Να και κάτι θετικό από τα λεχθέντα του Αλ. Καχριμάνη…

Ο θόρυβος για τη σήραγγα στο Μαλακάσι ευκαιρία για ελέγχους στην Εγνατία Οδό!

Επίσκεψη του Υφυπ. Υποδομών και… δηλώσεις επί δηλώσεων για όλα τα οδικά έργα στην Ήπειρο

MALAKASI SHRAGGA TAXIAOS 22 4 24

• Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από τις προ δεκαημέρου δηλώσεις Αλ. Καχριμάνη για την ασφάλεια της σήραγγας Μαλακασίου στην Εγνατία Οδό, μπορεί από την μια να προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση σε ταξιδιώτες και Υπουργείο Υποδομών, ωστόσο θα πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι ο θόρυβος αυτός ήταν μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν έλεγχοι στον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας. Βέβαια, δεν θα έπρεπε να προηγηθούν οι άστοχες εκφράσεις του Περιφερειάρχη (ο οποίος επιμένει ότι ειπώθηκαν σε ιδιωτική συζήτηση!), για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε βασικές υποδομές, τις οποίες χρησιμοποιεί το κοινωνικό σύνολο.

Όπως ανακοίνωσε και η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» χθες, με καθυστέρηση τριών ημερών, η σήραγγα στο Μαλακάσι θα παραμείνει κλειστή για εργασίες συντήρησης επιφανειακών φθορών, έως και τη Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου.  

Κανένα στατικό πρόβλημα!

Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο στατικό πρόβλημα στη σήραγγα «Μαλακάσι Α» της Εγνατίας Οδού, όπως διαβεβαίωσε την Κυριακή από τα Γιάννενα ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε και πάλι στην περιοχή μας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο  Κων. Κουτσούκο. Οι άστοχες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη πριν από δυο εβδομάδες, ήταν η αφορμή για να προκληθεί μεγάλη ανησυχία στους χιλιάδες οδηγούς που διέρχονται την Εγνατία Οδό, να επέμβει ο εισαγγελέας, αλλά και να φτάσει το θέμα στη Βουλή. 

Μπορεί ο υφυπουργός να επιχείρησε να δικαιολογήσει με κάποιο τρόπο την όλη αναστάτωση, όμως έριξε το «καρφί» του προς τον Περιφερειάρχη, λέγοντας ότι  «από τον Καχριμάνη δεν γλιτώνεις, είτε με κανένα καψόνι σαν αυτό των δυο εβδομάδων, είτε αφορά τα έργα, τα οποία σχεδιάζει…»!

Παρόλα αυτά και πάλι ο Αλ. Καχριμάνης στις δηλώσεις του επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι πρόκειται για ιδιωτική συζήτηση! «Αν εγώ είπα μια κουβέντα παραπάνω, την είπα στην αγωνία μου να δείξω το πρόβλημα που υπάρχει, ότι, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, χρειάζεται βαριά συντήρηση. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω […] Έτυχε και πέρναγα και επειδή ήξερα την προϊστορία όταν την είδα σαρακογαφωμενη, μπήκε μέσα στο μυαλό μου αυτό το πρόβλημα. […]  Δεν είχα σκοπό να δημιουργήσω ένα τεράστιο θέμα, που δημιουργήθηκε στη συνέχεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

Και συμπλήρωσε ότι η θέση του για τα διόδια είναι ότι «όποιος κάνει χρήση του δρόμου, πρέπει να πληρώνει»!

