Το Πανεπ. Ιωαννίνων να φροντίσει για την ασφαλή διαβίωση των φοιτητών

Αντιπυρική θωράκιση ΤΩΡΑ σε όλα τα κτίρια των Φοιτητικών Εστιών!

Πυρκαγιά έκανε στάχτη δωμάτιο στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων χθες τα ξημερώματα

FOITHTIKES ESTIES

• Υπάρχει σύμβαση για τη συντήρηση του συστήματος πυρασφάλειας λέει η Πρυτανεία • «Πυρά» από ΚΚΕ και Σύλλογο Εστιακών

• Αδιαπραγμάτευτο είναι το δικαίωμα ασφαλούς διαβίωσης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι διαμένουν σε δωμάτια στις Φοιτητικές Εστίες της Πανεπιστημιούπολης. Και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί από το Ίδρυμα με κάθε κόστος. 

Το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα χθες εξαιτίας πυρκαγιάς η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε δωμάτιο των Εστιών. Τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στη φωτιά έχει αναλάβει η Πυροσβεστική. Ώσπου να βγει το πόρισμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συνέβη. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα κτίρια στα οποία διαμένουν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες είναι σαφές ότι πρέπει να διαθέτουν συντηρημένα και πλήρως λειτουργικά συστήματα πυρασφάλειας. Σύμφωνα με την Πρυτανεία έχει υπογραφεί ήδη σχετική σύμβαση, πυρά όμως εξαπέλυσαν εναντίον της τόσο το ΚΚΕ όμως όσο και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών καταλογίζοντας αδιαφορία.

Φωτιά το ξημέρωμα…

Xθες στις τέσσερις περίπου τα ξημερώματα εκδηλώθηκε η φωτιά σε δωμάτιο του τρίτου ορόφου στις Γ΄ Φοιτητικές Εστίες της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση στο κτίριο. Για την κατάσβεσή της έσπευσαν τέσσερα υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά και το ΕΚΑΒ. Τελικά οι πυροσβέστες περιόρισαν την πυρκαγιά στο δωμάτιο όπου εκδηλώθηκε, ενώ μετέφεραν όλους τους φοιτητές στο Κλειστό Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου για διανυκτέρευση. Παράλληλα, στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο φοιτήτριες με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίες είναι καλά στην υγεία τους. Για την διαπίστωση της αιτίας που προκάλεσε την εκδήλωση της φωτιάς, διενεργείται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο χώρο του συμβάντος βρέθηκαν, σύμφωνα εμ ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ο Υποδιοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού, Αντιπύραρχος Χρήστος Πάνος, ο Διοικητής ΠΕΠΥΔ Ηπείρου Αρχιπύραρχος Κων/νος Τσιώπος και ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας.

Τι λέει η Πρυτανεία

Πρώτο και κύριο ζήτημα είναι η μεταστέγαση των φοιτητών και φοιτητριών που διανυκτέρευσαν στο Κλειστό σε δωμάτια των Φοιτητικών Εστιών, κάτι που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας, επρόκειτο να γίνει χθες.

Δεύτερο ζήτημα η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, με την Πρυτανεία να δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η ασφαλής διαβίωση των φοιτητών/τριών στα κτήρια των Φοιτητικών Κατοικιών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο έτος (καταγραφή δωματίων, νέος Κανονισμός λειτουργίας, ενέργειες για ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων κτλ)». 

Τρίτο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα είναι η μέριμνα για το σύστημα πυρασφάλειας των κτιρίων των Εστιών προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος. Η Πρυτανεία στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι «υφίσταται σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας και υπάρχει σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας».

Επισημαίνεται πως οι Πρυτανικές Αρχές ενημερώθηκαν άμεσα για το συμβάν στη διάρκεια της νύχτας, με την Πρύτανη Άννα Μπατιστάτου και τον αρμόδιο Αντιπρύτανη Ι. Λεονάρδο να μεταβαίνουν άμεσα στο χώρο.  

Ζήτημα ασφάλειας

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, το ΚΚΕ Ιωαννίνων έθεσε χθες ζήτημα σε σχέση με την ασφάλεια των κτιρίων των Φοιτητικών Εστιών, των υποδομών πυρασφάλειας και τη συντήρησή τους. «Μόνο από θαύμα δεν θρηνούμε σήμερα θύματα», τονίζει σε ανακοίνωσή του επικαλούμενο καταγγελίες των φοιτητών με βάση τις οποίες το σύστημα πυρασφάλειας λειτούργησε μετά από ώρες, ενώ δεν έπεσε ποτέ ο κεντρικός διακόπτης του ρεύματος, παρά το ότι ενδέχεται να υπήρξε βραχυκύκλωμα. 

«Η παραπάνω τραγική εικόνα είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της  πολιτικής που λογαριάζει τις ανάγκες των φοιτητών ως κόστος, που υποβαθμίζει διαχρονικά τη φοιτητική μέριμνα. Ακόμα και τα ελάχιστα δωμάτια που υπάρχουν και που δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών σε στέγαση, είναι σε άθλια κατάσταση», τονίζει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ. Ζητάει δε να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές του Γ’ Κτιρίου των Φοιτητικών Εστιών σε άδεια δωμάτια, να νοικιαστούν ακόμα και δωμάτια σε ξενοδοχεία με ευθύνη της Πρυτανείας, να γίνει έλεγχος για τις αιτίες του ατυχήματος, αλλά και πλήρης συντήρηση όλων των κτιρίων. 

«Είναι το σπίτι τους…»

Κλιμάκιο της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ επισκέφτηκε χθες νωρίς το πρωί τους εστιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου στο χώρο του Γυμναστηρίου του πανεπιστημίου. Ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, συνομίλησε με τους φοιτητές οι οποίοι κατήγγειλαν ότι δεν λειτούργησε κανένα σύστημα πυρασφάλειας, ούτε συναγερμός για την έγκαιρη ειδοποίησή τους. 

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρύτανη του Άννα Μπατιστάτου στην οποία μετέφερε τις μαρτυρίες των φοιτητών και τα αιτήματά τους. Ο κ. Έξαρχος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ασφάλειας και αποκατάστασης του κτιρίου της Φοιτητικής Εστίας, επισημαίνοντας ότι για τους φοιτητές αυτά τα δωμάτια είναι το σπίτι τους. 

Η Πανσπουδαστική

Ανακοίνωση με αφορμή την πυρκαγιά εξέδωσαν χθες και οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική στους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Φάνηκε για ακόμα μια φορά η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας των εστιακών φοιτητών. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές που διαμένουν στο συγκεκριμένο κτίριο δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την εκκένωση του κτιρίου, τα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτουργούσαν, ενώ είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχει αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση στα κτίρια του Πανεπιστημίου».

Οι Εστιακοί Φοιτητές

Για ανυπαρξία συστημάτων ασφάλειας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, τονίζοντας πως είχαν υπάρξει επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονταν με αδιαφορία. 

Ο Σύλλογος καταλήγει ζητώντας την άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφάλειας και την αποζημίωση των πυρόπληκτων.