Ερωτηματικό ο χρόνος έναρξης της κατασκευής δικτύου

Γιάννενα στο… περίμενε για το δίκτυο φυσικού αερίου!

Τον ερχόμενο Μάιο ο ανάδοχος για τα αντίστοιχα έργα στην Άρτα

• Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Β. Ψαθά με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εnaon (πρώην ΔΕΔΑ)

• Επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ σε όλη την Ήπειρο ως το 2028

FYSIKO AERIO DEDA ERGA

• Εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου τα Γιάννενα είναι στο… περίμενε για την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο θα φτάνει στην Ήπειρο σε υγροποιημένη μορφή (NLG) και θα τροφοδοτεί αρκετές χιλιάδες πελατών, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Στη γειτονική Άρτα μέσα στον Μάιο θα έχει προκύψει ανάδοχος του έργου και μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, όπως προέκυψε από συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά με στελέχη της πρώην ΔΕΔΑ. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα υπάρξουν νεότερα και για το δίκτυο των Ιωαννίνων, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Σύμφωνα, πάντως, με το πρόγραμμα ανάπτυξης της πρ. ΔΕΔΑ, συνολικά στην Ήπειρο θα γίνουν μέσα σ’ αυτή την τετραετία επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ για δίκτυα φυσικού αερίου. 

Γιάννενα στο… περίμενε!

Σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου στα Γιάννενα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι οι σχετικές διαδικασίες θα τρέξουν μέσα στους επόμενους μήνες και τα έργα θα ξεκινήσουν εντός της χρονιάς. Τουλάχιστον αυτό είχαν ανακοινώσει πρόσφατα οι εκπρόσωποι της εταιρείας Italgas που έχει τη διαχείριση των δικτύων διανομής, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της εταιρείας φυσικού αερίου Εnaon (πρώην ΔΕΔΑ).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι μονάδες αποθήκευσης LNG θα γίνουν στην περιοχή της ΒΙΠΕ. Συνολικά θα κατασκευαστούν 119 χιλιόμετρα αγωγών χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης και δίκτυο μέσης πίεσης μήκους 10 χιλιομέτρων για τη μεταφορά του αερίου από τη ΒΙΠΕ. Μέχρι το 2026 προβλέπεται να εγκατασταθούν στα Γιάννενα περίπου 2.650 συνδέσεις όλων των κατηγοριών (οικιακές, εμπορικές, βιομηχανικές).  

Ανάδοχος για Άρτα

Το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη γειτονική Άρτα. Αυτό προέκυψε από συνάντηση εργασίας που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της ιταλικών συμφερόντων εταιρείας φυσικού αερίου Εnaon (πρώην ΔΕΔΑ) Φραντσέσκα Ζανινότι και στελέχη της.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τα έργα υποδομής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Άρτα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών. Η εταιρεία εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει τα προγραμματισμένα έργα της, καθώς ήδη έχει προβεί στην προκήρυξη του έργου κι εντός του ερχόμενου Μαΐου θα γίνει η ανακήρυξη του αναδόχου και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, η έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και η διάρκειά τους θα είναι ενός έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό έργο στη πρώτη φάση του περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 10 χιλιομέτρων, στο οποίο υπολογίζεται πως θα συνδεθούν 594 πολίτες – καταναλωτές. Από την πλευρά του ο κ. Ψαθάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις αυτές και υποσχέθηκε την αμέριστη υποστήριξή του για την υλοποίηση του έργου, καθώς αναμένεται να αλλάξει ολοκληρωτικά το ενεργειακό τοπίο και στην περιοχή της Άρτας.

Φιλόδοξο πρόγραμμα

Ιδιαίτερα φιλόδοξο είναι το πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει η εταιρεία enaon – πρώην ΔΕΔΑ σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς οι επενδύσεις που θα κάνει στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, αναμένεται να φτάσουν ως το 2028 στα 770 εκατ. ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα για την περίοδο 2024 - 28 το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ, προβλέπει την ανάπτυξη συνολικά 2.625 χιλιομέτρων νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης και 113.663 νέες συνδέσεις. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, ασφάλειας και ενίσχυσης δικτύου, ψηφιοποίησης, εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και σε διάφορες πρόσθετες επενδύσεις. Το πρόγραμμα καλύπτει τις Περιφέρειες Ηπείρου, Αττικής, Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτική Ελλάδα, Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη.

 43 εκατ. στην Ήπειρο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «ypodomes.com», η enaon – πρώην ΔΕΔΑ σχεδιάζει για την Ήπειρο επενδύσεις ύψους 43 εκατ. ευρώ για την τετραετία. Μεγάλο ποσό, όχι όμως από τα μεγαλύτερα που θα επενδυθούν σε Περιφέρεια της χώρας. Στη Θεσσαλία προβλέπονται έργα ύψους 105,3 εκατ. ευρώ, στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη έργα τα οποία ανέρχονται στα 64 εκατ. ευρώ, στη Δυτ. Μακεδονία έργα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ, στη Στερεά Ελλάδα επενδύσεις ύψους 51 εκατ. ευρώ, στην Πελοπόννησο έργα 17,2 εκατ. ευρώ, στην Κεντρική Μακεδονία έργα ύψους 72 εκατ. ευρώ, και στη Δυτική Ελλάδα έργα 51 εκατ. ευρώ. Για την Κρήτη, που θα αποκτήσει για πρώτη φορά δίκτυο, τα προγραμματιζόμενα ως το τέλος του 2028 έργα ανέρχονται σε 1.460.472 ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος στις νέες επενδύσεις έχει η Αττική με έργα συνολικού προϋπολογισμού για την τετραετία 175 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με έργα 129 εκατ. ευρώ.