Τις ακριτικές περιοχές μας αλωνίζουν πάσης

φύσεως εγκληματικά στοιχεία…

Ο ΦΟΒΟΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!

Σε νέα σύσκεψη χθες στην Αθήνα η Διοίκηση της «Πανηπειρωτικής»,

εκπρόσωποι Αδελφοτήτων και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης

επανεκτίμησαν την κατάσταση και αποφάσισαν να προχωρήσουν

πλέον σε δυναμικές κινητοποιήσεις…

 

• «Η Πολιτεία δεν μας ακούει, αδιαφορεί… Μας άφησε στο έλεος των πάσης φύσεως παρανόμων…»! Έτσι, μ’ αυτά τα λακωνικά λόγια ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης περιέγραψε χθες στον «Π.Λ.» την έλλειψη αστυνόμευσης στα παραμεθόρια χωριά μας, αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Στην χθεσινή συνάντηση εκτός του Κ. Καψάλη παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο οποίος μετέχει στην «κίνηση των έξι δημάρχων» παραμεθόριων Δήμων (Φιλιατών, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Νεστορίου, Καστοριάς και Πρεσπών), που έχει συσταθεί προκειμένου δυναμικά και συλλογικά να απαιτήσουν από την Πολιτεία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στα σύνορα.
Στο πλευρό των Δημάρχων αυτών από την πρώτη στιγμή στάθηκαν το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Ενώσεις, Αδελφότητες και Σωματεία της Ηπειρωτικής Αποδημίας, με βασικό σκοπό να πιέσουν κάθε αρμόδιο σε κεντρικό επίπεδο, τονίζοντάς του ότι η ανεπάρκεια της ασφάλειας στις παραμεθόριες περιοχές, καθίσταται πλέον μεγάλο εθνικό πρόβλημα.

Δυναμικές κινητοποιήσεις…
Ως γνωστόν το θέμα της ασφάλειας απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες πολύ καιρό τώρα και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πωγωνίου εδώ και δυο χρόνια που γίνεται μια συλλογική προσπάθεια, η στάση της Πολιτείας απέναντί τους είναι δυστυχώς, αδιάφορη! Γι’ αυτό και το επόμενο βήμα, όπως αποφασίστηκε στην χθεσινή σύσκεψη είναι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια. Χθες η Πανηπειρωτική επέδωσε και ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «την ανασφάλεια στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας», ωστόσο αν κρίνουμε από την έως τώρα στάση της επίσημης Πολιτείας, μάλλον κι αυτή η κίνηση δεν αναμένεται να βρει ανταπόκριση.

«Ερημώνουν τα χωριά μας…»
Το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των ακριτικών χωριών μας εκτός του ότι καίει τους λιγοστούς κατοίκους που έχουν απομείνει στις εστίες τους, απασχολεί σημαντικά και τους απόδημους Ηπειρώτες που όλο και λιγοστεύουν τις επισκέψεις τους στις πατρογονικές εστίες, λόγω φόβου και ανασφάλειας. «Κάθε φορά έρχονται και λιγότεροι», είπε χαρακτηριστικά στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος Πωγωνίου, τονίζοντας ότι οι αλλεπάλληλες επιθέσεις σε κλειστά σπίτια έχουν οδηγήσει πολλούς να μην σκέφτονται καν να περάσουν λίγες μέρες στα χωριά τους, όπως για πολλούς συνέβη και το φετινό Πάσχα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα χωριά της Κόνιτσας. Μάλιστα αρχές Απριλίου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μολυβδοσκεπάστου Χρήστος Δάφνης εξέπεμψε σήμα κινδύνου, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων στην περιοχή του.
Μόνο υποσχέσεις…
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου στάθηκε στο γεγονός ότι από την πλευρά της Πολιτείας… εισπράττονται μόνο υποσχέσεις, οι οποίες όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουν περάσει στην πράξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αστυνομικός Σταθμός στο Δελβινάκι. Ενώ έχει δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο κτίριο, τα μέσα και το προσωπικό δεν επαρκούν.
Έκλεισαν οι υπόλοιποι Αστυνομικοί Σταθμοί στα γύρω χωριά (Καλπάκι, Παρακάλαμος, Πωγωνιανή, Κτίσματα κ.α,), για να υπάρχει στο Δελβινάκι το κεντρικό Τμήμα, που θα έχει την κύρια ευθύνη, ωστόσο κι αυτό σήμερα, αντί να λειτουργεί ως πολυδύναμο, όπως έλεγαν, το άφησαν εντελώς  αποδυναμωμένο και σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις για να αντιμετωπιστούν περιστατικά καλούνται δυνάμεις από τα Γιάννενα!
Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που είναι σχεδόν καθημερινό πέρασμα των πάσης φύσεως εγκληματιών, με τους διακινητές ναρκωτικών και τους διαρρήκτες να αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο», καθώς πολλές φορές αυτοί είναι βαριά οπλισμένοι.
«Η Αστυνομική Ηγεσία κάνει ότι μπορεί, αλλά χρειάζεται να ληφθούν από τα κεντρικά επιπρόσθετα μέτρα και ενισχύσεις», τόνισε ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας ότι: «αναρωτιέμαι αν oι ταλαίπωροι μετανάστες του Έβρου Πακιστανοί, Αφγανοί κ.α. είναι πιο επικίνδυνοι από τους ένοπλους λαθρεμπόρους που αλωνίζουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κουβαλώντας συχνά μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών».
***
• Είναι αλήθεια απορίας άξιο τι περιμένει ακόμη η Πολιτεία για να λάβει επιπρόσθετα  μέτρα ενίσχυσης των πολύπαθων αυτών παραμεθόριων περιοχών, ειδικά και μετά από το ειδεχθές έγκλημα του ηλικιωμένου ζευγαριού στα Κτίσματα Πωγωνίου, ή τις περιπτώσεις με τους οπλισμένους εμπόρους ναρκωτικών, ή ακόμη και τα πτώματα αγνώστων ανθρώπων που συχνά ανακαλύπτονται στην ευρύτερη περιοχή.