Η Ήπειρος καταγράφει πρωτιά στην εθελοντική αιμοδοσία!

- Δεύτερη πανελλαδικά όσον αφορά στη συλλογή μονάδων αίματος με βάση στοιχεία του ΕΚΕΑ

•Το «Χατζηκώστα» στα Νοσοκομεία με τις καλύτερες επιδόσεις…

AIMODOSIA XERI

• Η προσφορά αίματος για τις ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως, για παράδειγμα, οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, αλλά και ογκολογικοί ασθενείς, αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορεί να κάνει σήμερα κάποιος. 

Στον συγκεκριμένο τομέα τα πράγματα βελτιώνονται τελευταία, με την εθελοντική αιμοδοσία γενικά στη χώρα μας αλλά και ειδικότερα στην Ήπειρο και τα Γιάννενα να ακολουθεί ανοδική πορεία, σημάδι ότι αυξάνει η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με βάση τα οποία η Περιφέρεια Ηπείρου καταλαμβάνει την δεύτερη θέση πανελλαδικά στη συλλογή μονάδων αίματος ανά 1.000 κατοίκους. Από τα Νοσοκομεία ξεχωρίζει για τις επιδόσεις του το «Χατζηκώστα».

Θετικά μηνύματα

Θετικά  είναι τα μηνύματα από την εθελοντική αιμοδοσία για το 2023, καθώς καταγράφηκε σημαντική αυξητική τάση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των εισαγόμενων ποσοτήτων από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Ωστόσο, το ΕΚΕΑ σπεύδει να επισημάνει ότι, παρά το γεγονός πως το 2023 συγκεντρώθηκαν 13.630 μονάδες αίματος περισσότερες από το 2022 και η εικόνα είναι ευοίωνη, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης για το 2024 και, γι’ αυτό χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο.

Δεύτερη Περιφέρεια

Η συνολική συγκέντρωση αίματος στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα σε 52,56 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους από 50,7 μονάδες παλιότερα. Την πρώτη θέση στη συλλογή εθελοντικού αίματος κατέχει η Κρήτη με 45,06 μονάδες και ακολουθεί η Περιφέρεια Ηπείρου με 38,38 μονάδες. Έπονται η Κεντρική Μακεδονία με 38,1, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 37,87 μονάδες, το συνολικό της Ελλάδας που είναι στις 36,15 μονάδες και η Περιφέρεια Αττικής με 35,62 μονάδες. Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης ανέρχεται στις 34,80 μονάδες και ακολουθούν οι Περιφέρειες Βορ. Αιγαίου με 33,30, Δυτ. Ελλάδος με 33,27 μονάδες, Δυτ. Μακεδονίας με 29,78, Πελοποννήσου με 28,67, Θεσσαλίας με 28,60 και Στερεάς Ελλάδος με 23,16 μονάδες.

Τα Νοσοκομεία

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας μας συμβάλλουν και προσπαθούν για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος. Αυτό ισχύει και για τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, τα οποία κατά διαστήματα κάνουν έκκληση σε αιμοδότες να προσέλθουν και να αιμοδοτήσουν για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Με κριτήριο τον αριθμό των μονάδων αίματος που συλλέγουν, πρώτα σε επίδοση είναι το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Αθήνας και ακολουθούν το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ, το Νοσοκομείο της Νίκαιας και το Ιπποκράτειο Αθηνών. Είναι λογικό τα συγκεκριμένα ιδρύματα να ξεχωρίζουν λόγω και του μεγέθους τους. 

Όσον αφορά πάλι στο ποσοστό του εθελοντικού αίματος που συλλέγουν, εδώ στα είκοσι Νοσοκομεία με τις καλύτερες επιδόσεις φιγουράρει και ένα της Ηπείρου. Πρόκειται για το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» που βρίσκεται στη δωδέκατη θέση με ποσοστό 79,48%. Πρώτο είναι το Νοσοκομείο της Άμφισσας και ακολουθούν το «Ελπίς», η «Αγία Σοφία», το «Αμαλία Φλέμιγκ» και το Ν.Ε.Ε.Σ.. Σημειώνεται πως 41 Νοσοκομεία της Ελλάδος έχουν ποσοστό Εθελοντικού Αίματος πάνω από τον μέσο όρο της χώρας (68,77%).

Υπόδειγμα η Κέρκυρα

Αιμοδοτικό παράδειγμα προς μίμηση είναι το νησί της Κέρκυρας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στις επιδόσεις της οποίας οφείλεται αποκλειστικά η καλή εικόνα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα συλλέχθηκαν πέρυσι 121,76 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους, συνολικά 50,87 μονάδες εθελοντικού αίματος ανά 1.000 κατοίκους, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της χώρας. Το δε ποσοστό του εθελοντικού αίματος ανήλθε σε 71,67% για το 2023.

 Σε σταθερό σημείο

Στην καλή γενικά εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή μας όσον αφορά στην εθελοντική αιμοδοσία συμβάλλει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η διοργάνωση διήμερων αιμοδοσιών από το Παράρτημα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την ανοιχτή εθελοντική ομάδα των Paguristas και το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. Οι αιμοδοσίες γίνονται με τη συνδρομή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και κάθε φορά συλλέγονται αρκετές φιάλες αίματος. 

Τελευταία, μάλιστα, οι αιμοδοσίες γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη, σε Κέντρο Αιμοδοσίας που στεγάζεται μόνιμα πια σε αίθουσα η οποία έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ιωαννιτών στο κέντρο της πόλης μας (Αβέρωφ 6). Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια συλλογής αίματος για τις ανάγκες των δύο Νοσοκομείων των Ιωαννίνων.