Μεγάλο στοίχημα η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη

Η καθημερινότητα θα… κρίνει τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων!

Έρχεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη Λαϊκή Αγορά Αγ. Μαρίνας

• Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο «κληρώνει» για τα Led •

Υπό μελέτη δημοτικά ακίνητα για δημιουργία πάρκινγκ…

LAIKH AGIAS MARINAS

• Με εγκεκριμένο το βασικό εργαλείο λειτουργίας του Δήμου, τον προϋπολογισμό του για το 2024 ύψους 210 εκατ. ευρώ περίπου, ξεκινάει επίσημα η βασική δουλειά της Δημοτικής Αρχής, ανέφερε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

Και από τις επιδόσεις της στον τομέα της καθημερινότητας θα κριθεί από τους πολίτες.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης προέκυψε μία σειρά από σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για ανάπλαση της Λαϊκής Αγοράς Αγίας Μαρίνας, ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι στις… καλένδες έχει πάει η διαδρομή σε θρησκευτικά μνημεία της πόλης που επιχείρησε να υλοποιήσει η προηγούμενη διοίκηση. Συζήτηση έγινε και για το έργο των Led, αποφάσεις για το οποίο θα ληφθούν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του σώματος και παράλληλα προαναγγέλθηκε η ενίσχυση του τομέα καθαριότητας με προσωπικό. Επί τάπητος τέθηκε και το πρόβλημα της στάθμευσης στην πόλη, με τον Δήμο να εξετάζει δικά του ακίνητα για τη χωροθέτηση πάρκινγκ.

Η Λαϊκή Αγ. Μαρίνας

Μία λαϊκή αγορά αντάξια του μεγέθους και της ιστορίας της πόλης θα αποκτήσουν τα Γιάννενα, εφόσον οι σχεδιασμοί προχωρήσουν ομαλά μέσα στα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον αυτό προέκυψε από την εισήγηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών Γεωργίας Γιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία τόνισε πως ο Δήμος θα προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Λαϊκής Αγίας Μαρίνας, έργο για το οποίο θα υπάρξει εγγραφή πίστωσης στον προϋπολογισμό του 2024.

Η Λαϊκή, η οποία στεγάζει δεκάδες παραγωγούς και δέχεται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες είναι ένας χώρος που παραπέμπει στο παρελθόν της πόλης καθώς παραμένει υποβαθμισμένος, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο «Π.Λ.». Μόνη παρέμβαση τα τελευταία χρόνια ήταν η απομάκρυνση τμημάτων αμιάντου από τις στέγες σε κάποια κτίριά της.  

Απέτυχε η διαδρομή!

Την ανάπλαση της Λαϊκής Αγ. Μαρίνας είχε προαναγγείλει και η προηγούμενη δημοτική αρχή, την οποία είχε εντάξει ως παρέμβαση σε ένα γενικότερο έργο που αφορούσε στην «Ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών και εβραϊκών κτισμάτων στο κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού». Η σχετική μελέτη άγγιζε σχεδόν το ένα εκατ. ευρώ, όμως ο διαγωνισμός ανάθεσής της ακυρώθηκε πέρυσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «typos – i.gr» από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, καθώς κρίθηκε ασύμφορη η προσφορά που κατατέθηκε από ενδιαφερόμενη εταιρία να την εκπονήσει. 

Το ζήτημα των θρησκευτικών διαδρομών έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου ζητώντας πληροφόρηση για το τι απέγινε η σύμβαση, με τον Θωμά Μπέγκα να κάνει γνωστό ότι «έχει τιναχθεί στον αέρα», σημειώνοντας όμως ότι «η χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού (που ανέρχεται σε 675.000 ευρώ) είναι εκεί και μας περιμένει, και δε θα την αφήσουμε να πάει χαμένη».

Τη νέα εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2024 για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που αφορά στην Αγία Μαρίνα επικρότησε η Τατιάνα Καλογιάννη, προτείνοντας παράλληλα στη Δημοτική Αρχή να εγγράψει και τον «Διαγωνισμό ιδεών για την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων ακινήτων (κτιρίων, γηπέδων και οικοπέδων) εντός των ορίων του Δήμου». 

