Οι συνδυασμοί Δήμων και Περιφέρειας Ηπείρου

έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη

ΣΕ…ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΤΩΡΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ!

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τις εκλογές

• Ξεκίνησε ήδη  το «κυνήγι» του σταυρού

Επίσημη εκκίνηση χθες βράδυ από Αλεξ. Καχριμάνη,

ο οποίος παρουσίασε υποψήφιους και τα βασικά σημεία

του προγράμματός του

• Με την κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο την Κυριακή το βράδυ, από χθες οι συνδυασμοί σε Δήμους και στην Περιφέρεια της Ηπείρου  μπήκαν δυνατά στον προεκλογικό αγώνα, καθώς η αντίστροφη μέτρηση άρχισε πλέον.
Την εκκίνηση της επίσημης προεκλογικής περιόδου των τριών εβδομάδων έκανε χθες ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος παρουσίασε τους υποψηφίους του συνδυασμού του σε μια πανηγυρική εκδήλωση με  μεγάλη συμμετοχή κόσμου,  στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, όπου και αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του προγράμματός του.
Όμως στο σύνολό τους οι συνδυασμοί έχουν αρχίσει αγώνα δρόμου για τις εκλογές. Σε πρώτο στάδιο μετρούν «κέρδη και ζημιές» από τα πρόσωπα που συγκρότησαν τελικά τα ψηφοδέλτια, ενώ από σήμερα αναμένεται να διαμορφωθούν και τα προγράμματα των περιοδειών.
Ήδη οι περισσότερες παρατάξεις ξεκίνησαν τη λειτουργία των εκλογικών τους κέντρων, έχουν δώσει ήδη εντολή εκτύπωσης των ψηφοδελτίων, ενώ – παρά την οικονομική κρίση- έκαναν την εμφάνισή τους και διαφημιστικά φυλλάδια.
Σε εξέλιξη είναι ήδη και η «μάχη του σταυρού» μεταξύ των υποψηφίων, που ήδη επισκέπτονται υπηρεσίες, χώρους συνάθροισης και φυσικά τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.  Σιγά – σιγά πάντως   οι παρατάξεις σε Περιφέρεια και Δήμους άρχισαν να ξεδιπλώνουν την προεκλογική τους τακτική και να κάνουν εμφανή τη στόχευσή τους.  
Με δεδομένο ότι το πολιτικό κλίμα σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, παραμένει ρευστό, όλες οι παρατάξεις αναμένεται, όσο πλησιάζει ο χρόνος της εκλογικής αναμέτρησης, να προσπαθήσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους για το υλοποιήσιμο των λύσεων που προτείνουν.

Η εκδήλωση Αλ. Καχριμάνη
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης   Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρουσιάζοντας χθες βράδυ τους υποψηφίους της παράταξής του «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εκλογική επικράτηση, ζητώντας μάλιστα αυτή να είναι ενισχυμένη, ώστε «η φωνή της Ηπείρου να είναι ισχυρή στα κέντρα αποφάσεων».
Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης,  αναφέρθηκε στις δυσκολίες κάτω από τις οποίες κινήθηκε την τρέχουσα περίοδο η Περιφερειακή Αρχή, εξαιτίας της μείωσης των πόρων κατά 70%, αλλά και την "ναρκοθέτηση" του Καλλικράτη από το κεντρικό κράτος, όπως είπε.  Παρ’ όλα αυτά, όπως  τόνισε, η Περιφερειακή Αρχή, πέτυχε αρκετά, αν και όχι όσα είχε προγραμματίσει έχοντας βέβαια υπόψη της άλλα ως δεδομένα.
"Σήμερα- συνέχισε- είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε όσα ξεκινήσαμε, να θέσουμε νέους στόχους, να προγραμματίσουμε νέες δράσεις",  απευθύνοντας κάλεσμα συνεργασίας προς όλους.

Προτεραιότητες
Αναπτύσσοντας τις βασικές προτεραιότητες για τη νέα πενταετία ο  υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», υπογράμμισε ότι η νέα περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει την καινούργια θητεία της πάνω στις βάσεις που έχει βάλει μέχρι σήμερα, υλοποιώντας το στρατηγικό της σχεδιασμό, αλλά αναζητώντας παράλληλα και "νέους δρόμους".  Πρόσθεσε ότι στόχος της νέας Περιφερειακής Αρχής θα είναι η αξιοποίηση του νέου Προγράμματος Σ.Ε.Σ. 2014-2020, δίνοντας βάρος  στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. «Στόχος είναι η παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων που θα κερδίζουν τις ξένες αγορές", υπογράμμισε.

