Περί τα τέλη Απριλίου αναμένονται οι πρώτοι απόδημοι

Σε ρυθμούς προετοιμασίας τα χωριά της Ηπείρου ενόψει Πάσχα

Απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός για να μη μείνουν χωρίς παπά τη Μ. Εβδομάδα

POGONIANH KAFENEIO 29 10 22

• Με απόδημους που θα επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και πολλούς επισκέπτες, αναμένεται να γιορταστεί και φέτος το Πάσχα στην Ήπειρο, μ’ έναν μόλις μήνα να απομένει για την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος είναι στις 5 Μαΐου θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς απόδημους που μένουν στα αστικά κέντρα και στο εξωτερικό να πάνε στα χωριά τους και να γιορτάσουν πατροπαράδοτα με ανοιξιάτικο καιρό. 

Περί τα τέλη Απριλίου, λοιπόν, αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι απόδημοι στα χωριά ενόψει και της Πρωτομαγιάς, η οποία θα μεταφερθεί την Τρίτη της Διακαινησίμου (7 Μαΐου) και θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρατείνουν τις διακοπές τους. 

Οι «ξενιτεμένοι» περιμένουν πώς και πώς το Πάσχα για να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, να δουν τον τόπο τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με τα οποία θα τηρήσουν μαζί τις παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. 

Πυρετώδεις προετοιμασίες…

Η έναρξη της εαρινής ισημερίας, η αλλαγή της ώρας και ο καλός καιρός οδήγησαν ήδη τους κατοίκους σε όλα τα χωριά του Νομού Ιωαννίνων να ξεκινήσουν τις αγροτικές εργασίες, αλλά και παράλληλα τις προετοιμασίες τους για να υποδεχτούν τους ξενιτεμένους που θα επιστρέψουν στην ύπαιθρο για το Πάσχα. Σε κάθε σημείο της Ηπείρου οι μόνιμοι κάτοικοι φυτεύουν στους κήπους τους δένδρα και οπωροκηπευτικά, μεριμνούν για τον καθαρισμό των δικών τους οικοπέδων, αλλά και των συγγενών και γνωστών τους που απουσιάζουν, ενώ φροντίζουν να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες στα σπίτια για να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους απόδημους και να ζωντανέψουν πάλι τα χωριά.

Εξάλλου, σε λιγότερο από ένα μήνα κάθε απομακρυσμένο χωριό της περιοχής, αλλά και αυτά πέριξ του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αναμένεται να γεμίσουν με κόσμο, με την κινητικότητα να αυξάνεται κυρίως στα ορεινά του Νομού από το Σάββατο του Λαζάρου και μετά. Δυστυχώς, οι εικόνες με γεμάτες πλατείες και καφενεία στα χωριά διαρκούν για λίγο, μιας και τα περισσότερα τους χειμερινούς ειδικά μήνες μετρατρέπονται σε  «φαντάσματα»!

Πολλά τα κενά σε ιερείς!

Στο μεταξύ, λίγες εβδομάδες απομένουν έως τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βασικό πρόβλημα που απασχολεί τις Μητροπόλεις της Ηπείρου δεν είναι άλλο από τη μεγάλη έλλειψη ιερέων που καλούνται και φέτος να ποιμάνουν δεκάδες ενορίες.

Ειδικά η Μητρόπολη Ιωαννίνων διαθέτει 256 ενορίες, αλλά το όριο των μισθωτών κληρικών είναι 149, κάτι που σημαίνει ότι οι «ορφανές» ενορίες αυξάνονται και πολλοί ιερείς θα εξυπηρετήσουν δυο, τρία ή και περισσότερα χωριά, με αποτέλεσμα σε πολλές εκκκλησίες η περιφορά του Επιταφίου ή η Τελετή της Ανάστασης να γίνει πιο νωρίς.

Φυσικά, τη λύση σ’ αυτό το πρόβλημα αναμένεται να δώσουν και πάλι οι συνταξιούχοι κληρικοί που καλύπτουν ορισμένες ανάγκες, ωστόσο είναι ένα ζήτημα που όσο περνούν τα χρόνια διογκώνεται και είναι δύσκολο να κρατηθούν όλες αυτές οι ενορίες και για οικονομικούς και για πρακτικούς λόγους. 

Εξάλλου, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές πρέπει να φροντίσουν έγκαιρα για συνταξιούχους ιερείς και ιεροψάλτες, ώστε να μη μείνουν χωρίς ιερέα τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

«Αγκάθι» η ακρίβεια!

Στο μεταξύ, η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει απασχολώντας τα νοικοκυριά, τα οποία δυσκολεύονται με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, ενώ «αγκάθι» στη μετακίνησή τους το Πάσχα αποτελεί η αυξημένη τιμή της βενζίνης αλλά και των διοδίων.  Πάντως, αυτό δεν αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους περισσότερους που θα γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά τους, μιας και σε πολλές περιπτώσεις συνταξιδεύουν με συντοπίτες τους ή όσοι δεν έχουν οικογένεια προτιμούν να ταξιδέψουν με λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ή ακόμη και με αεροπλάνο αν έχουν βρει κάποιο φθηνό εισιτήριο.