Η μεγάλη αποχή να προβληματίσει τον πολιτικό κόσμο

Και οι Ηπειρώτες αντί της κάλπης προτίμησαν να… πάνε παραλία!

Πολλοί εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους ψηφίζοντας κόμματα δεξιά της Ν.Δ.

EYROEKLOGES PSHFOFOROS KALPH

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στην Ήπειρο για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών… γύρισε την πλάτη στις ευρωεκλογές της Κυριακής κι έτσι οι προσπάθειες των πολιτικών αρχηγών, των υποψήφιων ευρωβουλευτών και των κομματικών στελεχών να πείσουν τον κόσμο να «αποτάξει» την αποχή έπεσαν στο…κενό!

Πέραν της αποχής, οι πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα στα παραδοσιακά μεγάλα πολιτικά κόμματα, καθώς στην Ήπειρο τόσο το κυβερνών κόμμα που διατήρησε την πρωτιά στους τέσσερις νομούς, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρησαν σημαντικές απώλειες των δυνάμεών τους. 

Ειδικά στη Νέα Δημοκρατία η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της δεν λειτούργησε ευεργετικά, μιας και ένα σημαντικό ποσοστό των «Νεοδημοκρατών» προτίμησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για κάποια ζητήματα στην κάλπη και να ψηφίσει κόμματα στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος (Ελληνική Λύση-ΝΙΚΗ-Φωνή Λογικής). 

Όπως αποδείχτηκε, οι φετινές εκλογές απέκτησαν έντονα τον χαρακτήρα της …χαλαρής ψήφου και για τους Ηπειρώτες, όχι μόνο επειδή προσήλθαν στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε 13 μήνες, αλλά και για το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές δεν τους συγκινούν το ίδιο με τις βουλευτικές ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ακόμη ένας λόγος που οδήγησε τους πολίτες να απέχουν από τις κάλπες της Κυριακής ήταν η απόδρασή τους στα παράλια της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, με τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι ιδανικές για… μια βουτιά!

Ρεκόρ αποχής στη Θεσπρωτία…

Εξαίρεση στον κανόνα με το ρεκόρ αποχής που καταγράφηκε πανελλλαδικά, δεν αποτέλεσε ούτε η Ήπειρος, μιας και τα ποσοστά της αποχής κυμάνθηκαν γύρω στο 60% στους τρεις Νομούς και στη Θεσπρωτία εκτοξεύθηκε στο 65,7%.

Στο Νομό Ιωαννίνων το ποσοστό της αποχής έφτασε το 57%, μιας και στις κάλπες προσήλθαν 69.502 πολίτες σε σύνολο 153.353 εγγρεγραμμένων. Στο Νομό Άρτας η αποχή ξεπέρασε το 56%, στο Νομό Πρέβεζας έφτασε το 60%, ενώ ρεκόρ αποχής από τις κάλπες καταγράφηκε στη Θεσπρωτία μιας και το 65,7% των εκλογέων δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2019 στα Γιάννενα το ποσοστό συμμετοχής που σημειώθηκε ήταν 58,47% και στις χτεσινές εκλογές η συμμετοχή ξεπέρασε μετά βίας το 43%, ωστόσο οι εκλογές που έγιναν το 2019 για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συνέπεσαν με τις αυτοδιοικητικές, οι οποίες ανέκαθεν μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κόσμου.  

«Χαστούκι» για Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

Ηχηρά μηνύματα έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου για το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στην Εκλογική Περιφέρεια Ιωαννίνων η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 27.91% των ψήφων έναντι του 38,71% στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, αλλά και του 32,73% των πρoηγούμενων ευρωεκλογών. 

Το κυβερνών κόμμα σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό στο Νομό την τελευταία δωδεκαετία, καταγράφοντας πτώση ακόμη και των ποσοστών που είχε στις εκλογές του 2015 όπου ήταν πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, καταποντίστηκε στο Νομό ο ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε ποσοστό 17,61% έναντι του 22,42% στις περσινές εθνικές εκλογές και του 29,54% των πρηγούμενων ευρωεκλογών. 

Ενισχυμένο σε σχέση με τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις βγήκε το ΠΑΣΟΚ που έλαβε ποσοστό 14,29% και μάλιστα αύξησε τη δύναμή του κατά μία μονάδα σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές εκλογές.

Από τα κόμματα που απέκτησαν δυναμική στις προχθεσινές κάλπες ήταν το ΚΚΕ που έλαβε στο Νομό ποσοστό 10,53% και διπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ και η Ελληνική Λύση ανέβασε σημαντικά  τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2019 (6,80% έναντι 2,62%). Κατά τα άλλα, αύξησε τη δύναμή του το κόμμα «ΝΙΚΗ» που έλαβε ποσοστό 3.93%, ενώ έφτασε το 3% η Νέα Αριστερά, με τη Φωνή Λογικής να λαμβάνει ποσοστό 2,51% και την Πλεύση Ελευθερίας 2,49%. Ακολούθησαν το ΜέΡΑ25 με 2,19% και οι «Πατριώτες» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου με 1,40%.

Στους υπόλοιπους Νομούς…

Πτώση κατέγραψε στο ποσοστό της σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία και στο Νομό Άρτας, καθώς έλαβε το 28,56% των ψήφων έναντι 33,23% το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε με 22,66%, σημειώνοντας μείωση του ποσοστού του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές αλλά κατέγραψε ένα από τα καλύτερα πανελλαδικά ποσοστά του. 