Νέα έργα και δράσεις
Ανακοίνωσε σειρά παρεμβάσεων για νέα οδικά έργα, για την προστασία του περιβάλλοντος, για αναδασμούς- αρδευτικά, για τον Πολιτισμό, μέσω και της αξιοποίησης του πιλοτικού προγράμματος για τα Αρχαία Θέατρα, τον τουρισμό κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λίμνη Παμβώτιδα, για την οποία είπε ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει  μελέτες για τον πυθμένα της, για την αποκατάσταση της επικοινωνίας των πηγών της και  για το Master plan.  
Ο Περιφερειάρχης, έκανε εκτενή αναφορά και στο διεκδικητικό πλαίσιο της Περιφερειακής αρχής, για έργα και δράσεις τα οποία διαχειρίζεται το Κεντρικό κράτος, μεταξύ των οποίων είναι η Ιόνια Οδός, η Ε-65, οι οδικοί άξονες προς Κακαβιά – Μαυρομμάτι, η ολοκλήρωση του Αεροδρομίου, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κ.α.. Τον υποψήφιο Περιφερειάρχη προλόγισε ο νυν περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Γιαννακάκης, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση των υποψηφίων.

Ο Άρης Μπαρτζώκας
Ξεκινώντας τον προεκλογικό της αγώνα η παράταξη του υποψήφιου Δημάρχου Ιωαννίνων «Γιάννενα Τώρα» Άρη Μπαρτζώκα, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποίησε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο και οι περιφερειακοί οικισμοί του Δήμου Ιωαννιτών.
Στις πρώτες τρείς θέσεις των προβλημάτων είναι η κακή κατάσταση των δρόμων, το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα και ακολουθούν η ανεργία και τα αδέσποτα ζώα. Ο κ. Μπαρτζώκας σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, δήλωσε πώς «με τη διεξαγωγή της, αποδείξαμε ότι είναι πολύ εύκολο για κάθε Δημοτική Αρχή να σταθεί δίπλα σε κάθε δημότη, να ακούσει τα προβλήματά του και να τα επιλύσει, αρκεί να το θέλει».

Η «Ενότητα Πολιτών
Αν και οι γκρίνιες στην παράταξη του Θ. Μπέγκα για τη συνεργασία με τον Παντελή Κολόκα δεν έχουν κοπάσει, αυτή από χθες φέρει τον τίτλο –σιδηρόδρομο:  «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα – Κοινωνία Πολιτών», σε μια προσπάθεια να φανεί ότι υπάρχει ισότιμη συνεργασία μεταξύ των δύο παρατάξεων. Παράλληλα σε ανακοίνωσή της η παράταξη, «πανηγυρίζει» για τα πολλά «χρόνια πολλά» που είπαν συμπολίτες στον εορτάζοντα την Κυριακή, επικεφαλής της Θωμά Μπέγκα.
«Πλάτη» στη συνεργασία των Θ. Μπέγκα- Π. Κολόκα, αλλά με… αποστάσεις,  ήλθε να βάλει χθες με ανακοίνωσή της η  Δημοκρατική Αριστερά, η οποία υποστηρίζει πώς «ένα τέτοιο περίγραμμα- μια αφετηρία- μπορεί να σηματοδοτήσει το ρόλο που πρέπει να έχουν οι ενεργοί πολίτες στα αυτοδιοικητικά πράγματα μιας πόλης». Όσο για τις αποστάσεις, η ΔΗΜΑΡ, φροντίζει σε επόμενη παράγραφο να τις κάνει σαφείς: «Οι συνεργασίες πάνω σε κοινούς τρόπους είναι ζητούμενες και θεμιτές, παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να παραγνωρίζονται η φυσιογνωμία και οι πολιτικές που πρέπει να χαραχτούν και να ασκηθούν ειδικά στις σημερινές συνθήκες που βιώνει ο λαός, η χώρα, η τοπική αυτοδιοίκηση».