Αν και κατά τον Ν. Ταχιάο δεν υπάρχει προφανής λόγος…

Έκλεισαν τη σήραγγα στο Μαλακάσι για να κατευνάσουν τις ανησυχίες!

- Ομαδικά πυρά κατά Υπ. Υποδομών και Αλ. Καχριμάνη από παρατάξεις και κόμματα

- Ερώτηση στη Βουλή, συνάντηση Μπάρκα με ΤΕΕ Ηπείρου

SHRAGGA MALAKASI TAXIAOS

Κύμα σφοδρών αντιδράσεων συνεχίζουν να προκαλούν – και δικαιολογημένα -  οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη πριν μια εβδομάδα για την ασφάλεια τμημάτων της Εγνατίας Οδού. 

Αν εκ των υστέρων επιχείρησε να τις ανασκευάσει, κάνοντας λόγο για υπερβολές εν τη ρύμη του λόγου σε ιδιωτική συζήτηση (!) ρίχνοντας ταυτόχρονα το… ανάθεμα στους δημοσιογράφους, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει, δημιουργώντας ανησυχία στους οδηγούς που διέρχονται τον αυτοκινητόδρομο!

Με μεγάλη καθυστέρηση όμως αντέδρασε τόσο το Υπουργείο Υποδομών, όσο και η «Εγνατία Οδός ΑΕ», που μόλις χθες έκαναν γνωστό ότι για τις ανάγκες εκτέλεσης εργασιών ελέγχου κλείνει ο βόρειος κλάδος της Σήραγγας Μαλακασίου Α’ (με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα) έως και τις 19 Απριλίου. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται με παράκαμψη.

Αυτοψία Ταχιάου…

Είχε βέβαια προηγηθεί το απόγευμα της Πέμπτης η επιτόπια αυτοψία του Υφυπουργού Υποδομών Ν. Ταχιάου, αλλά και κλιμακίου στελεχών της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο και μηχανικών της εταιρίας. Στην… επιθεώρηση κάλεσαν και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν πανικό, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου με τη συμμετοχή της Δημάρχου, Μαρίας – Χριστίνας Αβέρωφ.

Όπως προκύπτει από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υποδομών επιθεώρηση έγινε στις δίδυμες σήραγγες με την ονομασία «Μαλακάσι Α» και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανηλίου, από το οποίο παρακολουθούνται οι σήραγγες της περιοχής. 

Αντιφατικές δηλώσεις 

Εύλογα ερωτηματικά όμως προκύπτουν και από τις δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι αποφασίστηκε το κλείσιμο της σήραγγας «μολονότι στον χρόνο που μεσολάβησε δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες που αποτέλεσαν το έναυσμα της κινητοποίησης…».

Μάλιστα ανέφερε ότι «από τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα πέραν όσων είναι  ήδη γνωστά και αφορούν στην εύλογη φθορά σήραγγας κατασκευασμένης την δεκαετία του ‘80. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής».

Βέβαια ο Ν. Ταχιάος σπεύδει να επισημάνει ότι «η βαριά συντήρηση και η ανάταξη γηρασκουσών και φθαρμένων υποδομών της Εγνατίας Οδού είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν συστηματικά και στη βάση των πλέον σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών από τον παραχωρησιούχο, με τον οποίον μόλις πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη η σχετική σύμβαση…».

 Όμως σαν να μην αρκούν οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της διαχειρίστριας εταιρίας για την εμπέδωση του αισθήματος αποφασίστηκε να κλείσει η σήραγγα, λόγω της  ανησυχίας που δημιουργήθηκε, ειδικά σε μία περίοδο που σχολεία  πραγματοποιούν εκδρομές προς μερικούς από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς προορισμούς της πατρίδας και  πολλοί συμπολίτες επίσης, προγραμματίζουν τις πασχαλινές διακοπές τους.

Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει την βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός. Και πρόσθεσε ότι «στο διάστημα που η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή, η κυκλοφορία θα διεξάγεται απρόσκοπτα προς όλες τις κατευθύνσεις με αμφιδρόμηση του νοτίου κλάδου, δηλαδή μέσω σήραγγας για την ασφάλεια της οποίας δεν υπάρχει καμία συζήτηση»!

Καταλήγοντας ο Ν. Ταχιάος επανέλαβε «ότι δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος που επιβάλλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα, ωστόσο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών, με ενσυναίσθηση, σοβαρότητα και τεχνοκρατική επάρκεια…».

Κύμα αντιδράσεων

- Αντιφατική χαρακτηρίζει η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση Ταχιάου να κλείσει η σήραγγα στο Μαλακάσι. Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει «η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντιφατική καθώς ενώ αρχικά υποστηρίζει ότι «δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής», στη συνέχεια την αιτιολογεί, «ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την επαναπόδοση ή όχι της σήραγγας σε κυκλοφορία».

Οι αντιφατικές δηλώσεις είναι συνεχείς, μιας και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, πήρε σχεδόν πίσω τις αρχικές του καταγγελίες για επικινδυνότητα της σήραγγας, «βαφτίζοντας» τη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής, ιδιωτική συζήτηση»!

Μάλιστα ο βουλευτής Πρέβεζας Κ. Μπάρκας με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το σοβαρό θέμα της σήραγγας στο Μαλακάσι, ζήτησε και θα συναντηθεί μεθαύριο, Δευτέρα με τη Δ.Ε του ΤΕΕ Ηπείρου.

- Αιχμηρή ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στην οποία μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι  «οι σήραγγες δεν κλείνουν για λόγους ενσυναίσθησης τους οποίους επικαλείται ο υφυπουργός αλλά μόνον όταν τίθεται θέμα προδιαγραφών ασφαλείας».

- Αντιφάσεις χωρίς απαντήσεις για την ασφάλεια των μετακινήσεων στην Εγνατία Οδό βλέπει και η «Νέα Αριστερά», η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η ανακοίνωση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου για διακοπή κυκλοφορίας σε σήραγγα στο Μαλακάσι ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικούς με το αντιφατικό επιχείρημα ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών, αλλά και «ότι δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος που επιβάλλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα», εντείνει την ανησυχία μας.

- Κάλυψη στον Περιφερειάρχη Ηπείρου από το Υπουργείο Υποδομών «βλέπει» η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και παράλληλα καλεί τον Αλ. Καχριμάνη «να καταθέσει τα στοιχεία που τον οδήγησαν να θέσει ζήτημα ασφαλείας, στοιχεία που απέφυγε να ζητήσει και να καταθέσει και το υπουργείο, εκτός κι αν δεν υπάρχουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Μεταξύ άλλων, αναρωτιέται «Γιατί περίμενε 8 ημέρες το υπουργείο υποδομών απλά για να «περιέλθουν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία» και δεν προέβη άμεσα είτε σε διάψευση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, είτε σε πραγματογνωμοσύνη όπως αυτή που εξήγγειλε ότι θα κάνει»;