Αισιόδοξος ο Γ. Παπαδημητρίου (συνιδρυτής Κοινότητας C.ioannina)

Κόμβος καινοτομίας των Βαλκανίων μπορούν να γίνουν τα Γιάννενα!

- Απαιτούνται όμως υποδομές όπως περισσότερες αεροπορικές πτήσεις και ανάπτυξη οπτικών ινών

- Τι τονίζει στον «Π.Λ.» με αφορμή τη σημερινή έναρξη του συνεδρίου τεχνολογίας TechFuse

PAPADHMHTRIOY GIANNHS DHMOSIOGRAFOS

Πυκνώνει όσο περνάει ο καιρός η συζήτηση για τις προοπτικές που έχουν τα Γιάννενα να μεταβληθούν σε πόλο έρευνας και καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή. Και είναι πολλοί όσοι υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι εφικτός.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος της εφημερίδας «η Καθημερινή» και συνιδρυτής της Κοινότητας ψηφιακών νομάδων C.Ioannina, η οποία διοργανώνει σήμερα και αύριο στην πόλη μας το TechFuse, το πρώτο συνέδριο στην Ελλάδα που συνδέει τον πολιτισμό με την τεχνολογία και την καινοτομία. Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο κ. Παπαδημητρίου υπογραμμίζει πως τα Γιάννενα έχουν σήμερα όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να καταστούν ένας βαλκανικός κόμβος καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, εφόσον φυσικά δημιουργηθούν και οι αναγκαίες υποδομές, όπως ένα επαρκές δίκτυο οπτικών ινών. Αν τα καταφέρουμε, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την ποιότητα ζωής θα είναι θεαματικά.

Η συνέντευξη

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι ακριβώς είναι η κοινότητα ψηφιακών νομάδων C.Ioannina, της οποίας είστε συνιδρυτής;

Η κοινότητα ψηφιακών νομάδων δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 κυρίως από ανθρώπους που ζουν στα Γιάννενα και εργάζονται για εταιρείες στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους βρίσκονταν Έλληνες που επαναπατρίστηκαν και διατήρησαν τις δουλειές τους ή ξένοι που ήρθαν για δουλειά στα Γιάννενα. Σταδιακά, η κοινότητα μεγάλωσε, ξεπέρασε τα 200 μέλη, και άρχισε να υλοποιεί διάφορες δράσεις, όπως η ημερίδα που διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου για το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών πέρυσι τον Νοέμβριο. Σήμερα, εκτός από το TechFuse, που θα είναι ετήσιο, είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε και έναν συνεργατικό χώρο (co-working space) στο ιστορικό κέντρο, εκεί που γινόταν το κριθαροπάζαρο και υπήρχαν πολλά χάνια. Εκτός από εργαζόμενους, θα φιλοξενεί δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και συναντήσεις δικτύωσης. 

Σήμερα ξεκινάει το συνέδριο TechFuse που διοργανώνετε στα Γιάννενα σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κόμβος Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας». Ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι;

ο TechFuse είναι το πρώτο συνέδριο στην Ελλάδα που γεφυρώνει την τεχνολογία και την καινοτομία με τον πολιτισμό, γι’ αυτό άλλωστε υποστηρίζεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Βασικοί στόχοι είναι να συμβάλλει πρώτον στην ευρύτερη ανάπτυξη του τοπικού και περιφερειακού οικοσυστήματος της Ηπείρου, και δεύτερον, στην εδραίωση των Ιωαννίνων ως ενός βαλκανικού κόμβου καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, μαζί με τις ομιλίες, τις παρουσιάσεις και τις θεματικές συζητήσεις, οργανώνουμε σε συνεργασία με εταιρείες (ΙΒΜ, PwC, iframe) δωρεάν σεμινάρια για φοιτητές και ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Θεωρούμε κομβικής σημασίας το TechFuse να έχει μια διακριτή εκπαιδευτική διάσταση. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι θέσεις στα σεμινάρια εξαντλήθηκαν από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσής τους…

Είδα σημαντικούς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, όπως, ας πούμε, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Τι σηματοδοτεί η παρουσία τους στο συνέδριο;

