Έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα

Ξετυλίγεται τελικά το… κουβάρι με τις τηλεφωνικές απάτες στα Γιάννενα

Συνελήφθη 51χρονη ως μέλος σπείρας η οποία δρούσε μεθοδικά αποσπώντας χρήματα από ηλικιωμένους

• Επιπτώσεις και στην υγεία τους από το σοκ μίας δυσάρεστης «είδησης» • Στα ίχνη και των άλλων μελών η Ασφάλεια

APATH HLIKIOMENH THLEFONO

• Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει από την αρχή της χρονιάς οι τηλεφωνικές απάτες στην Ήπειρο με θύματα ηλικιωμένους κυρίως πολίτες, από τους οποίους οι επιτήδειοι κατάφεραν σε κάποιες περιπτώσεις να αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά. 

Ειδικά στα Γιάννενα είναι πολλές οι απόπειρες εξαπάτησης το τελευταίο διάστημα, με την απώλεια χρημάτων να μην είναι η μοναδική συνέπεια για τα ανύποπτα θύματα, καθώς το σοκ μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για την υγεία, ειδικά των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Κάτι που έχει ήδη συμβεί! Όσον αφορά στην περιοχή μας, οι απάτες προέρχονταν, όπως όλα δείχνουν, από σπείρα, η οποία δρούσε οργανωμένα και μεθοδικά. Ωστόσο, η Ασφάλεια κατάφερε να συλλάβει μία γυναίκα μέλος της και βρίσκεται ήδη στα ίχνη και των συνεργατών της. Η συμμορία είχε καταφέρει να μαζέψει «λεία» που ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ!

Δεκάδες απόπειρες

Δεκάδες πολίτες και στα Γιάννενα, άνθρωποι μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας, έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα τηλεφώνημα με βάση το οποίο ο γιος, η κόρη ή κάποιος εγγονός ή εγγονή τους δήθεν τραυματίστηκε σε τροχαίο ή άλλο ατύχημα και έχει ανάγκη άμεσης χειρουργικής επέμβασης και νοσηλείας.

Για του… λόγου το αληθές, μάλιστα, συνήθως ακούγονταν μέσω της ίδιας γραμμής και φωνές του «θύματος». Οι περισσότεροι, υποψιασμένοι από τα κατά καιρούς περιστατικά και την πληροφόρηση από τα Μέσα Ενημέρωσης, απλώς έκλεισαν το ακουστικό και το θέμα τελείωσε εδώ. Κάποιοι άλλοι όμως πίστεψαν όσα τους είπαν και έφτασαν να δώσουν τις οικονομίες τους που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν σημαντικά ποσά, για τις ανάγκες περίθαλψης του «τραυματισμένου συγγενικού τους προσώπου». Και κάπως έτσι, τις έχασαν για πάντα!

Το σοκ βλάπτει…

Η οικονομική απώλεια όμως δεν είναι η μόνη παράμετρος όσον αφορά στις τηλεφωνικές αυτές απάτες. Κι αυτό γιατί το ξαφνικό σοκ που προκαλούν οι επιτήδειοι σε ηλικιωμένους ανθρώπους με εύθραυστη υγεία μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας με πρόβλημα στην καρδιά να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ακούγοντας στα καλά καθούμενα ότι κινδύνεψε το παιδί του και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο. 

Αυτό συνέβη σε ηλικιωμένη κυρία από γειτονική περιοχή η οποία δέχθηκε ένα τέτοιο τηλεφώνημα. Της είπαν ότι η κόρη της είχε τροχαίο και νοσηλεύεται. Εκείνη δεν το πίστεψε και, κλείνοντας τη γραμμή, κάλεσε στο γραφείο της κόρης της για να βεβαιωθεί ότι ήταν καλά. Εκείνη όμως δεν ήταν εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Είχε βγει έξω, με την άτυχη μητέρα να συνδυάζει το γεγονός αυτό με το τηλεφώνημα που είχε δεχθεί και να πείθεται ότι μάλλον κάτι της έχει συμβεί. Η απότομη ανησυχία της προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μία ημέρα αργότερα κατέληξε…

Σύλληψη στα Γιάννενα

Κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και απάτες κατ’ εξακολούθηση σχηματίστηκε σε βάρος μίας 51χρονης γυναίκας, τα στοιχεία της οποίας ταυτοποιήθηκαν από την Ασφάλεια Ιωαννίνων και συνελήφθη προχθές το μεσημέρι στα Γιάννενα. 

Όπως διαπιστώθηκε, η συλληφθείσα αποτελούσε μέλος σπείρας, στην οποία συμμετείχαν τρία ακόμη άτομα τουλάχιστον.  Η δράση τους, η οποία ξεκίνησε εδώ και ένα δίμηνο περίπου, από τις αρχές Φεβρουαρίου, ήταν καλά σχεδιασμένη και απέδιδε… καρπούς!  

Οργανωμένη δράση

Συγκεκριμένα, μέλος της σπείρας πραγματοποιούσε αιφνιδιαστικές κλήσεις ηλικιωμένα κυρίως άτομα στα Γιάννενα και παριστάνοντας τον νοσοκομειακό γιατρό, ανέθετε σε άλλο μέλος (άνδρα ή γυναίκα, κατά περίπτωση) να παριστάνει στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως το παιδί τους, που εκλιπαρούσε για οικονομική βοήθεια προκειμένου δήθεν να χειρουργηθεί, λόγω υποτιθέμενου σοβαρού τροχαίου ατυχήματος που είχε υποστεί.  

Μεγάλη η «λεία»

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Ασφάλειας, η συλληφθείσα γυναίκα είχε επιφορτιστεί με την αναζήτηση πληροφοριών περί της οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης των υποψήφιων θυμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα καλούσαν οι συνεργοί της, καθώς και με την παραλαβή των χρημάτων από το σπίτι τους, στην περίπτωση που κάποιοι από αυτούς πείθονταν να τα δώσουν προκειμένου να… χειρουργηθεί ή να νοσηλευτεί το «τραυματισμένο παιδί τους». Με την συγκεκριμένη μέθοδο η οργάνωση κατάφερε να εξαπατήσει συνολικά πέντε ηλικιωμένες γυναίκες, αποσπώντας ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό της τάξης των 105.650 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον δύο ακόμη, προσδοκώντας επιπλέον «λεία» ύψους 60.000 ευρώ. 

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκε το αυτοκίνητο της συλληφθείσας, ως μέσο διευκόλυνσης των πράξεών της καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο. Η δράστιδα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ συνεχίζεται η έρευνα της Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ταυτοποίηση των υπολοίπων μελών της σπείρας και τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες περιπτώσεις.