Πέντε δρομολόγια από την Σκανδιναβία…

Και διεθνείς πτήσεις τσάρτερ στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων

ΣΤ. ΣΙΟΥΤΗΣ: Επιλέγεται από ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα

Εκκρεμεί ακόμη η σύνδεση με το Ηράκλειο

AERODROMIO IOANNINON AEROPLANA

 Σε εγρήγορση θα πρέπει να βρίσκονται τοπικοί φορείς και επαγγελματίες τουρισμού στην περιοχή μας, η οποία μετά τα δυο τριήμερα του Μαρτίου, σειρά αυτή την περίοδο έχουν πάρει οι σχολικές εκδρομές! 

Ακολουθούν οι ημέρες του Πάσχα που και πάλι αναμένεται να βρεθεί στο Νομό Ιωαννίνων πλήθος επισκεπτών και αποδήμων, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσουν και οι πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό προς το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. 

Όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί μέσα από τις στήλες του «Π.Λ.», ο τουρισμός στην περιοχή μας κερδίζει συνεχώς έδαφος, όμως χρειάζεται μια πιο… επιθετική προβολή και προετοιμασία, προκειμένου τα οφέλη να είναι μεγαλύτερα για την τοπική οικονομία. 

Ο ρόλος του Αεροδρομίου…

Εκτός από τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους (Εγνατία – Ιόνια), σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, μπορεί να παίξει το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, παρά τα προσκόμματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η αεροπορική σύνδεση Ιωάννινα - Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ευτυχώς στο… παραπέντε αποφεύχθηκε η παύση της πρωινής πτήσης της Aegean προς Αθήνα, μετά τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων που προκάλεσε η πρόθεση της εταιρίας. Τελικά το καλοκαίρι η πρωινή πτήση θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, με αναχώρηση από την Αθήνα στις οκτώ παρά πέντε το πρωί και αναχώρηση από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων στις δέκα παρά είκοσι.

Τις ίδιες μέρες θα γίνεται και μία βραδινή πτήση, ενώ τα Σαββατοκύριακα οι πτήσεις θα γίνονται το μεσημέρι και το βράδυ.

«Ανοίγει φτερά»…

Πάντως, την ικανοποίησή του για τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ που έχουν ήδη ανακοινωθεί εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρ. Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης τονίζοντας ότι το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων «ανοίγει τα φτερά του ανοίγει και αυτή την τουριστική περίοδο».

Το ενδιαφέρον του τουριστικού κολοσσού Apollo παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια και έτσι, από τις 17 Μαΐου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, τα Γιάννενα θα συνδέονται απευθείας με τη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ, την Κοπεγχάγη, το Μπιλούντ αλλά και με το Όσλο που πέρυσι δεν υπήρχε.

«Με το καλοκαίρι και την υψηλή σεζόν να απέχουν λίγο ακόμα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν κι άλλες συνδέσεις, με δεδομένο πως το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων κερδίζει σε αναγνωρισιμότητα λόγω της τοποθεσίας του, των εγκαταστάσεών του, της δυνατότητας ανεφοδιασμού και των χαμηλών φόρων. Οι παραπάνω λόγοι - και κυρίως η δυνατότητα ανεφοδιασμού - είναι που το κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλές και για ιδιωτικές πτήσεις. Οι αφίξεις ιδιωτικών αεροσκαφών ήταν αυξημένες τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να αυξηθούν κατά τη θερινή περίοδο, καθώς το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων επιλέγεται όλο και συχνότερα ως σημείο ανεφοδιασμού και παραμονής στον προορισμό από ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που ταξιδεύουν από και προς ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες», τονίζει ο Στ. Σιούτης.

Παράλληλα, κάνει και ειδική αναφορά στην ευνοϊκή τοποθεσία του αεροδρομίου, το οποίο βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωγραφικό σημείο της χώρας, στη συμβολή τριών διεθνών οδικών αξόνων και στην «καρδιά» της ραγδαία ανερχόμενης ενδοχώρας της Ηπείρου. 

Οι πτήσεις τσάρτερ

Οι προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ με βάσει τις τοπικές ώρες του εκάστοτε αεροδρομίου είναι οι εξής:

• Στοκχόλμη - Ιωάννινα - Γκέτεμποργκ - Ιωάννινα - Στοκχόλμη (κυκλικό δρομολόγιο)

Κάθε Παρασκευή από 17 Μαΐου έως 27 Σεπτεμβρίου (από Στοκχόλμη αεροδρόμιο Αρλάντα ARN)

GOT-IOA: SK7955: 06:10-10:20

IOA-ARN: SK7924: 11:20-13:40

ARN-IOA: SK7923: 15:15-19:40

IOA-GOT: SK7956: 20:40-22:50

• Κοπεγχάγη - Ιωάννινα - Κοπεγχάγη 

Κάθε Δευτέρα από 20 Μαΐου έως 14 Οκτωβρίου

CPH-IOA: SK7743: 17:20 - 21:20

IOA-CPH: SK7744: 22:20 - 00:15

• Μπιλούντ - Ιωάννινα - Μπιλούντ 

Κάθε Δευτέρα από 20 Μαΐου έως 14 Οκτωβρίου

BLL-IOA: RC7142: 15:10 - 19:15

IOA-BLL: RC7143: 20:15 - 22:20

• Όσλο - Ιωάννινα - Όσλο

Κάθε Δευτέρα από 20 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου

OSL-IOA: SK7325: 10:15 - 14:45

IOA-OSL: SK7326: 15:45 - 18:10 

Όλες οι πτήσεις θα εκτελούνται με αεροσκάφη Airbus A320Neo