Αν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ευοδωθούν στο Πωγώνι

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ…ΚΟΥΒΕIΤ!

Υπεγράφησαν χθες οι συμβάσεις με την Energean Oil & Gas και σύντομα

αρχίζει  το ερευνητικό στάδιο σε 4.000 τετρ. χιλιομ.,

με πρώτη προτεραιότητα το Καλπάκι…

• Άρχισαν να… ζεσταίνονται τα γεωτρύπανα στην Ήπειρο, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμη και για επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που μπορεί να φθάσουν και τα 500 εκατ. ευρώ!
Χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υπεγράφησαν οι πολυπόθητες συμβάσεις παραχώρησης, που αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου και ουσιαστικά ξεκινούν όλες εκείνες οι διεργασίες, προκειμένου να ανακαλύψουμε τι πραγματικά κρύβεται κάτω από το έδαφος της Ηπείρου. Αν και είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, όπως όμως αναφέρθηκε χθες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων. Δηλαδή εάν ευοδωθούν οι έρευνες, η Ήπειρος μπορεί να γίνει σε μερικά χρόνια ένα μικρό… Κουβέιτ!
Στην χθεσινή τελετή των υπογραφών παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Ιω. Μανιάτης και Ασ. Παπαγεωργίου, ο Υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, (Robert Peck).  Λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν παρέστη ο Αντ. Σαμαράς τις ευχές του οποίου μετέφερε ο κ. Μανιάτης.

Έως 100 εκατ. βαρέλια!
Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, η σύμβαση υπεγράφη με το σχήμα «Energean Oil & Gas/ Petra Petroleum», ενώ οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50 - 100 εκατ. βαρέλια ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου! Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean Μ. Ρήγα, στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου, καθώς και γεωλογικά ευρήματα, ανάλογα με αυτά της Ιταλίας και της Αλβανίας, όπου πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών. «Βλέποντας γύρω μας βόρεια από τα σύνορά μας στην Αλβανία υπάρχει ένα κοίτασμα το Patos Maritza, το οποίο έχει 5 δισεκατομμύρια βαρέλια. Επομένως αυτή είναι μία πολύ σοβαρή ένδειξη ότι τα γεωλογικά συστήματα της Αλβανίας συνεχίζουν και μέσα στα Γιάννενα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, όπου υπάρχουν πολλά ανάλογα και πολλά κοιτάσματα τα οποία είναι σε παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανεξέταση σεισμικών δεδομένων
Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, όπως σημείωσε ο κ. Ρήγας, πρόκειται για μία περιοχή 4 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που φτάνει περίπου μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας, όπου έχουν γίνει 11 γεωτρήσεις στην ιστορία, αλλά μόνο μία τα τελευταία χρόνια! «Τα σεισμικά δεδομένα τα οποία έχουμε στα χέρια μας και έγιναν παλαιότερα, είναι χαμηλής ποιότητας και σήμερα με τις καινούριες τεχνολογίες μπορούμε να δούμε πολύ καλύτερα όταν πάρουμε αυτά τα σεισμικά στα χέρια μας και τα επανεπεξεργαστούμε.
Όποιος έχει περπατήσει στα βουνά των Ιωαννίνων θα έχει δει ενδείξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή με διαφυγές οι οποίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα. Υπάρχουν πολλαπλά συστήματα, πολλαπλοί στόχοι τους οποίους έχουμε ήδη εντοπίσει, σε ένα πολύ δύσκολο γεωλογικό καθεστώς όμως», τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο κ. Ρήγας.
Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean έκανε λόγο για μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό θα βρίσκεται στην πρώτη προτεραιότητα της εταιρίας.

Έρευνες και παλαιότερα
Ο κ. Ρήγας πάντως έκανε και μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό παλαιότερων ερευνών στην περιοχή, οι οποίες ξεκίνησαν από το 1940! Η τελευταία εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο ήταν η «Enterprise» η οποία ξεκίνησε μία γεώτρηση στο Καλπάκι τη «Δήμητρα 1». Η γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τεχνικούς λόγους και το 2001 αποχώρησε επιστρέφοντας την περιοχή στο Ελληνικό Δημόσιο.  Όπως τόνισε «η γεώτρηση που έκανε η Enterprise έφτασε πολύ κοντά στο στόχο, αλλά δεν τον τρύπησε ποτέ. Μία από τις πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι να επανεξετάσουμε αυτό το στόχο και να δούμε τι πραγματικά υπάρχει σε αυτό το βάθος που είναι πάνω από 4 χιλιάδες μέτρα»!
Παρουσιάστηκε στην χθεσινή συνάντηση μια εικόνα από τη Δραγοψά, όπου  παρατηρείται διαφυγή πετρελαίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα που δουλεύει στα Γιάννενα. «Η δυσκολία για μας θα είναι να το εντοπίσουμε και να το παράξουμε με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών», τόνισε ο κ. Ρήγας.  Και πρόσθεσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα σε τρεις φάσεις ξεκινάει από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων: νέα σεισμικά, γεωτρήσεις οι οποίες θα γίνουν στη δεύτερη και τρίτη φάση, ένα σύνολο επενδύσεων 32 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες εφόσον είναι επιτυχείς, θα φτάσουν στη φάση της ανάπτυξης πιθανότατα και τα 500 εκατομμύρια!

Δηλώσεις Μανιάτη
Ο Υπ. Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης εστίασε στη στήριξη που του παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας στην αρχή της προσπάθειας για αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.  «Δημιουργούμε», τόνισε ο υπουργός, «ένα νέο τομέα της εθνικής οικονομίας με πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους».
Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος) και το μίσθωμα, που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών και λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Δηλαδή αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φθάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι οι συμβάσεις για Γιάννενα, Πατραϊκό και Κατάκολο έχουν εγκριθεί από το Νομικό Συμβούλιο και θα κατατεθούν για κύρωση και στη Βουλή.