Διήμερη απεργία από σήμερα και συλλαλητήριο

αύριο στα Γιάννενα

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!

Οι διοικητικοί υπάλληλοι λένε «όχι» στη διαθεσιμότητα συναδέλφων τους

• ΤΡ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ: Θα αποδυναμωθεί το Ίδρυμα • ΧΡ. ΓΡΙΒΑΣ:

Ο αγώνας μας αφορά όλους

• Δηλώσεις συμπαράστασης από Όλγα Γεροβασίλη - Λαζ. Νάτση - Γ. Ζάψα

• Αναταράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες προκαλεί στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης το καυτό ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Κι αυτό, καθώς πλησιάζουμε στην θερινή εξεταστική περίοδο, αλλά και στις Πρυτανικές εκλογές.
Στις 24 Μαΐου εκπνέει το χρονικό περιθώριο για την ένταξη των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων σε διαδικασία κινητικότητας, προκειμένου να παραμείνουν στα ιδρύματα και, αν δεν γίνει αυτό, τότε σε έντεκα ημέρες από σήμερα θα οδηγηθούν σε απόλυση.
Το ζήτημα είναι μείζον και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο κινδυνεύει να απωλέσει οριστικά 48 διοικητικούς υπαλλήλους, σε μία εποχή που αρκετές είναι οι δυσλειτουργίες από την ένταξή τους σε διαθεσιμότητα.
Γι’ αυτό το λόγο και το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου θα συμμετάσχει, όπως ανακοινώθηκε χθες, στην προειδοποιητική 48ωρη απεργία, την οποία προκήρυξαν για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ. Η απεργία θα κορυφωθεί αύριο με συλλαλητήριο στην είσοδο του Πανεπιστημίου.

Τι ζητούν οι υπάλληλοι
Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της διαδικασίας της κινητικότητας, διασφαλίζοντας την επανένταξη στις υπηρεσίες των ιδρυμάτων όλων των διοικητικών υπαλλήλων μηδενός εξαιρουμένου και να πάρει πίσω το νέο σύστημα αξιολόγησης με βάση το οποίο, όπως λένε, θέλει να δημιουργήσει μια τεράστια δεξαμενή υπαλλήλων προς απόλυση. Ήδη μετέχουν σε ανοικτή διαρκή γενική συνέλευση, ενώ προχώρησαν και σε επανασύσταση της απεργιακής επιτροπής τους για να οργανώσει τη νέα κινητοποίηση και μιλούν για «καθολικό κλείσιμο» σχολών.

Ο Τριαντ. Αλμπάνης
Χθες σε συνέντευξη τύπου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έγινε γνωστό ότι και οι υπάλληλοι του ιδρύματος, συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία, εντείνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην επικείμενη απόλυση συναδέλφων τους. Ο
Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ανέφερε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε νομική προσβολή των παλαιών πράξεων που οδηγούν σε διαθεσιμότητα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει κάνει πράξη τίποτε απ’ όσα είχε υποσχεθεί για τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.
Ο κ. Αλμπάνης εξέφρασε τον φόβο ότι θα υπάρξει αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου, ενώ είπε ότι αύριο θα συνεδριάσει η Σύγκλητος για το θέμα της διαθεσιμότητας.

Διοικητικοί - ΔΕΠ
Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Βούλα Δρόσου έκανε λόγο για κοινό αγώνα όλων των συναδέλφων της προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη απόλυση των 48 υπαλλήλων, ενώ την συμπαράσταση του Συλλόγου ΔΕΠ στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ. Κατερίνα Αντωνίου. Τέλος, ένας εκ των διαθεσίμων υπαλλήλων, ο Ηλίας Δούκας, παρουσίασε την ανθρώπινη πλευρά του όλου ζητήματος.
Στάση από την ΑΔΕΔΥ
Στις κινητοποιήσεις κατά των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και της αξιολόγησης των υπαλλήλων συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, ενώνοντας τις αγωνιστικές της δυνάμεις με το Πανεπιστήμιο. Η τοπική ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομ. Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ του Νομού μας, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του ωραρίου.
Παράλληλα, θα συμμετάσχει αύριο και στην κοινή συγκέντρωση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι μπροστά από την κεντρική πύλη του Πανεπιστημίου. Όπως είπε χθες ο Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, «πίσω από την διαθεσιμότητα κρύβονται απολύσεις», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «ο αγώνας ενάντια σε αυτές μας αφορά όλους».

Η Όλγα Γεροβασίλη
Την στήριξη της παράταξής της στον αγώνα που κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενάντια στην συρρίκνωσή του εξέφρασε χθες με δήλωσή της η υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη. «Η κυβέρνηση, μέσα από τη μεθόδευση των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, διαλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και οδηγεί σε λουκέτο το Πανεπιστήμιο. Εμείς στηρίζουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα παρέχει δωρεάν, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και θα παράγει ερευνητικό έργο, συμβαδίζοντας έτσι με τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου μας», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Ο Γιώργος Ζάψας
Τη στήριξη της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» στον αγώνα που δίνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα το εκπαιδευτικό του έργο, αλλά και το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει προς τους φοιτητές του εξέφρασε κατά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Πρύτανη, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιώργος Ζάψας.

Ο Λάζαρος Νάτσης
Συμπαραστάτης στον αγώνα των δεκάδων διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα που λήγει και κινδυνεύουν να απολυθούν, δήλωσε χθες ότι είναι και ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Λάζαρος Νάτσης. Ο κ. Νάτσης και κλιμάκιο της παράταξής του επισκέφθηκαν την Πανεπιστημιούπολη, όπου συναντήθηκαν  με τον Πρύτανη και συζήτησαν ζητήματα που απασχολούν το ίδρυμα.