Σε αυτά να προσθέσουμε ότι έχουμε και σημαντικούς διεθνείς ομιλητές, όπως η Erica Bol από το ευρωπαϊκό Κοινό Κέντρο Ερευνών που έχει έδρα στις Βρυξέλλες και ο Abhishek Chatterjee, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Tookitaki» που θα ταξιδέψει από τη Σιγκαπούρη για να μιλήσει για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος. Το επίπεδο των ομιλητών, εγχώριων και διεθνών, από τη μία επιβεβαιώνει την αυξανόμενη δυναμική του οικοσυστήματος των Ιωαννίνων, από την άλλη δείχνει ότι αναγνωρίζεται εξ αρχής μια νέα πρωτοβουλία στην Περιφέρεια.

Συζητάμε συχνά πια το ενδεχόμενο η πόλη μας να μετατραπεί σε πόλο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Προφανώς θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Το ζήτημα είναι υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί; Γιατί χρειάζονται, ας πούμε, υποδομές…

Σήμερα τα Γιάννενα, με το διαθέσιμο «ταλέντο» στην αγορά εργασίας, την εξωστρεφή δραστηριότητα των γιαννιώτικων εταιρειών τεχνολογίας, την άφιξη διεθνών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τον ερχομό μεγάλων πολυεθνικών, έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να καταστούν ένας βαλκανικός κόμβος καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Σε επίπεδο υποδομών, η βελτίωση της οδικής σύνδεσης με Θεσσαλονίκη και Αθήνα, λειτούργησε καταλυτικά για την ανάπτυξη της πόλης. Τα επόμενα βήματα είναι η προσθήκη αεροπορικών συνδέσεων, αφού υπάρχει σαφής ζήτηση για ταξίδια προς την κεντρική Ευρώπη, και η γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας. 

Σε περίπτωση που τα καταφέρουμε και γίνουμε όντως πόλος καινοτομίας, τι θα αλλάξει για τα Γιάννενα, την ευρύτερη περιοχή και για εμάς τους ίδιους;

Τα Γιάννενα και η Ήπειρος παραδοσιακά ανέπτυξαν το βασικότερο κομμάτι της οικονομίας τους στη βιομηχανία τροφίμων, αξιοποιώντας το πλούσιο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο του τόπου. Τώρα, με την εξέλιξη του οικοσυστήματος, δημιουργείται ακόμη ένας συμπληρωματικός οικονομικός πυλώνας, που έχει πολλαπλασιαστική αξία. Πρώτον, ενισχύει την τοπική οικονομία και προσφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα είτε θα έφευγαν στο εξωτερικό είτε θα δούλευαν με ωριαία απασχόληση σε φροντιστήρια. Δεύτερον, επαναπατρίζει Έλληνες του εξωτερικού που είχαν φύγει την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, άρα τα Γιάννενα γίνονται ξανά ελκυστικά για όσους κατάγονται από εδώ. Έτσι, η τοπική κοινωνία μπολιάζεται με δραστήριους ανθρώπους που φέρνουν ως προίκα διαφορετικές εμπειρίες. Τρίτον, και τελευταίο, η παραγωγή καινοτομίας, αν ενσωματωθεί στη λειτουργία της πόλης και της Περιφέρειας, θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες καθημερινής διαβίωσης και θα υποστηρίξει το τοπικό φυσικό οικοσύστημα.

Όσο μεγαλώνει το οικοσύστημα, τόσο θα είναι εμφανείς οι παραπάνω διαστάσεις. Το σίγουρο είναι ότι τα Γιάννενα μπορούν να εξελιχθούν σε μια πόλη - πρότυπο με ψυχικά υγιείς ανθρώπους, όπου οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον και θα έχουν χρόνο για να κάνουν όσα τους αρέσουν, αντί να ξοδεύουν τη ζωή τους σε υπερωρίες. 