Οι «ουδέτερες πόλεις»

Η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των «100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων», εφιστώντας την προσοχή στη Δημοτική Αρχή, καθώς, όπως είπε, τα έργα που πιθανώς ο Δήμος έχει επιλέξει να «αγωνιστεί» για τη χρηματοδότησή τους δεν είναι ακόμη συγκεκριμένα, ενώ οι συνεργασίες που έπρεπε ήδη να έχουν επιδιωχθεί με τον ιδιωτικό τομέα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έχουν αναπτυχθεί.

Αναφορά στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις» έκανε και ο Δημ. Παπαγεωργίου λέγοντας ότι πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία για την πόλη και για μία  πολύ μεγάλη προίκα που φέρει τη σφραγίδα του Μωυσή Ελισάφ και της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Όπως είπε, είναι υποχρέωση της σημερινής Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει όλα τα βήματα που χρειάζονται και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που της έχει δοθεί για τα επόμενα χρόνια.

 «Κληρώνει» για Led

Mεγάλη εκκρεμότητα για τη νέα Δημοτική Αρχή αποτελεί η σύμβαση αναβάθμισης του οδοφωτισμού της πόλης με λάμπες τεχνολογίας Led, η οποία υπογράφτηκε πέρυσι με τον ανάδοχο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει το έργο. 

Το θέμα έφερε επίσης ο Δημ. Παπαγεωργίου κάνοντας λόγο για έργο με αναπτυξιακό πρόσημο, με τον Δήμαρχο να κάνει γνωστό ότι τα Led θα έρθουν ως θέμα και θα συζητηθούν διεξοδικά στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μπέγκας, «οι πλήρεις παράμετροι της συγκεκριμένης σύμβασης θα τεθούν σε πλήρη γνώση του σώματος ώστε να λάβουμε συλλογικές αποφάσεις και όχι μονομερείς οι οποίες λήφθηκαν από την ενισχυμένη πλειοψηφία που έδωσε ο νόμος Θεοδωρικάκου στην προηγούμενη δημοτική αρχή μέσω της Οικονομικής Επιτροπής». Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού αγγίζει σε δαπάνη τα 19 εκατ. ευρώ και για την αποπληρωμή του δεσμεύονται για 12 χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου. Ο νυν Δήμαρχος είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. 

Γκόντας - Κολόκας

- Την καθαριότητα έθεσε επί τάπητος ο Νίκος Γκόντας, μαζί με τις λακκούβες και τα αδέσποτα, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να επικεντρωθεί στα τρία αυτά σοβαρά θέματα της καθημερινότητας. Η παράταξή του υπερψήφισε τον εναρκτήριο προϋπολογισμό με τον επικεφαλής της να σημειώνει ότι κάθε νέα δημοτική αρχή δικαιούται μια σύντομη περίοδο χάριτος. Ωστόσο, διατύπωσε την επιφύλαξη ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρχει ρητή πρόβλεψη επί του προϋπολογισμού για κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, ώστε οι κάτοικοί τους να είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τους αναλογεί στην τρέχουσα χρονιά. 

- Θετική ψήφο έδωσε και ο Παντελής Κολόκας στο βασικό σκέλος του προϋπολογισμού, καθώς, όπως είπε, αυτός έχει ήδη καθυστερήσει και η πόλη πρέπει να ξεμπλοκάρει άμεσα. Ωστόσο, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο σημείωσε πως πρόκειται για έναν αμιγώς υπηρεσιακό - λογιστικό προϋπολογισμό που στερείται παντελώς πολιτικής προσέγγισης και πρόσθεσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το κορυφαίο πολιτικό όργανο της πόλης σαν να πρόκειται για κάποιο υπηρεσιακό συμβούλιο». Καταλήγοντας ο κ. Κολόκας είπε ότι «η Δημοτική Αρχή δείχνει στους τρεις πρώτους μήνες να μην έχει κοινωνική ενσυναίσθηση και πολιτική αντίληψη, δηλαδή να μην έχει βασικό πολιτικό σχέδιο για την τοπική κοινωνία».