμε και σε τοπικό επίπεδο, η δεντροφύτευση αναδεικνύεται ως ένα αποτελεσματικό μέσο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για το πράσινο Αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας χθες το πρωί από την περιοχή της Σκάλας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών.

Όπως είπε, «η δεντροφύτευση δεν είναι απλώς η φύτευση δέντρων. Είναι μια διαδικασία που μας επιτρέπει να αναστήσουμε τα οικοσυστήματά μας, να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα και να βελτιώσουμε την ποιότητα του εδάφους και του αέρα. Ωστόσο, απαιτεί συλλογική προσπάθεια και δέσμευση. Καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια. Έχουμε όλοι τη δυνατότητα να κάνουμε τη διαφορά. Ας αναλάβουμε λοιπόν την ευθύνη μας και ας συνεργαστούμε για να φυτέψουμε το μέλλον μας. Ας φροντίσουμε να κληροδοτήσουμε έναν καθαρό και πράσινο πλανήτη στις επόμενες γενιές».

Δράσεις στο αστικό τοπίο

Ο κ. Παλάσχας υπενθύμισε πως ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ενταχτεί στις 100 πόλεις που έχουν ως στόχο να μηδενίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μέχρι το 2030. «Είμαστε έτσι πρωτοπόροι σε πρωτοβουλίες με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο και έχουμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιούμε μια σειρά δράσεων που σιγά σιγά θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σε όλο το Δήμο», σημείωσε.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι οι δράσεις του Δήμου και στο αστικό τοπίο θα είναι πλέον, με την βοήθεια του καιρού, όλο και πιο συχνές. Βέβαια, υπάρχει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Τμήματος Πρασίνου, το οποίο με την απώλεια των συμβασιούχων Κοινωφελούς Εργασίας θα γίνει ακόμα χειρότερο.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, ερωτηθείς σχετικά, τόσο το Τμήμα Πρασίνου όσο και το Εργοτάξιο θα ενισχυθούν σύντομα με προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και κυρίως εκείνο που αφορά στην απασχόληση ανέργων άνω των 55 ετών, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, οι οποίες όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι θα γίνουν μεγαλύτερες.  

Οι λακκούβες

Στο μεταξύ, το Εργοτάξιο του Δήμου έχει ξεκινήσει παρεμβάσεις σε δρόμους τόσο του κέντρου όσο και περιφερειακών Δημοτικών Ενοτήτων κλείνοντας λακκούβες οι οποίες προέκυψαν τον περασμένο χειμώνα και προκαλούν προβλήματα σήμερα στην κίνηση των οχημάτων.

Ο κ. Παλάσχας ανέφερε σχετικά ότι η συγκεκριμένη δράση έχει προσωρινό χαρακτήρα για να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα και για να μην υπάρξουν τραυματισμοί ειδικά οδηγών δικύκλων. 

Όπως είπε, «όταν θα έχουμε στα χέρια μας τον προϋπολογισμό μας, θα μπορέσουμε να επέμβουμε στο πρόβλημα με τις λακκούβες έτσι όπως πρέπει, καίρια και αποφασιστικά».