Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Η Υγεία να παραμείνει έξω από κομματικά παιχνίδια!

Ι. ΤΣΙΜΑΡΗΣ (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ): Το ΕΣΥ γίγαντας με πήλινα πόδια…

Απεργούν στις 17 Απριλίου οι νοσοκομειακοί γιατροί

GIATROI EPEIGONTA

• Ένα νέο «μέτωπο» έχει ανοίξει για την Κυβέρνηση, στον χώρο της υγείας αυτή την φορά, καθώς χθες εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και ήδη εκφράζονται αντιδράσεις. 

Στο μεταξύ, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ) την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Απριλίου.

Το Νομοσχέδιο

Αντικείμενο του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων που κατατείνουν, ενδεικτικά:

- στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση η άσκηση ιδιωτικού έργου επιτρέπεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και αιτιολογημένη απόφαση εγκρίσεώς της από το αρμόδιο όργανο, εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται η εύρυθμη λειτουργία (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία) των νοσοκομείων.

- στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου.

-στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων.

- στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

- στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ.

- στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19.

- στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

- στην υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη κλινικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.

- στην πρόσβαση όλων των γυναικών, άνω των 45 ετών, σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού.

- στην υλοποίηση του συνόλου των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

- στην δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατ’ οίκον από τον ΕΟΔΥ.

- στην επικαιροποίηση του πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών.

- στην διαγραφή των μη εισπραχθέντων προστίμων ανεμβολίαστων κατά της COVID 19.

- στην δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατά της COVID 19 στα φαρμακεία. Μάλιστα για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό καθορίζεται αποζημίωση του φαρμακοποιού ποσού 5 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται.

Ο Ι. Τσίμαρης 

Απέναντι στο εν λόγω νομοσχέδιο στέκονται τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. «Το ΕΣΥ είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια» τόνισε ο βουλευτής Ιωαννίνων και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ι. Τσίμαρης, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την υφιστάμενη κατάσταση στο ΕΣΥ.

«Εισηγείστε την κατάργηση επί της ουσίας της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που αποτελεί την θεμελιώδη αρχή του» είπε ο κ. Τσίμαρης αναφορικά με το κύριο άρθρο του Νομοσχεδίου, τονίζοντας  ότι η «έξοδος» των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ως σύμβουλοι που σχετίζονται με τον τομέα υγείας, είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο αλλά και με το να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, τους κάνει να  χάνουν την πλήρη και αποκλειστική ιδιότητά τους.

Κατηγόρησε δε την Κυβέρνηση ότι εισηγείται ένα «υβριδικό σύστημα» με κύριο στοιχείο τον Ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί η αναζήτηση (και ανακατεύθυνση) των ασθενών στην ιδιωτική δαπάνη με την περαιτέρω αύξησή της σε μια χώρα που είναι δεύτερη σε άμεσες ιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη. 

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία ο Γιαννιώτης βουλευτής σχολίασε ότι είναι άλλο πράγμα η παροχή και άλλο η χρηματοδότηση, «σημασία έχει όχι το εάν θα θεσμοθετήσουμε απογευματινά χειρουργεία αλλά πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Με τί πλαίσιο και τί κανόνες, τόσο καιρό απαντάτε σε λάθος ερώτημα», σημείωσε, μεταξύ άλλων. 

Η ΕΙΝΗ

Όπως προαναφέρθηκε η ΕΙΝΗ συμμετέχει στην απεργία που εξαγγέλθηκε από την ΟΕΝΓΕ για τις 17 Απριλίου, ενώ θα πραγματοποιήσει την ίδια μέρα συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της «η Κυβέρνηση αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» μέχρι και 2.000 ευρώ στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής».