«Συμβόλαιο τιμής» του Λευτ. Δημητρίου με τους

συμπατριώτες του…

«Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για

να πάρει η Ήπειρος όσα δικαιούται…»!

Ο Ηπειρώτης υποψ. Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. που περιοδεύει στην

περιοχή μας, απαντάει σε σειρά ερωτήσεων του «Πρωινού Λόγου»

• «Ο λόγος για τον οποίο  είμαι στην πολιτική είναι  ένας και μόνο. Να προσφέρω στην πατρίδα  μου και να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τους συμπατριώτες μου. Ως Ηπειρώτης σας βεβαιώνω πως αυτό για μένα δεν είναι εύκολα λόγια, αλλά συμβόλαιο τιμής»!
Άμεση και σαφής ήταν η απάντηση του υποψ. ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Δημητρίου, σε σχετική ερώτηση του «Πρωινού Λόγου», κατά την διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξής του, στην οποία ετέθησαν μια σειρά επίκαιρων ερωτήσεων, που σε όλες απάντησε με ευθύτητα και σαφήνεια.  

Καθαρές κουβέντες…
Ο υποψ. ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. συμπλήρωσε την πρώτη απάντησή του, λέγοντας ότι: «Βλέπω τις επείγουσες ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου και των συμπατριωτών μου και θεωρώ καθήκον μου να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, για  να ανοίξουν δρόμοι για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.  Δρόμοι που να οδηγούν σε νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες. Οι πολίτες διψούν για συμμετοχή, μέσα όμως από μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική. Θέλουν καθαρές κουβέντες, για να ιεραρχήσουμε σωστά τις ανάγκες και να δρομολογήσουμε τις λύσεις. Αλλά θέλω να
σας τονίσω ότι και σε ανθρώπινο επίπεδο εισπράττω μια μεγά­λη αγάπη από τους συμπατριώτες μου Ηπειρώτες, κι αυτό είναι για μένα αστείρευτη πηγή δύναμης, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Σας μιλώ με κάθε ειλικρίνεια, νιώθω χρέος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια να δώσουμε στην Ήπειρο  όλα όσα αξίζει  και δικαιούνται.

Τα σχέδια να γίνουν πράξη…
• Οι νέοι ενδιαφέρονται για τις προεκλογικές καμπάνιες ή γυρίζουν την πλάτη;
-Μιλάω καθημερινά με πολλούς νέους σε όλη την Ελλάδα. Κι εδώ,  με πολλούς νέους Ηπειρώτες, που μου  σφίγγουν ζεστά το χέρι και μοιράζονται μαζί μου τα σχέδια που κάνουν για το μέλλον. Είναι υποχρέωσή μου να βάλω τα δυνατά μου, ώστε αυτά τα σχέδια να μη μείνουν στα χαρτιά, αλλά να γίνουν πραγματικότητα. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πολιτικές και οικονομικούς πόρους. Εκεί βλέπω λοιπόν τη δική μου θετική συμβολή. Να βρούμε ή και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες υποστήριξης και χρηματοδότησης.
Σημειώνω για παράδειγμα πως  η Ε.Ε εξασφάλισε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια € για το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι πολυδιάστατη, με στόχο να ενεργοποιήσει τους απογοητευμένους ανέργους νέους και να τους προσφέρει εκπαίδευση ή επανεκπαίδευση, αλλά και συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας.
Προοπτική μας πρέπει να είναι η βελτιστοποίηση της ζωής της νεολαίας. Εκεί πρέπει λοιπόν να στρέψουμε την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας. Στη νεανική επιχειρηματικότητα, στη νεανική απασχόληση  και τα πολλαπλασιαστικά τους οφέλη. Έτσι θα πάει μπροστά ο τόπος μας, η Ήπειρος  μας. Όταν οι νέοι μας μπορούν να μένουν εδώ και να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Τι πρέπει να γίνει…
• Με δεδομένο ότι η περιοχή μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι η φτωχότερη της χώρας και μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης, τι μπορεί να κάνει ένας ευρωβουλευτής για την Ήπειρο;
-Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από έντιμες πατριωτικές φωνές, που θα προασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα και θα δημιουργούν ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν πάμε για δημόσιες σχέσεις. Πάμε για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε πλεονεκτήματα και ευκαιρίες. Αναφέρω μερικούς ενδεικτικούς στόχους:
* Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την υποστήριξη της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα, στην υψηλή διαφοροποίηση και την εξωστρέφεια. Η Ήπειρος μπορεί να αναδειχθεί  πρωτοπόρος στην παραγωγή τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων που θα είναι ποιοτικά, βιολογικά, πιστοποιημένα και ανταγωνιστικά και να διεκδικήσει μερίδια αγοράς με το brand «Προϊόν Ηπείρου».
* Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση της σύνδεσης της Έρευνας & Καινοτομίας με τον κόσμο των επιχειρήσεων, για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ειδικά μεταξύ των νέων μας. Εδώ καταλυτικό ρόλο μπορεί να παίξουν τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της Ηπείρου, ώστε να καταφέρουμε να διασυνδέσουμε οργανικά την εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας.
* Επίσης θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη βελτιστοποίηση των υποδομών πρόσβασης, τον εκσυγχρονισμό των  ενεργειακών δικτύων, τη διασφάλιση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων και λυμάτων.