Σ’ αυτή όλη την προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος με τεχνολογίες αιχμής, την εξέλιξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τι ρόλο θα παίξει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;

Αναμφίβολα, το Πανεπιστήμιο είναι ο βασικός «αιμοδοτής» της αγοράς εργασίας που διαμορφώνεται στον τομέα της υψηλής  τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, ένας κύριος ρόλος που επιτελεί είναι η ανάπτυξη του «ταλέντου» και η διοχέτευσή του στις εταιρείες. Από κει και πέρα, είναι σημαντικό να στραφεί ακόμη περισσότερο στην καλλιέργεια της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και στην υποστήριξη τεχνοβλαστών. Οι εταιρείες που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από το Πανεπιστήμιο είναι δυσανάλογες με τη σπουδαία ερευνητική δουλειά που γίνεται. 

Στην ατζέντα του συνεδρίου υπάρχει και η σχέση της τεχνολογίας με τον πολιτισμό, ενώ στο πλαίσιό του θα γίνουν και δράσεις για την ενίσχυση του πολιτισμού στα Γιάννενα και την Ήπειρο. Μιλήστε μου λίγο γι’ αυτό…

Εξ αρχής το TechFuse θέλαμε να βάλει μπροστά τη διάσταση του πολιτισμού, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό για τη συνοχή και την εξέλιξη της κάθε κοινωνίας. Εκτός λοιπόν από τη συνεργασία με την UNESCO, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το MOMus, στην παραγωγή περιεχομένου, έχουμε σχεδιάσει μαζί με την γκαλερί «3Portes» και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια κοινωνική δράση. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, στη θεματική ομιλία για το μέλλον, θα συμμετέχουν τοπικοί καλλιτέχνες για να εμπνευστούν. Ύστερα, θα δημιουργήσουν έργα που μέσω της γκαλερί θα τα διαθέσουν ως υποτροφία σε έναν καλλιτέχνη της περιοχής.

Πόσο σημαντικό είναι για τα Γιάννενα να φιλοξενούν συνέδρια κλίμακας ανάλογης με το TechFuse;

Τα Γιάννενα έχουν παράδοση στα συνέδρια μεγάλης κλίμακας, κυρίως ιατρικού και φαρμακευτικού χαρακτήρα. Το TechFuse από την άλλη, με την υβριδική μορφή του, δίνει την ευκαιρία στο οικοσύστημα να εκφράσει τη δυναμική του, ενδυναμώνει την καλλιτεχνική δραστηριότητα και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ρεύμα επισκεπτών στην πόλη, από το εξωτερικό και το εσωτερικό, σε μια υποτονική τουριστική περίοδο. Αν και είναι η πρώτη χρονιά, εκτιμώ ότι το αποτύπωμά του στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ηπείρου θα είναι μετρήσιμο από του χρόνου. Και λέω της Ηπείρου, διότι του χρόνου το συνέδριο στην πλήρη ανάπτυξή του θα είναι τρεις ημέρες και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει δράσεις και στις άλλες πόλεις της Περιφέρειας. 

* * * 

Ανοίγει η αυλαία του συνεδρίου TechFuse

Σήμερα, Παρασκευή, ώρα 6 μ.μ. θα γίνει η επίσημη έναρξη του διήμερου συνεδρίου TechFuse στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα,  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, τοπικοί βουλευτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ο Country Manager της IBM, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο κάτοχος της έδρας UNESCO για την έρευνα του μέλλοντος. Τις συζητήσεις θα συντονίσουν οι Γιάννης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος – συνιδρυτής της Κοινότητας C.ioannina, Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος Συνετ/κής Τράπεζας Ηπείρου, Έλσα Εξάρχου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχειακής επιχείρησης στο Πάπιγκο, Ηρακλής Παπαθεοδώρου, Digital & Innovator coordinator Ωνάσειου Ιδρύματος και Τάσος Κούτλας, συνιδρυτής Κοινότητας C.ioannina.

Αύριο, Σάββατο το πρόγραμμα του συνεδρίου θα ξεκινήσει στις 13.45 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις από ομιλητές όπως ο Αbishek Chatterjee, Διευθύνων Σύμβουλος της Tookitaki από τη Σιγκαπούρη, ο Γιάννης Κικίδης, Υπεύθυνος Παγκόσμιου οικοσυστήματος της Renesas και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Think SIlicon.