Η Δημοτική Αρχή Μπέγκα προτείνει:

Δήμος Ιωαννιτών και ΤΕΘΑ να αξιοποιήσουν από κοινού το στρατόπεδο Βελισσαρίου!

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή σύσκεψη στο Δημαρχείο, υπό τον Υφυπουργό Αθ. Κοντογεώργη…

STRATOPEDO BELISSARIOY

• Για την εκκίνηση της διαδικασίας παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ενημέρωσε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας, καταθέτοντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθεί από κοινού με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα λίγες μόλις μέρες μετά την σύσκεψη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, παρουσία του υφυπουργού Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Αθ. Κοντογεώργη. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό χθες ο Θ. Μπέγκας, ο ίδιος επεδίωξε να συμμετέχει ο Κων. Τασούλας σ’ αυτή την συζήτηση, γιατί όπως είπε, θεωρεί ότι «και εκ του μεγέθους του αξιώματός του θα βοηθήσει στην κατεύθυνση να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο μπορούμε, σε σχέση με το στρατόπεδο Βελισσαρίου». 

Ας σημειωθεί ότι για σήμερα, Πέμπτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Αθ. Κοντογιώργη, με αντικείμενο το στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Οι όροι παραχώρησης 

Ξεκινώντας χθες την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με βάση βέβαια την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και επισήμανε με έμφαση ότι όλα τα άλλα που κατά καιρούς έχουν ακουστεί, αφορούν μόνο προφορικές αναφορές, απευθυνόμενος ουσιαστικά και στις προφορικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περί παραχώρησης της συνολικής έκτασης του Στρατοπέδου.

Συνοπτικά, όπως τόνισε ο δήμαρχος, σήμερα ισχύουν οι εξής όροι εκ μέρους του ΤΕΘΑ για την παραχωρούμενη έκταση 335 στρ.:

- Ο Δήμος να εκπονήσει όλες τις μελέτες για την πολεοδόμηση

-Ο Δήμος με τη συνδρομή της Περιφέρειας να κατασκευάσει όλα τα έργα υποδομής.

- Ο Δήμος και η Περιφέρεια να κατασκευάσουν δύο κτίρια στο Πέραμα (συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ.).

-Αν βρει και παραχωρήσει ο Δήμος άλλη δημοτική πολεοδομημένη έκταση ίσης αξίας, να παραχωρηθούν επιπλέον 122 στρ. στο μπροστινό τμήμα.

- Κύριο ζητούμενο είναι το ποσοστό πολεοδόμησης (οικοπέδων) για νέα κτίρια του ΤΕΘΑ. Το ΤΕΘΑ ουσιαστικά ζητά να του ανήκει μετά την πολεοδόμηση το 52%, επί των 335 στρ., ενώ η υπηρεσία εισηγείται ότι με βάση τις παραπάνω υποχρεώσεις που ζητούνται από το Δήμο, μας συμφέρει να λάβουν μόλις το 13% - 15%.

Και ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι στο 48% επί των 335 στρεμμάτων γης, το οποίο σύμφωνα με τις απόψεις του ΤΕΘΑ θα πρέπει να παραχωρηθεί στο Δήμο, συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του 52% της επιφάνειας που θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας.

«Με απλά λόγια όλοι κοινόχρηστοι χώροι που θα γίνουν για το σύνολο της έκτασης να χωροθετηθούν στο 48% του Δήμου και το υπόλοιπο 52% να μείνει “καθαρό” προς εκμετάλλευση από το ΤΕΘΑ», τόνισε ο Θ. Μπέγκας και έκανε λόγο για ουτοπικό σενάριο που «θα μας οδηγήσει μόνο σε ασκήσεις επί χάρτου, αφού, πέραν όλων των άλλων, κανένας δεν μπορεί να μας πει που θα βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα υποδομής που ζητά το ΤΕΘΑ ως υποχρέωση του Δήμου».

Και κλείνοντας ανέφερε, ότι πάντα με βάση την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ Δήμου και ΤΕΘΑ, ποτέ μέχρι σήμερα δεν τέθηκε ζήτημα πλήρους παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου!

Από κοινού αξιοποίηση…

Με δεδομένο για τον Θ. Μπέγκα ότι το ΤΕΘΑ ως ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να παραχωρήσει στο σύνολό του το στρατόπεδο Βελισσαρίου, η σημερινή Δημοτική Αρχή προτείνει την από κοινού αξιοποίηση του συνόλου του στρατοπέδου, σχεδιάζοντας αποκλειστικά ο Δήμος τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να αξιοποιηθεί το σύνολο των 586 στρεμμάτων.

Αυτό έκανε γνωστό εξάλλου και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής με τους αρμόδιους υφυπουργούς Ι. Κεφαλογιάννη και Αθ. Κοντογεώργη.

Και κλείνοντας χθες την αρχική του τοποθέτηση σημείωσε: «Έχοντας ως προμετωπίδα το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου με βάση την συμμετοχή του στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το στρατόπεδο Βελισσαρίου, ώστε η νέα γειτονιά που θα δημιουργηθεί να αποτελέσει έναν νέο χώρο με υπερτοπικό χαρακτήρα για όλους τους κατοίκους του Δήμου, με την πολεοδόμηση που θα προταθεί να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της αστικής ανθεκτικότητας και να λειτουργεί ως παράδειγμα για την αναβάθμιση και της υπόλοιπης πόλης. Οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα πρέπει να στοχεύουν στο να  αναβαθμιστούν οι τρεις γειτνιάζουσες πολεοδομικές ενότητες (Βελισσάριο, Βρυσούλα, Βοτανικός), με την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων που να τις εξυπηρετούν, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα πρέπει να μπει και η πιθανότητα ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών».  

Οι παρατάξεις…

• Παίρνοντας τον λόγο ο πρ. δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή»,  στάθηκε στην πρωθυπουργική δέσμευση για την παραχώρηση του στρατοπέδου και η οποία όπως είπε κυριαρχεί έναντι όλων, ενώ πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συνδράμει στην προσπάθεια της Δημ. Αρχής. 

• Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατ. Καλογιάννη συμφωνεί με την παραχώρηση του 100% του στρατοπέδου, αρκεί όμως – όπως είπε – να υποβληθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση προς το ΤΕΘΑ. Επίσης συμφώνησε με την πρόταση Παπαγεωργίου για διαπαραταξιακή επιτροπή. 

• Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Ν. Γκόντας έκανε λόγο για μια «πονεμένη ιστορία», αφού όπως είπε «όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα», θυμίζοντας ότι επί δημαρχίας του είχε καταστεί εφικτή η παραχώρηση του 62% του στρατοπέδου στην πόλη. Και αναφερόμενος στο σήμερα ο ίδιος προκρίνει ως την καλύτερη λύση να λυθεί το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση, επικρίνοντας την γραφειοκρατική αντιμετώπιση του ΤΕΘΑ.

• Ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Πόλη» Π. Κολόκας χαρακτήρισε ως καλή είδηση την παραχώρηση του στρατοπέδου, σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να καταρτιστεί το πλάνο και οι προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης.

• Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» η Όλυ Τσουμάνη συμφωνεί με την παραχώρηση του συνόλου ή μέρους της έκτασης, αναφέροντας ότι θα συμβάλει στην διεκδίκηση. Έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος στην πόλη για τις κοινωνικές ανάγκες.