Πρώτα η σταθερότητα…
• Πιστεύετε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να οδηγήσει και σε εθνικές εκλογές;
-Τώρα που κάνουμε τα τελευταία βήματα μιας δύσκολης διαδρομής για να βγούμε στο φως, ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Η οικονομία πάνω απ’ όλα απαιτεί σταθερότητα.  Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι η ημέρα των εκλογών περνάει,  αλλά το αποτέλεσμα της επιλογής τους καθορίζει την πορεία της χώρας. Γι αυτό είμαι σίγουρος ότι ήδη πριν από την κάλπη, έχουν ψηφίσει στο μυαλό τους και στην καρδιά τους.  Έχουν αποφασίσει να δώσουν προτεραιότητα στη σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος και να μην ξαναμπούμε σε περιπέτειες με αμφίβολη έκβαση. Γι αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εγγυάται αυτή τη σταθερότητα. Οι Έλληνες δεν θα… πυροβολήσουν μόνοι τους τα πόδια τους.

• Υπάρχει «εμφύλιος» με τους συνυποψήφιους στο ευρωφηφοδέλτιο της ΝΔ;
-Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε όλοι μια ψυχή, μια γροθιά. Δίνουμε έναν καθαρό αγώνα και διδάσκουμε με τη καθημερινή συμπεριφορά μας πολιτικό ήθος. Προσωπικά έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές για την ανάγκη να μπει η άμιλλα στη ζωή μας. Άμιλλα προσφοράς και ευθύνης.  

Όχι στο λαϊκισμό…
• Μιλάτε για πολιτικό ήθος, αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό σε προεκλογικές περιόδους όταν οι αντίπαλοι, ας πούμε  της αντιπολίτευσης,   χρησιμοποιούν όλα τους τα όπλα;
- Ζητούμενο είναι ν’ αλλάξουμε την πολιτική και όχι να μας αλλάξει. Είναι απαίτηση της κοινωνίας, η ανανέωση της εμπιστοσύνης στη σχέση πολίτη και πολιτικού. Οι πολίτες καταδικάζουν τον λαϊκισμό, τα παλαιοκομματικά τερτίπια και τις οξύτητες για χάρη των εντυπώσεων.  Απαιτούν ευπρέπεια, ευθύτητα και σοβαρότητα. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω και κάτι ακόμα, μια και το αναφέρατε στην ερώτησή σας.   Θέλω να καταστήσω σαφές ότι αντίπαλοι μας δεν είναι τα πρόσωπα. Αντίπαλοι μας  είναι οι θέσεις,  οι πρακτικές και οι νοοτροπίες.  Δεν είμαστε  σε προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν. Είμαστε, όμως, σε διαρκή αντιπαράθεση με τη μιζέρια, με την απραξία, με την οπισθοδρόμηση. Μακάρι να δούμε κάποια στιγμή νέες αντιλήψεις. Το δικό μου μήνυμα είναι σαφές. Ενωμένοι για την Ήπειρο μας! Ενωμένοι για την Ελλάδα μας!