 Προβλήματα αποφλοιώσεων

Κατά την ενημέρωση πάντως ο υφυπουργός έκανε λόγο για κάποια προβλήματα, όχι όμως έτσι όπως παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Σύμφωνα με τον Ν. Ταχιάο παρατηρήθηκαν προβλήματα αποφλοιώσεων λόγω των νερών τα οποία δεν στράγγιζαν καλά, όπως εισέρχονταν μέσα στην σήραγγα, αλλά και λόγω του αποχιονισμού που το αλάτι πήγαινε στα χαμηλά τμήματα της σήραγγας και δημιουργούσε ένα έντονο φαινόμενο αποφλοίωσης. «Αυτό απέχει πολύ από το να πει κανείς ότι η σήραγγα πέφτει. Η σήραγγα στατικά δεν έχει κανένα μα κανένα πρόβλημα», τόνισε ο υφυπουργός και το επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Μίλησε για κάποια σημειακά προβλήματα, αποφασίστηκε το κλείσιμο και η εκτροπή της κυκλοφορίας, προκειμένου να γίνει μια επιθεώρηση από εμπειρογνώμονες που ξέρουν τα έργα της Εγνατίας Οδού και οι οποίοι κατέληξαν στον ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει θέμα στατικότητας! Σύμφωνα με τον υφυπουργό οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην Μ. Εβδομάδα. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η λειτουργία της Εγνατίας απρόσκοπτα, είμαστε σε μια περίοδο που γίνονται πολλές σχολικές εκδρομές, ο κόσμος ετοιμάζεται για τις διακοπές του Πάσχα, κατά συνέπεια έπρεπε να μπορεί να κινηθεί στον άξονα Ανατολή - Δύση χωρίς να αισθάνεται την παραμικρή ανασφάλεια», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Ν. Ταχιαός. Και αναφερόμενος στον Αλ. Καχριμάνη, παραδέχθηκε ότι από πλευράς του υπήρξε μια υπερβολή στην παρουσίαση του προβλήματος.

Ζητούμενο η ασφάλεια!

Παράλληλα, με αφορμή το γεγονός αυτό, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στις μέρες που ζούμε, ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη «το να βγει ένας υπουργός και να πει ότι είναι ασφαλής απολύτως η διέλευση από μια σήραγγα της Εγνατίας ή οτιδήποτε άλλο, είναι κάτι που από μόνο του δεν πείθει, χρειάζεται πάντα η γνώμη των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, για να τους πείσουμε ότι δουλεύουμε για την ασφάλειά τους… Και γι’ αυτό επιλέξαμε να κλείσει η σήραγγα, να γίνουν αυτές οι μικρές παρεμβάσεις», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι «όλες οι σήραγγες της Εγνατίας Οδού πλέον μετά την παραχώρηση, θα ελεγχθούν και θα ακολουθήσει η πολύ βαριά συντήρηση του συνόλου της Οδού, όπως προκύπτει από την σύμβαση παραχώρησης».

Ο κόμβος στο Δρίσκο

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην Περιφέρεια ο Αλ. Καχριμάνης έθεσε στη διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και το ζήτημα κατασκευής του ημιτελούς κόμβου προς Δρίσκο μετά τη γέφυρα Μπαλντούμας, ώστε να εξυπηρετείται το Βόρειο τμήμα της Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε και δημόσια το αίτημά του για την κατασκευή του ημικόμβου αναφέροντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δώσει μια προμελέτη στην Εγνατία Οδό Α.Ε., υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια είναι διατιθεμένη να καλύψει το κόστος, με τον Υφυπουργό να παραπέμπει για τα επόμενα βήματα στην παραχωρησιούχο εταιρία. 

Όσον αφορά τα άλλα έργα υποδομών στην Ήπειρο, ο Υφυπουργός ανέφερε «τα συζητάμε συνέχεια με τον κ. Καχριμάνη. {…}. Τα συζητάμε σε μια δυναμική διαδικασία, φεύγω με ένα φάκελο σημαντικό, έχουμε επαφές και μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Υπουργείου, για να βρεθεί λύση για τη Δυτική πλευρά της Ηπείρου, όπως επίσης και για τη βόρεια παράκαμψη του Αμβρακικού, που και αυτό είναι ένα σημαντικό  έργο που πρέπει να προχωρήσει. Δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλουν την ωρίμανσή τους, δεν είναι εύκολη ιστορία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός για να προσθέσει: «Εκείνο που για μας είναι μεγάλη προτεραιότητα είναι το Γιάννενα- Κακαβιά. Είναι ένα έργο που είναι μπροστά μας που θα το συμβασιοποιήσουμε πολύ σύντομα…»