Αρκετά ανεβασμένο ήταν το ΠΑΣΟΚ με 14,03%, καταγράφοντας αύξηση του ποσοστού του κατά έξι μονάδες σε σχέση με το 2019. Στο 9,88 % «σκαρφάλωσε» το ΚΚΕ από το 5,20 % των πρηγούμενων ευρωεκλογών, ενώ εκτινάχθηκε το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης και στην Άρτα από το 1,70 % το 2019 σε 7,56% στις προχθεσινές εκλογές.

Τη δεύτερη θέση με ποσοστό 19,51 % κατέλαβε στη Θεσπρωτία το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη τρίτη θέση με 17,16 % με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώνει μείωση του ποσοστού του κατά δέκα μονάδες σε σχέση με το 2019. Την πρωτιά διατήρησε η Ν.Δ. με 29,58% έναντι 36,01%, ενώ το ΚΚΕ (7,27 %)  και η Ελληνική Λύση (6,78 %) βγήκαν στην τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Τέλος, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας το ποσοστό της Ν.Δ. ανήλθε στο 31,06% έναντι του 36,45% το 2019 αλλά ήταν αρκετά πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό που πήρε το κυβερνών κόμμα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερο κόμμα με 16,98% έναντι 28,79 % το 2019, ενώ το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 15,33% ανεβάζοντας κατά πέντε και πλέον μονάδες το ποσοστό του σε σχέση με το 2019. Το ΚΚΕ διπλασίασε το ποσοστό του (10,51 %), ενώ στο 6,94% κυμάνθηκε το πσοοστό της Ελληνικής Λύσης.

Οι πρωτιές στο Νομό Ιωαννίνων…

Τιμήθηκαν από τους συντοπίτες τους στο Νομό Ιωαννίνων οι Γιαννιώτες υποψήφιοι ευρωβουλευτές των κομμάτων. 

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιάννης Δεκόλης ήρθε τρίτος με 40.018  πίσω από τους Γιώργο Αυτιά (4.969) και Φρέντη Μπελέρη (4.709), στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος ήρθε ο Κώστας Αρβανίτης με 3.111 σταυρούς, δεύτερος ο Νίκος Φαραντούρης με 2.651, τρίτος ο Νίκος Παππάς με 2.455, ενώ οι Γιαννιώτες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν πέμπτο τον Θεσπρωτό Μάριο Κάτση με 1.712 ψήφους. Από το ΠΑΣΟΚ, πρώτος βγήκε στο Νομό ο Νίκος Παπανδρέου με 2.623 ψήφους, έναντι 2.391 του Γιάννη Μανιάτη και 2.170 του Θεσπρωτού Ανδρέα Σπυρόπουλου. 

Στο ΚΚΕ πρώτος στο Νομό βγήκε ο Γιαννιώτης εκπαιδευτικός Τάσος Τόκας με 2.913 ψήφους, από την Ελληνική Λύση ο Φράγκος Φραγκούλης με 1.103, από τη ΝΙΚΗ ο Νίκος Αναδιώτης με 524 σταυρούς, ενώ στη Νέα Αριστερά πρώτος ήρθε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (678) και λίγο πιο πίσω, ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος (620).

Πρώτος στη Θεσπρωτία από τη Ν.Δ. είναι ο Φρέντης Μπελέρης, από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάριος Κάτσης. 

Ο Γιώργος Αυτιάς κόβει το νήμα των «γαλάζιων» υποψηφίων στην Άρτα, στον ΣΥΡΙΖΑ  πρώτος ήρθε ο Μάριος Αθανασίο, ενώ πρώτη από το ΠΑΣΟΚ ήταν η Αρτινιά Αικατερίνη Ρίζου. 

Τέλος, στη Πρέβεζα πρώτος από τη Ν.Δ. ήρθε ο Γ. Αυτιάς, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Αρβανίτης και από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρ. Σπυρόπουλος. 

Πανηγυρίζουν στο ΚΚΕ Ιωαννίνων…

Σε πανηγυρικό τόνο ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωεκλογές πανελλαδικά αλλά και στο Νομό Ιωαννίνων όπου το κόμμα ξεπέρασε τους 7.000 σταυρούς. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι σύμφωνα με την Τοπική Οργάνωση τα ποσοστά και οι πρωτιές που κατέγραψε το ΚΚΕ στο Δήμο Ζίτσας, όπως στη δημοτική ενότητα Ζίτσας με ποσοστό πάνω από 30%, αλλά και στα μικρότερα ή/και μεγαλύτερα χωριά που ζουν βιομηχανικοί εργάτες, δίπλα ή κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων…

Ικανοποίηση στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ 

Την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα συγκράτησε τις δυνάμεις του και αναδείχθηκε δεύτερο πανελλαδικά!

Παράλληλα, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της «Νέας Αριστερά», σημειώνοντας ότι «οι ψηφοφόροι και του Νομού, όχι μόνο δεν επιβράβευσαν αλλά αντίθετα καταδίκασαν απερίφραστα το ψηφοδέλτιο των διασπαστών του Νοεμβρίου και δεν τους έδωσαν πολιτική νομιμοποίηση για τις 11 έδρες που στέρησαν από το κόμμα μας στο Κοινοβούλιο. Οφείλουν λοιπόν να παραδώσουν πίσω τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ».