Μέσω ΕΣΠΑ η μετατροπή του σε διοικητικό κέντρο των Ιωαννίνων

Τα χρήματα τελικά… βρέθηκαν για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου!

- Στα 12,4 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου • Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Θα γίνουν βελτιώσεις στον σχεδιασμό…

- Δικαιωμένη δηλώνει η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» - Μείζον ζήτημα η στάθμευση στην περιοχή

PALIO PANEPISTHMIO DOMPOLH

Μετά από «περιπέτειες» ετών, ο κύβος… ερίφθη τελικά χθες αναφορικά με το ταλαιπωρημένο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη, το οποίο έχει περάσει στη διαχείριση του Δήμου. 

Το μέχρι πρότινος «ορφανό» χρηματοδοτικά έργο εντάχθηκε τελικά χθες στο ΕΣΠΑ, γεγονός που ανοίγει πλέον τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών μετατροπής του σε διοικητικό κέντρο της πόλης. Στο εγχείρημα διακριτό ρόλο θα έχει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπως τόνισε χθες ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τροποποιήσεις στον σχεδιασμό του. Ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» κάνοντας λόγο για δικαίωση των προσπαθειών της και ιδιαίτερα του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος είχε ξεκινήσει το εγχείρημα.

Από… σαράντα κύματα!

Κυριολεκτικά από… σαράντα κύματα πέρασε το κτιριακό συγκρότημα της οδού Δομπόλη τα τελευταία χρόνια. Οι περιπέτειες ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο Μωυσής Ελισάφ ξεκίνησε την προσπάθεια παραχώρησής του στον Δήμο με στόχο να το μετατρέψει σε νέο δημαρχείο. Το εγχείρημα της παραχώρησης ολοκληρώθηκε σχετικά εύκολα, αφού πείστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δικαιούται να αξιοποιήσει το κτίριο. 

Ωστόσο, η χρηματοδότηση του έργου αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση και λόγω του μεγάλου ποσού που απαιτείται για την ανακατασκευή του πλήρως ερειπωμένου σήμερα κτιρίου. Η πρώην δημοτική αρχή προχώρησε σε διαγωνισμό και τελικά το έργο παραχωρήθηκε σε εταιρία με έκπτωση μόλις 1%, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και σχόλια. Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφή τον περσινό Μάιο. Αναζητώντας χρηματοδότηση, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποβάλει πρόταση σε πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Κεντρικής Διοίκησης και ΟΤΑ».

Έργο 12,4 εκατ. ευρώ

Στα 12,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για τη μετατροπή του κτιρίου της οδού Δομπόλη σε διοικητικό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, έργο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» του ΕΣΠΑ. Η απόφαση ένταξής του αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια».

Το ποσό είναι μεγάλο, όπως μεγάλες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτιριακό συγκρότημα του παλιού Πανεπιστημίου, το οποίο έπειτα από τρεις σχεδόν δεκαετίες εγκατάλειψης έχει μεταβληθεί σε «φάντασμα». Ουσιαστικά μόνο ο σκελετός θα παραμείνει και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του κτιρίου θα πρέπει να ανακατασκευαστούν, ενώ εκτεταμένες παρεμβάσεις θα απαιτηθούν και στον αύλειο χώρο του. 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου, η παρέμβαση αφορά στην ανακατασκευή 6.000 τ.μ. κτιριακής υποδομής, ενώ οι τεχνικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τις απαραίτητες εργασίες λειτουργικής ανακαίνισης για τη σχεδιαζόμενη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Ο Θωμάς Μπέγκας

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας αναφέρει πως «το στοίχημα της δημοτικής μας αρχής είναι να καταστήσουμε το κτίριο λειτουργικό πέραν του ωραρίου που έχει μια δημόσια υπηρεσία, το οποίο σημαίνει να το αξιοποιήσουμε και με τη φιλοξενία δράσεων τις απογευματινές ώρες ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος πολυχώρος. Στην προσπάθειά μας αυτή θα ζητήσουμε τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτι που οφείλουμε να κάνουμε λόγω της ιστορικής του σύνδεσης με το κτίριο».

Παράλληλα, ο κ. Μπέγκας προαναγγέλλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό του έργου, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με τον ανάδοχό του θα αναζητηθούν διάφορες βελτιώσεις σε σχέση με τη λειτουργία του κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρει, «τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών οι οποίες δεν αποτυπώθηκαν αντικειμενικά στη φάση της προμελέτης, βάση της οποίας διεξήχθη ο διαγωνισμός».

«Δικαίωση διαδρομής…»

Η υπόθεση μετατροπής του συγκροτήματος του παλιού Πανεπιστημίου σε διοικητικό κέντρο της πόλης ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και την ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος πέτυχε την παραχώρησή του στον Δήμο Ιωαννιτών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο διατηρούσε προσωπική σχέση.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη χθεσινή θετική εξέλιξη, η παράταξη του αείμνηστου δημάρχου «Γιάννενα Νέα Εποχή» κάνει λόγο για την δικαίωση μιας μακράς και επίπονης διαδρομής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί δικαίωση για την παράταξή μας που διεκδίκησε το ακίνητο και ολοκλήρωσε την διαδικασία ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο δημαρχείο και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων αντάξια της ιστορίας της αλλά και των σύγχρονων αναγκών».

Η παράταξη υπενθυμίζει πως «η ανακατασκευή του παλιού Πανεπιστημίου και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο ήταν μία προσωπική επιτυχία του αείμνηστου δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Η συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε τον δρόμο για την παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο» και προσθέτει: «Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου έχει υπογραφεί και τώρα μπορεί να ξεκινήσει χωρίς καμιά χρονοτριβή η υλοποίησή του. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εξέλιξη αποτελεί την απάντηση στις Κασσάνδρες και σε όλους όσοι αμφισβητούσαν την εξασφάλιση της χρηματοδότησης».

Θέλει και πάρκινγκ!

Εκτός πάντως από την ανακατασκευή του κατεξοχήν κτιριακού συγκροτήματος της Δομπόλη, η νέα Δημοτική Αρχή θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει κι άλλο ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό της στάθμευσης στην περιοχή, η οποία, όταν παραδοθεί το νέο διοικητικό κέντρο, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω κυκλοφοριακά. Οι αύλειοι χώροι του κτιρίου δεν επαρκούν να καλύψουν τη ζήτηση για στάθμευση που θα προκύψει, οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν εκτάσεις σε κοντινή απόσταση από το κτίριο, οι οποίες να μετατραπούν σε πάρκινγκ. Γενικότερα, θα απαιτηθεί ένας κυκλοφοριακός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη όλα τα νέα δεδομένα στη Δομπόλη.