Δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα η αντιστροφή της φθίνουσας πορείας

Σχέδια ανάπτυξης για το Πωγώνι με βασικό εργαλείο το Interreg!

Προτάσεις προς χρηματοδότηση υπέβαλλε ο Δήμος Πωγωνίου με έμφαση σε ιστορία, πολιτισμό, πράσινες ενεργειακές υποδομές

ΣΤ. ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ (Αντιδήμαρχος): Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες…

GEFYRI POGONI

• Στο… ναδίρ έχει φτάσει πληθυσμιακά η παραμεθόριος περιοχή του Πωγωνίου, η οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με κίνδυνο πλήρους ερήμωσης! Κι αυτό παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που, με κατάλληλη ανάδειξη, θα μπορούσαν να της εξασφαλίσουν ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Εργαλεία χρηματοδότησης έργων και δράσεων, που θα βοηθήσουν να μπει τουλάχιστον φρένο στη φθίνουσα πορεία, υπάρχουν. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η αξιοποίησή τους για αναπτυξιακούς σκοπούς. 

Αυτό ακριβώς επιδιώκει ο ακριτικός Δήμος Πωγωνίου, ο οποίος συμμετέχει ως επικεφαλής ή απλός εταίρος σε συνολικά πέντε προτάσεις χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα - Αλβανία. Οι προτάσεις αφορούν κυρίως στον τομέα του ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού και σ’ αυτές συμμετέχουν φορείς και από τις δύο πλευρές των συνόρων. 

Αν οι προτάσεις πάρουν το «πράσινο φως», τότε ο Δήμος θα λάβει ένα ποσό άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα υλοποιήσει παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, όπως αναφέρει σχετικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στυλιανός Κουκουλάρης. 

Έμφαση στην ιστορία

Έμφαση στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής και της πολιτιστικής της κληρονομιάς επιδιώκει να δώσει ο Δήμος Πωγωνίου, ως επικεφαλής εταίρος σε πρόταση που υπέβαλλε στο Interreg «Greece – Albania 2021-2027». 

Η πρόταση έχει τίτλο «Ιστορικός τουρισμός, πολιτισμός και καινοτομία στην ελληνοαλβανική διασυνοριακή περιοχή: ο αντιφασιστικός αγώνας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» και όπως τονίζει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του, «αφορά στον πολιτιστικό τουρισμό, ξεκλειδώνοντας τις ζωντανές και συνήθως αποσιωπημένες ιστορίες που είναι ενσωματωμένες στον βαθύ ιστορικό ιστό της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Αλβανίας». 

Σ’ αυτήν συμμετέχουν ως εταίροι η Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία, ως γνωστόν, δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα με επίκεντρο την περιοχή της Βελλάς, η Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ηπείρου «Κοινό Κ.Αλ.Ο.»,  ο Δήμος Τεπελενίου της Αλβανίας και το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 1.6 εκατ. ευρώ και του Δήμου Πωγωνίου 400.000 ευρώ.

Και άλλες προτάσεις!

Πλην της ιστορίας, η ακριτική περιοχή έχει και άλλες δυνατότητες, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εκείνη αντιστρέφοντας τη σημερινή αρνητική πορεία. 

Ορισμένες από αυτές γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν μέσω τεσσάρων ακόμη προτάσεων προς το ίδιο διασυνοριακό πρόγραμμα, στις οποίες ο Δήμος Πωγωνίου συμμετέχει ως εταίρος. Η πρώτη αφορά σε «Συνέργειες για την  Ανάπτυξη Πράσινων Ενεργειακών Υποδομών» και έχει επικεφαλής εταίρο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια και Εξοικονόμησης (ΚΑΠΕ) και εταίρους το Ministry of Infrastructure and Energy Buildings της Αλβανίας. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της είναι 1.450.000 ευρώ με τον Δήμο Πωγωνίου να διεκδικεί ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ. 

Η δεύτερη πρόταση έχει τίτλο «Ενισχύοντας την Ανθεκτικότητα στις Καταστροφές: Διακρατική Πρωτοβουλία για την πρόληψη πυρκαγιών». Εδώ επικεφαλής εταίρος είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ως εταίροι συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Μετσόβου, Αργυροκάστρου και Δερόπολης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της είναι 1.3 εκατ. ευρώ με «μερίδιο» για τον  Δήμο Πωγωνίου  250.000 ευρώ. 

Στο επίκεντρο εξάλλου τίθεται και το θέμα του νερού μέσω της πρότασης για «Βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων ως  συνεπεία της συνετής διαχείρισης των αναγκών του τουρισμού, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των αστικών υδατικών προμηθειών σε ορεινές περιοχές». Επικεφαλής εταίρος σ’ αυτήν είναι ο Δήμος Φλώρινας και εταίροι το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και ο Δήμος Divjake της Αλβανίας. Ο συνολικός της προϋπολογισμός αγγίζει τα 1.1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 200.000 αφορούν τον  Δήμο Πωγωνίου. Τέλος, υπάρχει μία ακόμα πρόταση προς το Interreg με τίτλο «Περιφερειακή και τοπική κινητικότητα μέσω ενός καινοτόμου και βελτιστοποιημένου δικτύου διασυνοριακών φυσικών διαδρομών (Via Bike)». Εδώ επικεφαλής εταίρος έχει τεθεί το «Lead Partner: Center for Economic Development & International Relations» και ως εταίροι συμμετέχουν ο Δήμος Delvina, το ΧΑΝΘ και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο (Παράρτημα Θεσπρωτίας). Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.06 εκατ. ευρώ. Στον Δήμο Πωγωνίου αντιστοιχούν  207.816 ευρώ. 

Ο Στ. Κουκουλάρης

Η ανάπτυξη της περιοχής παραμένει κεντρικός στόχος του Δήμου Πωγωνίου, αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στυλιανός Κουκουλάρης. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο καταθέτοντας εμπεριστατωμένες και ουσιαστικές προτάσεις που θα συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη του Πωγωνίου. Το Interreg είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα που μπορεί ωστόσο να προσφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία νέων συνθηκών. Με βασικό γνώμονα την εδαφική συνεργασία και τις ανάγκες της περιοχής καταλήξαμε σε μία σειρά προτάσεων διασυνοριακών έργων και δράσεων με αναπτυξιακό προσανατολισμό κι αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της αξιολόγησης».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουκουλάρης, εκφράζει ευχαριστίες τόσο προς τους εταίρους των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Interreg όσο και προς το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Πωγωνίου για την άριστη συνεργασία.