Πάνω από 500 κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση στην πόλη

Στα… κάγκελα οι ξενοδόχοι με αφορμή τα καταλύματα Airbnb στα Γιάννενα!

Με επιστολή τους προς τον Θ. Μπέγκα ζητούν την παρέμβασή του προς τα αρμόδια υπουργεία κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό

• Τι ισχύει σήμερα και ποια σενάρια εξετάζονται από την Κυβέρνηση

GIANNENA PANORAMIKH

• Ανοδική πορεία ακολουθούν τα τελευταία χρόνια τα Γιάννενα στον τουριστικό τομέα, καθώς αυξάνει κάθε χρόνο ο αριθμός των επισκεπτών στην πόλη και γενικότερα τον Νομό. Η αύξηση στους δείκτες έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση και του αριθμού των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. 

Μέσα μόνο σε μία διετία (2021 – 23) προστέθηκαν περίπου 1.100 νέες κλίνες στο δυναμικό της πόλης, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε κάτι παραπάνω από 4.800. Ωστόσο, οι επισκέπτες είναι πολλοί και ένα ποσοστό τους επιλέγει τη λύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα καταλύματα που προσφέρονται μέσω Airbnb να έχουν επίσης αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους ξενοδόχους, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα ζητούν να αιτηθεί από τα αρμόδια υπουργεία τη λήψη μέτρων. 

Μεγάλη η αύξηση

Ανεξέλεγκτα αυξάνει ο αριθμός των καταλυμάτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση στην πόλη των Ιωαννίνων σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρός της Σπύρος Σουρέλης. Όπως δε τονίζει ήδη έχει υπερβεί σε αριθμό τα 500 καταλύματα. Τα αποτελέσματα της κατάστασης αυτής είναι εμφανή, με τον κ. Σουρέλη να κάνει λόγο για τεράστια αύξηση στις τιμές των ενοικίων, μεγάλα προβλήματα στην εύρεση στέγης, ιδιαίτερα μάλιστα για ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως φοιτητές, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, αύξηση των απορριμμάτων και της εντεύθεν επιβάρυνσης των υπηρεσιών του Δήμου, αλλοίωση του χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών κ.λ.π..

Παίρνουν από την «πίτα»!

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που προσφέρονται προς ενοικίαση μέσω Airbnb λειτουργούν, όπως είναι φυσικό, ανταγωνιστικά έναντι των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου, τουλάχιστον σε επίπεδο τιμών, καθώς τα λειτουργικά τους έξοδα είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα που επιβαρύνουν τα οργανωμένα καταλύματα. Κάπως έτσι, παίρνουν ένα σημαντικό κομμάτι από την «πίτα» των επισκεπτών με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα τοπικά ξενοδοχεία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κάνει λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό που οι νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις μας υφίστανται από την ανωτέρω δραστηριότητα που λειτουργεί παντελώς ανεξέλεγκτα και τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας που σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται στα συγκεκριμένα καταλύματα».

«Να μπει περιορισμός…»

Στην επιστολή του προς τον Θ. Μπέγκα ο κ. Σουρέλης κάνει συγκεκριμένη πρόταση και αυτή δεν είναι άλλη από το να τεθούν περιορισμοί όσον αφορά στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση στα Γιάννενα.

Συγκεκριμένα, επικαλείται όσα αναφέρει η παράγραφος 8 του άρθρου 111 του ν.4446/2016 με βάση την οποία προβλέπονται τα ακόλουθα: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής: α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος. β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000€) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος».

Τονίζοντας πως εν προκειμένω συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των παραπάνω ρυθμίσεων, η Ένωση Ξενοδόχων καλεί τον Δήμαρχο να υποβάλει σχετικό αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε αυτά να προχωρήσουν στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα θέσει περιορισμούς στη διάθεση ακινήτων μέσω Airbnb. 

«Καίνε» τα ενοίκια

H επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων προς τον Δήμαρχο Ιωαννίνων αποτυπώνει μία πραγματικότητα για την πρωτεύουσα της Ηπείρου. Η θεαματική αύξηση τα τελευταία χρόνια των κατοικιών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση έχει συμβάλλει σε έναν βαθμό στην εκτίναξη των τιμών των ενοικίων αλλά ως ένα σημείο και στην αύξηση των τιμών πώλησης των ακινήτων.

Όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Λ.», ένα καλό διαμέρισμα 100 τ.μ. στο κέντρο νοικιάζεται αυτό το διάστημα έναντι 500 – 600 ευρώ, ενώ στις γκαρσονιέρες που έχουν πάντα μεγάλη ζήτηση, ειδικά από φοιτητές, το μέσο ενοίκιο είναι πλέον στα 330 – 350 ευρώ. Πρόκειται για τιμές σημαντικά αυξημένες σε σχέση με δύο – τρία χρόνια πριν.

Αύξηση στα ενοίκια αποτυπώνουν και στατιστικά στοιχεία της πλατφόρμας αναζήτησης «Spitogatos.gr», η οποία πάντως τα εξάγει με βάση τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες που αναρτούν αγγελίες και όχι την τελική ενοικίασή τους. Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση των ενοικίων στα Γιάννενα σε σχέση με πέρυσι  φτάνει σε ποσοστό το 4,1%. Το τετραγωνικό ανέβηκε στα 7,81 ευρώ από 7,50 ευρώ πέρυσι και οι συγκεκριμένες τιμές είναι οι ακριβότερες σε όλη την Ήπειρο. 

Eξετάζονται μέτρα

Το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης είναι πάντως πανελλαδικό και με στόχο την αντιμετώπισή του η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει ξανά το φάκελο των βραχυχρόνιων μισθώσεων το ερχόμενο φθινόπωρο προχωρώντας σε νέες παρεμβάσεις.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Newsbeast.gr», βρίσκονται διάφορα σενάρια για το καθεστώς των Airbnb.

Τα περισσότερα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι αυτά που ζητάει και η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, αρκεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να συμπεριλάβει και την περιοχή μας στη ρύθμιση, εφόσον αποφασίσει να εφαρμόσει όσα προβλέπει η παράγραφος 8 του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016. 

Πριν ληφθούν αποφάσεις, πάντως, θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση. 

Το σημερινό καθεστώς

Ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε ισχύ συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων και επιβαρύνονται πλέον με ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ 13%. Επίσης, σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», το οποίο κλιμακώνεται από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα. Παράλληλα, έχει τεθεί όριο 60 ημερών στη διάρκεια μιας μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια, ενώ στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών αυτό θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.