Η αφρικανική σκόνη θα μας ταλαιπωρεί μέχρι και τέλος Μαΐου

-Αποπνικτική χθες η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

- Αφύσικα υψηλές για την εποχή και οι θερμοκρασίες

OMIXLH GIANNINA

• Αποπνικτική ήταν χθες η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της αφρικανικής σκόνης που σκέπασε και πάλι τον ελληνικό ουρανό. Οι υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης τις τελευταίες μέρες, έχουν σαν αποτέλεσμα και την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, δημιουργώντας αφύσικες συνθήκες για την εποχή και δυσφορία ειδικά στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Οι πολίτες θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, τουλάχιστον μέχρι αύριο Τρίτη, αν και νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπ. Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης. Όπως εξήγησε, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ο κ. Καζαντζίδης ανέφερε ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».

Συστάσεις για ευπαθείς ομάδες 

Λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί!

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια, τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα. 

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. 

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου  φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.  

Υψηλές θερμοκρασίες

Στο μεταξύ, πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 25 με 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Και αύριο, Τρίτη, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις, βαθμιαία η σκόνη θα περιοριστεί στα ανατολικά. Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, όπου θα φτάσει τους 21 με 23 βαθμούς, θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου. Από αύριο Τετάρτη, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.